Conducerea televiziunii publice poloneze, a radioului şi a agenţiei de ştiri PAP au fost demise, a anunţat miercuri Ministerul Culturii, în timp ce un canal public de ştiri despre care criticii au spus că a devenit politizat sub guvernul anterior a încetat să mai emită.
Criticii spun că mass-media de stat, în special canalul de ştiri TVP Info, au devenit o piaţă de desfacere pentru propagandă în timpul celor opt ani de guvernare ai Partidului Lege şi Justiţie (PiS).
Noua coaliţie a premierului Donald Tusk a promis să creeze noi posturi care să aibă o abordare mai echilibrată.
Miercuri, semnalul TVP Info a dispărut şi a fost înlocuit de cel al canalului 1 al televiziunii publice. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu site-ul său.
„Sfârşitul TVPiS. TVP Info a fost oprit", a comentat Platforma Civică - cel mai mare partid din noul guvern - pe platforma socială X.
Marţi, noul parlament polonez a adoptat o rezoluţie prin care a cerut „tuturor autorităţilor de stat să ia imediat măsuri menite să restabilească ordinea constituţională în ceea ce priveşte accesul cetăţenilor la informaţii fiabile şi la funcţionarea mass-mediei publice".
Şeful Consiliului Naţional al Audiovizualului a declarat însă că demiterea autorităţilor din media publice a încălcat legea.
„Dezactivarea semnalului de televiziune şi a site-ului TVP Info este un act de ilegalitate şi aminteşte de cele mai rele vremuri ale legii marţiale", a adăugat Maciej Swirski, făcând referire la evenimentele din perioada comunistă din Polonia.
Swirski a fost numit în Consiliul Audiovizualului de către ultimul Parlament, la propunerea PiS.
La rândul său, parlamentarul PiS şi fost ministru adjunct al Justiţiei, Marcin Romanowski, a declarat că a depus o plângere la procuratură, suspectându-l pe ministrul Culturii şi pe asociaţii săi de comiterea unei infracţiuni.
Presa a prezentat imagini cu politicienii PiS care au apărut seara la sediul televiziunii publice pentru a „apăra democraţia", după cum le-a spus liderul lor, Jaroslaw Kaczynski, reporterilor de afară.
„Acţiunile ilegale ale ministrului Culturii în legătură cu TVP, radioul polonez şi PAP arată cum autorităţile care se presupune că au grijă de statul de drept îl încalcă la fiecare pas. Nu ne vom da bătuţi. Nu vom permite ca în Polonia să se construiască o dictatură", a scris fostul premier PiS Mateusz Morawiecki pe X.
Tusk i-a înlocuit pe şefii spionajului, securităţii şi anticorupţie
Nu sunt singurele schimbări făcute de guvernul proeuropean de la Varşovia, care a numit noi şefi ai serviciilor de securitate de stat, informaţii şi anticorupţie.
Noul premier Donald Tusk a anunţat marţi într-o conferinţă de presă că se aşteaptă la o cooperare „foarte bună, loială şi disciplinată” de la noii şefi de agenţii, care au toţi o experienţă semnificativă în domeniile respective.
Printre noii șefi de instituții se numără și două femei - colonelul Dorota Gawecka, numită şefa spionajului militar, şi Agnieszka Kwiatkowska-Gurdak, noua şefă a Biroului Central Anticorupţie.
Colonelul Rafal Syrysko, care are o experienţă de peste 30 de ani în contrainformaţii şi securitate internă, este noul director al Agenţiei de Securitate Internă.
Colonelul Pawel Szot este noul director al spionajului, iar noul director al contraspionajului militar, generalul Jaroslaw Strozyk, are de asemenea o experienţă de peste 30 de ani în domeniu.
Coaliţia guvernamentală a lui Tusk a preluat puterea săptămâna trecută şi a început să demonteze politicile administraţiei anterioare, pe care mulţi polonezi le consideră o sursă de disensiuni.
Partidele care fac parte din noul Guvern au obţinut împreună o majoritate parlamentară în alegerile legislative de la 15 octombrie.
Ele s-au angajat să guverneze împreună sub conducerea lui Tusk, care a fost premier în perioada 2007-2014 şi preşedinte al Consiliului European în perioada 2014-2019.