Rusia și-a construit, încet și metodic, o adevărată forță militară în zona arctică. Și sunt multe moduri în care să o folosească (Video)

Rusia și-a construit, încet și metodic, o adevărată forță militară în zona arctică. Și sunt multe moduri în care să o folosească (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Rusia profită de efectele încălzirii globale. O regiune din zona arctică unde gheața s-a topit a devenit noul poligon unde rușii testează cele mai noi arme, construind baze și depozite militare, dar și locul de unde lucrează să deschidă o nouă rută navigabilă care să lege Asia de Europa.

Deja experții și oficialii din Vest și-au exprimat public îngrijorarea cu privire la activitatea militară a Rusiei. În special îi îngrijorează o super-armă dezvoltată de ruși, torpila Poseidon 2M39.

Ea are un reactor nuclear și este proiectată să treacă neobservată de sistemele de apărare de coastă, cum ar fi cele ale SUA, furișându-se pe fundul mării.

O armă ce ar cauza tsunami-uri radioactive

Oficialii ruși s-au lăudat deja că poate transporta un focos de multe megatone, ce ar cauza valuri radioactive care ar face ca zona de coastă vizată să nu mai poată fi locuită zeci de ani.

ADVERTISING

Toamna trecută, Cristopher A. Ford, la momentul respectiv asistentul secretarului de stat al SUA pentru securitate internaţională şi neproliferare, avertizase că Poseidon este creat ”să inunde coasta americană cu tsunamiuri radioactive”.

Experții spun că deja arma este aproape finalizată. Șeful serviciilor de informații norvegiene, viceamiralul Nils Andreas Stensønes, a declarat pentru CNN că agenția sa are informații că Poseidon e doar ”o parte din noul program de arme nucleare” dezvoltate de Rusia.

”Este în faza de testare. Dar este un sistem strategic care are ținte clare, care depășesc regiunea în care se fac testele”, a spus vice amiralul.

Russia is testing its newest 'super-weapon' in the Arctic

Rusia a construit încet și metodic totul în ultimii 5 ani

Totodată, imagini din satelit oferite CNN de compania Maxar arată că Rusia își întărește continuu prezența militară în zona arctică, în timp ce construiește și depozite subterane în care să țină arme precum Poseidon.

ADVERTISING

Rusia a desfășurat în apropiere de coasta din Alaska bombardiere, avioane de luptă MiG31BM și un nou sistem radar.

Imaginile arată cum Rusia a construit încet și metodic totul în ultimii 5 ani. Bazele militare sunt pe teritoriul Rusiei și ar putea fi privite ca o întărire legitimă a sistemelor de apărare.

Însă experții internaționali cred că sunt mai degrabă pașii pe care Rusia îi face pentru a obține controlul în zona arctică.

NATO a răspuns desfășurând, de asemenea, sisteme militare și trupe în Norvegia. SUA au recunoscut în vara anului trecut că au trimis în zonă submarinul militar Seawolf.

”Ne confruntăm cu siguranță cu provocări militare din partea Rusiei în zona arctică. Asta are implicații pentru SUA și aliații săi”, a declarat, pentru CNN, un oficial de rang înalt din Departamentul de Stat american.

ADVERTISING

Controlul pe mările înghețate din Nord

Oficialii americani se tem și de faptul că Rusia vrea să acapareze Ruta Mărilor Nordice, o cale navigabilă ce leagă Norvegia de Alaska, de-a lungul coastei rusești. Această rută ar putea înjumătăți timpii de transport din Asia în Europa, prin Canalul Suez.

Rosatom, compania nucleară de stat a Rusiei, a făcut publice în februarie imagini cu petrolierul Christophe de Margerie care a dus la bun sfârșit un transport pe timp de iarnă de-a lungul a trei din cele șase mări arctice, însoțit fiind de spărgătorul nuclear de gheață 50 Let Pobedy.

Experții spun că Rusia vrea să-și impună regulile pe această rută, ignorând astfel legile internaționale.

Îngrijorări pentru mediu

Rusia insistă că toate acțiunile au la bază motive de pace și economice. Însă experții și oficialii internaționali spun că, și dacă ar fi doar acestea motivele, această activitate ar putea avea efecte grave.

”Este un proiect menit să provoace frică și să fie folosit în viitor la masa negocierilor, eventual atunci când se va vorbi despre controlul armelor. Ca să poată fi folosit în negocieri, trebuie să fie credibil și mie imi pare deja cât se poate de credibil”, a spus Katarzyna Zysk, profesor de relații internaționale la Institutul Norvegian de Apărare.

Pe de altă parte, Stensønes a ridicat problema mediului.

”Suntem îngrijorați și pentru efectele pe care testele le pot avea asupra mediului. Nu este o chestiune teoretică. Amenințarea unei contaminări radioactive este cât se poate de reală”, a spus viceamiralul.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇