Rusia avertizează Lituania cu „consecințe grave” care vor afecta populația

Rusia avertizează Lituania cu „consecințe grave” care vor afecta populația

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului rus de Securitate, a avertizat, marţi, Lituania că Rusia va răspunde deciziei de a interzicere tranzitul mărfurilor sancţionate de UE către Kaliningrad în aşa fel încât consecinţele vor avea „impact negativ grav” asupra cetățenilor.

Nikolai Patruşev, un fost spion KGB care a condus FSB și acum este secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că acţiunile „ostile” ale Lituaniei arată că Rusia nu poate avea încredere în Occident.

„Se elaborează măsuri adecvate într-un format interdepartamental şi vor fi luate în viitorul apropiat. Consecinţele lor vor avea un impact negativ grav asupra populaţiei Lituaniei”, a subliniat el.

ADVERTISING

Având în vedere că relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt extrem de tensionate în contextul invaziei Moscovei în Ucraina, Lituania a interzis tranzitul mărfurilor sancţionate de Uniunea Europeană pe teritoriul lituanian către şi dinspre Kaliningrad, invocând respectarea sancţiunilor Uniunii.

Moscova a numit acest fapt „fără precedent” şi „ilegal”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Încă de luni, Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul UE la Moscova, Markus Ederer. „Lituania nu ia măsuri unilaterale, ci pune în aplicare sancţiunile UE”, a spus Ederer, citat de RIA.

ADVERTISING

Kaliningrad se află între Polonia şi Lituania, state membre NATO. Kaliningrad, fostul port Koenigsberg, capitala Prusiei Răsăritene, a fost cucerit de la Germania Nazistă de către Armata Roşie în aprilie 1945 şi cedat Uniunii Sovietice după Al Doilea Război Mondial.

Tensiunile sunt mari, deoarece mulţi diplomaţi occidentali şi experţi militari au avertizat că Rusia ar putea folosi Kaliningradul pentru a diviza NATO şi a testa hotărârea Occidentului.

Ziua 118 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇