Rusia acuză Ucraina că i-a otrăvit soldații

Rusia acuză Ucraina că i-a otrăvit soldații

Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă Ucraina de otrăvirea unor militari ruşi, la sfârşitul lui iulie, în regiunea ucraineană Zaporojie (sud-est), aflată parţial sub controlul armatei ruse, fără să prezinte probe în acest sens, relatează Reuters.

Sursa citată susține că un număr de militari ruşi a fost spitalizat, la 31 iulie, la un spital militar, prezentând simptome ale unei otrăviri grave. Testele au relevat prezenţa în corpul militarilor a unei substanţe toxice – toxina botulinică de tip B.

ADVERTISING

Toxina botulinică de tip B este o neurotoxină care cauzează botulism atunci când este ingerată în produse alimentare contaninate, însă poate avea şi o întrebuinţare medicală.

”Cu privire la terorismul chimic sancţionat de regimul Zelenski, Rusia pregăteşte probe în vederea susţinerii rezultatului tuturor analizelor”, anunţă în acest comunicat ministerul rus.

Ministerul rus al Apărării nu a precizat câţi militari au fost otrăviţi atunci şi nici câţi mai sunt bolnavi în prezent. Nu a dat detalii nici despre ”probele” invocate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De cealaltă parte, Ministerul ucrainean al Apărării, contactat de Reuters, nu a reacţionat imediat la aceste acuzaţii.

Însă un consilier de la Ministerul ucrainean de Interne, Anton Gheraşcenko, respinge aceste acuzaţii şi apreciază, într-o postare pe Telegram că acastă otrăvire ar fi cauzată de faptul că militari ruşi au mâncat carne din conserve cu termernul de valabilitate expirat.

Ministerul rus al Apărării ”nu spune dacă otrăvirea a fost cauzată de carne la conservă expirată, în care toxina botulinică se găseşte adesea. Forţele de ocupaţie se plâng din primele zile ale invaziei de faptul că nu au raţii suficiente”, spune Anton Gheraşcenko.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇