România va crea un coridor militar cu Bulgaria și Grecia

România va crea un coridor militar cu Bulgaria și Grecia

România, Bulgaria și Grecia vor crea un coridor de mobilitate militară, potrivit unei scrisori de intenție semnată, joi, de miniștrii apărării din cele trei țări. Vor fi configurate rute de aprovizionare militară care să ajute în potențiale situații de urgență și criză.

Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a anunțat joi, printr-o postare pe Facebook, că a semnat, alături de miniștrii apărării din Bulgaria și Grecia, scrisoarea de intenție pentru crearea unui Coridor de Mobilitate Militară.

ADVERTISING

Potrivit proiectului, vor fi create rute principale de aprovizionare militară, ținând cont de inițiativele NATO și naționale. Crearea acestor rute va presupune reducerea birocrației în timp de pace, dar și eficiență maximă în potențiale situații de urgență și criză.

„Colaborarea strânsă cu Bulgaria și Grecia ne va permite să răspundem mai eficient provocărilor de securitate actuale și viitoare.

Vom continua discuțiile și vom rămâne deschiși și altor inițiative similare, care să ducă la consolidarea rolului României în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, a mai scris pe Facebook ministrul Angel Tîlvăr.

Alături de miniștrii apărării din Bulgaria 🇧🇬 și Grecia 🇬🇷, am semnat Scrisoarea de Intenție pentru crearea unui Coridor...

Publicată de Angel Tîlvăr pe Joi, 11 iulie 2024

Ulterior, într-un briefing pentru jurnaliştii români, Angel Tîlvăr a spus că „este foarte bine că am obţinut acest coridor şi aprobarea pentru acest coridor, pentru că el va fi un coridor de relevanţă NATO. Deci ne aşteptăm ca NATO să se implice şi inclusiv financiar".

ADVERTISING

Întrebat dacă există anumite constrângeri pe care constructorii le vor avea pentru realizarea acestei infrastructuri, Tîlvăr a explica că „este vorba de anumite cerinţe care au relevanţă în planul utilizării lor şi din punct de vedere militar".

În ceea ce priveşte orizontul de timp pe care l-ar presupune acest proces de modernizare, Tîlvăr a spus că acesta este un lucru de care se ocupă experţii, "după ce decizia a fost luată la nivelul nostru".

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇