România trimite soldați în Iordania și golfurile Persic, Oman și Aden

România trimite soldați în Iordania și golfurile Persic, Oman și Aden

Parlamentul a aprobat, joi, solicitările preşedintelui Klaus Iohannis privind participarea României la misiunea Gallant Phoenix în Regatul Haşemit al Iordaniei şi, respectiv, la Operaţia Sentinel în apele golfurilor Persic, Oman şi Aden.

Potrivit hotărârilor aprobate de Parlament în acest sens, România va participa la misiunea Operaţia Sentinel cu un efectiv de 10 militari, personal de stat major, iar la Gallant Phoenix – misiune de tip coaliţie derulată în Regatul Haşemit al Iordaniei sub conducerea Statelor Unite ale Americii – cu un efectiv total de un militar şi un civil, personal specific domeniului de informaţii.

În cazul misiunii Gallant Phoenix, Ministerul Apărării Naţionale va semna o înţelegere tehnică cu Departamentul Apărării din SUA în vederea stabilirii cadrului de participare şi cooperare. MApN şi MAE vor iniţia procesul de negociere şi vor semna un acord privind statutul forţelor în Regatul Haşemit al Iordaniei.

Personalul participant la aceste misiuni va avea dotarea tehnică şi armamentul necesare îndeplinirii misiunilor specifice fiecărui teatru de operaţii, iar resursele financiare se asigură din bugetul alocat MApN pe anul 2020.

Potrivit solicitării preşedintelui, misiunea Gallant Phoenix, iniţiată în 2019, la care participă 27 de state, are ca rol „culegerea şi analiza informaţiilor relevante din surse deschise şi din exploatarea materialelor capturate, cu scopul de a le facilita acţiunile agenţilor şi serviciilor cu responsabilităţi în impunerea legii împotriva organizaţiilor extremist violente, a reţelelor şi persoanelor care sprijină activitatea acestora”.

De asemenea, „Operaţia Sentinel reprezintă o structură maritimă multinaţională destinată îmbunătăţirii supravegherii şi asigurării libertăţii de navigaţie pe căile maritime cheie din Orientul Mijlociu, fiind o misiune de tip coaliţie, cu obiectivul general de neutralizare şi eliminare a ameninţărilor la libera navigaţie, printr-o strategie cuprinzătoare şi susţinută”, se mai arată în solicitarea preşedintelui.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇