România primește mai mulți bani de la UE pentru refugiații din Ucraina. CE cere ca finanțarea să ajungă și la ONG-uri

România primește mai mulți bani de la UE pentru refugiații din Ucraina. CE cere ca finanțarea să ajungă și la ONG-uri
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Cehia, statele UE care au primit cei mai mulţi refugiaţi din Ucraina de la începutul războiul declanşat de Rusia, vor beneficia de o finanţare europeană de 248 de milioane de euro, a anunţat miercuri într-un comunicat Comisia Europeană.

Cele cinci state vor primi această asistenţă de urgenţă din fondurile pentru afaceri interne. Statele membre pot utiliza aceste fonduri pentru a le oferi asistenţă imediată, de exemplu alimente, transport şi cazare temporară, persoanelor care fug din calea invaziei neprovocate a Ucrainei de către Rusia şi pentru a-şi spori capacitatea de a gestiona frontierele externe ale UE.

Organizaţiile societăţii civile şi autorităţile locale şi regionale joacă, de asemenea, un rol esenţial în furnizarea de asistenţă şi, prin urmare, statele membre vor trebui să se asigure că şi acestea au acces la această finanţare de urgenţă.

ADVERTISING

Pentru a se asigura că plăţile se efectuează rapid, fără o sarcină administrativă considerabilă, Comisia va elibera fondurile mai degrabă pe baza rezultatelor obţinute, decât pe baza costurilor reale.

Decizia urmează evenimentului mondial de strângere de fonduri din 9 aprilie, intitulat "Susţinem Ucraina", în cadrul căruia Comisia s-a angajat să sprijine, cu până la 400 milioane de euro, refugiaţii care ajung din Ucraina în cele mai afectate state membre.

Pentru sprijini în continuare nevoile iniţiale de primire pe măsură ce acestea evoluează, Comisia va pune la dispoziţie restul de 152 milioane de euro după ce va obţine acordul autorităţii bugetare.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇