“I learned never to give up” se aude din căsuța de zoom cu numele Lenas. Vocea femeii din Ucraina e fermă și hotărâtă, chiar dacă pronunția nu e perfectă.
Olena, profesoara, îi laudă însă vocabularul și ceilalți trei cursanți repetă: “never to give up”. Vorbesc despre ce au învățat astăzi, la cursul de engleză oferit gratuit de Burlington English Romania pentru refugiații ucraineni.
Lecția aceasta a fost despre sport, dar rostesc cu toții atât de apăsat cuvintele, cu atâta speranță, încât nu mai e vorba nici despre fotbal, nici despre patinaj artistic, nici despre Jocuri Olimpice.
Profesoară este tot o ucraineancă, Olena. Până pe 24 februarie, a predat în țara ei, în Odesa, asta a făcut timp de 19 ani. Îi calculează de două ori, sunt aproape 20 de ani constanți și nici nu i-a trecut prin minte că viața ei și a unui întreg popor avea să se schimbe peste noapte. Pe 24 februarie au sunat prima oară sirenele și la nici două săptămâni și-a luat de mână fetița de 9 ani, și-au înghesuit toată viața în câteva geamantane și-au venit în România.
Olena e profesoară, Olena e mamă, e fiica unui tată care a rămas în Ucraina și pentru care i se face sufletul ghem de îngrijorare. Bărbatul îi spune că e în siguranță, iar siguranța se traduce prin “câteva explozii, câteva împușcături, dar mai mult pe timp de zi decât noaptea”.
Olena e atât de multe lucruri, iar acum e și refugiată. Asta înseamnă că n-a plecat de acasă pentru câteva zile, în atmosferă de excursie și că, temporar, trebuie să-și facă un rost în România. Și pentru ea, și pentru fetiță.
De la profesoară în Odesa, profesoară în România
A văzut pe grupul de sprijin pentru refugiați un anunț care spunea că Burlington English angajează profesori de engleză din Ucraina și-a aplicat imediat. Să predea în continuare, să aibă un venit stabil, asta-i oferă puțină normalitate într-o perioadă care n-are nimic de-a face cu ce e normal. Așa a ajuns Olena să predea, în România, cursuri de engleză pentru refugiații ucraineni.
Până acum, sunt 30 de cursanți și continuă să se înscrie. Studenții-s împrăștiați prin toată lumea, unii locuiesc acum în România, alții-s în Polonia, Germania, Cehia.
Ba chiar unii au rămas în Ucraina și intră, ca astăzi, la curs din Kiev. Sunt 24 de lecții în total la modulul de engleză conversațională pentru începători, împărțite pe 6 luni. Sunt grupuri restrânse de cursanți la fiecare lecție, astfel încât, la finalul cursului, fiecare elev să învețe cât mai mult, să aibă șansa să se exprime, să-și corecteze pronunția.
Olena nu e doar profesoară, ci ține legătura cu fiecare student, îi explică cum se vor desfășura lecțiile, le răspunde la telefon, traduce ghiduri în ucraineană. În programul ei, prima parte a zilei vorbește la telefon cu studenții săi ucraineni. Că te simți mai în siguranță când ești întâmpinat de cineva care vorbește pe limba ta. Cealaltă jumătate din zi, predă.
Depășirea barierelor de comunicare
Toți cursanții vor să depășească barierele de comunicare. Lecțiile îi ajută să se înțeleagă mai ușor cu oamenii din țările care îi găzduiesc. Iar pentru mulți înseamnă șansa să își găsească un job, ajutor sustenabil, pe termen lung, așa îi spune Olena.
La cursul în care au povestit despre “achievements” și “goals”, studenții, fără nicio excepție, au amintit că vor să învețe engleza. La discuția despre sporturi, au enumerat că mai vor să participe la maraton, să învețe să schieze, să câștige o medalie – la orice sport, dar ar fi bine să fie medalia de aur – sau să se uite din nou la televizor la patinaj artistic. Doar că la televizor sunt altele acum…
Au urmărit apoi împreună un filmulet despre momente de fair play în sport, când atleții care cad sunt ajutați de ceilalți să se ridice, chiar dacă nu se cunosc, sunt din țări diferite. “Humanity is important, not winning”, spune o cursantă. Apoi se uită cu toții-n liniște până la final, pentru că nu e doar un film despre momente din sport, e un film care le amintește că oamenii pot fi și buni.
Împărtășesc și din progresele pe care le-au făcut cu engleza, iar Yulia e bucuroasă: "În urmă cu o lună, știa să spună “hello”, atât. Dăunăzi, a spălat niște vitrine, să câștige câțiva bani ai ei. Și a înțeles tot ce i-au spus oamenii, tot! S-au înțeles în engleză".
Înainte ca lecția să se încheie, vorbesc despre ce am învățat. Se referă inițial la filmulețul cu fata în scaun cu rotile, care a trecut linia de finish a unui maraton. Apoi se referă la viața lor, așa cum e de aproape trei luni încoace: “never to give up”.
După ce elevii părăsesc, pe rând, întâlnirea online, Olena povestește despre studenții ei, despre viitor. E mândră de fiecare în parte, fac progrese mari elevii săi și asta e o bucurie mică și pentru ea, și pentru ei.
Cel mai important, spune Olena, e că au o voce, că pot să se înțeleagă cu oamenii din țările în care au ajuns. Cât despre viitor, Olena spune că nu-s timpuri de făcut planuri. “Să predau engleza și să supraviețuiesc”, ăsta e cel mai bun plan la care se poate gândi profesoara din Ucraina.
Cum a ajuns Burlington English să ofere cursuri gratuite de engleză conversațională pentru refugiați?
La începutul lunii martie, Burlington English România a anunțat că se alătură demersurilor de susținere a refugiaților ucraineni și mișcării de solidaritate pentru vecinii de peste graniță. Inițiativa, în două puncte, viza mai întâi oferirea de locuri de muncă pentru profesorii de engleză din Ucraina pentru a preda online, de oriunde, limba engleză conversațională.
Așa a ajuns Olena să fie și profesoară, și customer support pentru o companie de top în domeniul educației. După ce studenții au fost instruiți despre cum funcționează aplicația Burlington English, cum se desfășoară cursurile și au primit toate informațiile în limba lor, 30 de ucraineni care se află acum în toată lumea au început să învețe, gratuit, limba engleză conversațională.
“Am vrut de la început să ne implicăm, să îi ajutăm pe oamenii din Ucraina să se facă mai ușor înțeleși și noi, la rândul nostru, să îi înțelegem mai ușor. Le oferim, gratuit, toate serviciile de care beneficiază orice cursant Burlington English, indiferent dacă studiază engleza profesională sau cea conversațională.
De asemenea, au acces în aplicație timp de un an, pot intra oricând pe platformă să reia lecțiile sau să își corecteze pronunția, chiar după ce au terminat cursurile. Vom continua inițiativele de susținere, pentru că empatia și solidaritatea sunt valori universale, indiferent de limba pe care o vorbim.”, declară Shay Hafzadi, CEO și fondator Burlington School România.
Despre Burlington English Romania
Burlington English este o școală internațională de engleză pentru adulți, cu o prezență globală în 32 de țări. Se face remarcată prin metodele și tehnologiile unice și avansate de predare și este un precursor în domeniul predării limbii engleze pe piața românească, fiind prima și unica școală în România care dispune de un sistem software personal, tehnologie de recunoaștere vocală și aplicație pentru mobil, toate disponibile 24/7.
Burlington English a fost elaborat de la zero de o echipă de lingviști, educatori și dezvoltatori de software pentru a crea cele mai favorabile condiții pentru studierea limbii engleze. Metoda unică de predare oferă un sistem de învățare mixt care combină studiul online cu un profesor autorizat și folosirea software-ului disponibil 24/7.
Burlington English pune la dispoziția cursanților programe personalizate de instruire și îmbunătățire a nivelului de calificare a angajaților din diverse domenii de activitate.
Află mai multe detalii pe: www.burlingtonenglish.ro ; Facebook: Burlington English Romania
Instagram: Burlington English Romania.