România ar putea fi vizată de un atac nuclear rus, sugerează un fost consilier de la Kremlin

România ar putea fi vizată de un atac nuclear rus, sugerează un fost consilier de la Kremlin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Kremlinul a declarat joi că modificarea doctrinei armelor nucleare prezentată de preşedintele Vladimir Putin ar trebui să fie considerată un semnal pentru ţările occidentale că vor exista consecinţe dacă vor participa la atacuri asupra Rusiei.

Dar unii occidentali se întreabă: chiar vorbeşte serios? – se arată într-o analiză Reuters în care este citat şi un fost consilier de la Kremlin care sugerează că bazele aeriene din România sau Polonia ar putea fi vizate, în anumite condiţii, de un atac rus cu armă nucleară tactică.

ADVERTISING

Serghei Markov, fost consilier la Kremlin, a declarat că modificările aduse doctrinei nucleare deschid uşa Rusiei pentru utilizarea armelor nucleare tactice pe câmpul de luptă în anumite scenarii, în special împotriva Ucrainei

„Pragul pentru utilizarea armelor nucleare a fost coborât. Acum va fi mai uşor pentru Rusia să folosească arme nucleare”, a declarat Markov pe blogul său oficial.

„Motivul pentru schimbarea doctrinei nucleare a fost ameninţarea cu o escaladare completă din partea Occidentului. Occidentul este sigur că Rusia nu va folosi arme nucleare tactice. Rusia spune acum că este pregătită să facă acest lucru”, a explicat Markov.

ADVERTISING

El a sugerat că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice împotriva Ucrainei sau a bazelor aeriene din România sau Polonia, dacă avioanele de război ucrainene ar efectua ieşiri de acolo şi dacă Kievul - sprijinit de sateliţii americani sau britanici - ar folosi avioanele pentru a lovi chiar Moscova sau părţi din Rusia centrală.

De ce Putin trasează acum o linie roșie nucleară pentru Occident

Astfel, Vladimir Putin a trasat o „linie roşie” pentru Statele Unite şi aliaţii săi, semnalând că Moscova va lua în considerare să răspundă cu arme nucleare dacă permit Ucrainei să lovească adânc în interiorul Rusiei cu rachete occidentale cu rază lungă de acţiune.

ADVERTISING

Dacă Putin blufează, aşa cum cred Kievul şi unii dintre susţinătorii săi, atunci Occidentul s-ar putea simţi pregătit să îşi aprofundeze sprijinul militar pentru Kiev, indiferent de ameninţările Moscovei.

Dacă vorbeşte serios, există riscul - declarat în mod repetat de Moscova şi recunoscut de Washington - ca acest conflict să se transforme în cel de-al Treilea Război Mondial.

În ultimul dintr-o lungă serie de semnale de avertizare, Putin a extins miercuri lista scenariilor care ar putea duce la utilizarea de către Rusia a armelor nucleare. Ar putea face acest lucru, a spus el, ca răspuns la un atac convenţional transfrontalier major care implică avioane, rachete sau drone. O putere nucleară rivală care ar sprijini o ţară care atacă Rusia ar fi considerată parte la acel atac.

Ambele criterii se aplică direct situaţiei care ar apărea dacă Occidentul ar permite Ucrainei să lovească adânc în interiorul teritoriului rus cu rachete occidentale cu rază lungă de acţiune, cum ar fi ATACMS din SUA şi Storm Shadows din Marea Britanie, o acţiune despre care Putin a spus că ar avea nevoie de sprijin occidental prin satelit şi pentru ţintire.

Reacţia Kievului a fost promptă, şeful de cabinet al lui Zelenski acuzându-l pe Putin de „şantaj nuclear”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇