România a intrat în Schengen aerian: Primele imagini de pe Otopeni (Galerie Foto)

România a intrat în Schengen aerian: Primele imagini de pe Otopeni (Galerie Foto)
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

De astăzi, 31 martie 2024, România a intrat în Spațiul Schengen maritim și aerian. Controalele la frontierele aeriene şi maritime au fost eliminate, iar călătorii se pot deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor de frontieră.

La prima oră a zilei de duminică, un banner mare îi întâmpina pe călătorii de pe aeroportul Henri Coandă cu mesajul „Bun venit în Schengen!”.

Banner Bine ai venit în Schengen
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti este unul din cele 17 aeroporturi pe care, începând cu data de 31 martie, vor fi ridicate controalele de frontieră pentru cetăţenii statelor Schengen.

ADVERTISING

De la această dată, cetăţenii care călătoresc în statele din Spaţiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Concret, nu se vor mai opri la tonetele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceştia urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare.

Nu există nicio altă obligaţie suplimentară, dar, în continuare, poliţiștii de frontieră se vor afla în aeroporturi şi vor face verificări, dacă au unele suspiciuni.

prima-zi-in-Schengen-aeroport-Otopeni
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulţi, cât şi pentru minorii români, condiţiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră.

Airport signage showing passangers the route to th
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Primele zboruri din spaţiul Schengen au aterizat duminică pe aeroportul Henri Coandă în intervalul orar 00:05 – 01:00 ora locală. Zborurile au venit din Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Primii pasageri care au intrat fără control de frontieră în această seară sunt o parte din pasagerii unei curse Lufthansa de la Frankfurt. Au fost 92 de pasageri. Circa 20 dintre aceştia nu au mai trecut prin controlul de frontieră, pentru că s-a făcut ora 0:00.

Prima cursă integral operată fără control de frontieră din spaţiul Schengen este, uşor ironic, cursa Austrian Airlines de la Viena”, a declarat purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Aeroporturi, Valentin Iordache.

schengen-tabela-zboruri-otopeni
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Intrarea totală în Spațiul Schengen, și cu frontierele terestre, va depinde de felul în care instituțiile românești vor ști să gestioneze în următoarele luni această intrare parțială în Spațiul Schengen, spune într-o Ioana Ene Dogoiu în analiza „Schengen, între triumfalism și realism”, publicată astăzi pe spotmedia.ro.

Prima-zi-de-Schengen-aeroport

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇