Deşi ministrul de Interne spunea aseară că revoltele din Franţa par să se potolească, noaptea trecută violenţele şi incendierile au continuat la fel de intens, iar aproape 1.000 de persoane au fost arestate.
Asta în ciuda prezenţei masive a forţelor de securitate, închiderii liniilor de transport şi unui apel către părinţi al preşedintelui Emmanuel Macron să-şi ţină adolescenţii acasă.
Potrivit celui mai recent bilanţ al Ministerului de Interne, 79 de poliţişti au fost răniţi, 1.350 de vehicule incendiate, 234 de clădiri arse sau avariate.
De asemenea, 31 de comisariate, 16 posturi de poliţie municipale şi 11 cazărmi ale Jandarmeriei au fost vizate de revolte.
Au avut loc şi 2.560 de incendii pe drumurile publice.
Poliţia a efectuat 994 de arestări în toată Franţa, o cifră record.
Un tânăr a murit, după ce a căzut de pe acoperişul unui supermarket din suburbiile oraşului Rouen. Între timp, se fac pregătiri pentru că înmormântarea tânărului Nahel (ucis de Poliţie şi care a stârnit revoltele) este prevăzută pentru sâmbătă, 1 iulie.
În toată ţara, vânzarea de artificii, canistre de benzină şi produse inflamabile şi chimice va fi interzisă.
În oraşele mari precum Lyon, Marsilia şi Strasbourg, demonstraţiile şi evenimentele au fost interzise.
Situaţia a fost mai calmă la Paris azi-noapte, dar au fost scene haotice în Lyon şi Marsilia, unde un supermarket a fost jefuit după un incendiu.
Haos la Marsilia
La câteva zile după moartea tânărului Nahel în timpul unui control al poliţiei, Marsilia, al doilea oraş ca mărime din Franţa, a trăit o noapte agitată, ministrul de Interne luând decizia de a trimite întăriri, informează AFP.
În jurul orei 2.00, Poliţia a anunţat 88 de arestări de la începutul serii, grupuri de tineri, adesea mascaţi şi "foarte mobili", jefuind sau încercând să jefuiască mai multe magazine din centru, dar şi în unele cartiere muncitoreşti din nordul oraşului.
Patru poliţişti au fost uşor răniţi, iar un incendiu de proporţii a izbucnit într-un supermarket.
După o noapte precedentă marcată de violenţe, apelurile la calm s-au înmulţit, iar Poliţia a interzis manifestaţia prevăzută în memoria lui Nahel. Transporturile publice au fost oprite de la ora 19.00.
Dar grupurile de tineri, mulţi dintre ei cu eşarfe sau măşti pe faţă, s-au adunat în centrul oraşului, în special pe Canebiere, faimoasa arteră care duce spre cartierul Vieux-Port, cu vedere la Marea Mediterană.
Unii au aruncat cu proiectile în dube, iar Poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene. Grupurile s-au dispersat, fugind pe străzile mici, iar jocul de-a şoarecele şi pisica a continuat, au observat jurnaliştii AFP.
Pe o parte a străzii, un tânăr tăcut poartă o pancartă de carton: "În memoria lui Nahel". "Suntem supăraţi din cauza a ceea ce i s-a întâmplat lui Nahel", spun două tinere care au venit, dar nu participă la aruncarea de proiectile.
45.000 de oameni mobilizaţi
Vehicule blindate uşoare, unităţi de elită şi 45.000 de oameni mobilizaţi: guvernul francez a angajat vineri resurse "excepţionale" în încercarea de a opri ciclul de violenţă, jafuri şi distrugeri care a cuprins numeroase oraşe din ţară.
Chiar înainte de înmormântarea lui Nahel, programată pentru sâmbătă, ministrul de Interne Gérald Darmanin a anunţat la televiziune că mobilizează întreaga forţă a legii pentru a încerca să oprească violenţele care au cuprins Franţa pentru a patra noapte consecutiv şi care se intensifică, extinzându-se în noi oraşe.
Acte de vandalism
Puţin mai târziu în cursul nopţii, grupurile de tineri revoltaţi din Marsilia au plecat mai departe, unele încercând o intruziune într-un mare centru comercial din zonă, apoi mai la nord, în cartierele muncitoreşti pe care preşedintele Emmanuel Macron le-a vizitat la începutul acestei săptămâni.
"În Marsilia, scenele de jaf şi violenţă sunt inacceptabile. Condamn aceste acte de vandalism în termenii cei mai fermi şi cer statului să trimită imediat forţe de ordine suplimentare", a scris pe Twitter primarul Benoît Payan în cursul nopţii.
Abia mai târziu, ministrul de Interne a anunţat că "întăriri importante sosesc în acest moment" la Marsilia. Printre acestea se numără o companie de CRS - unităţile de restabilire a ordinii din cadrul poliţiei naţionale - şi un elicopter care survolează oraşul.
Marşul Pride, care era prevăzut pentru sâmbătă după-amiază, a fost amânat pentru o dată neprecizată, a anunţat asociaţia Fierté Marseille Organisation.
Tulburări au fost, de asemenea, raportate în teritoriile franceze de peste mări, inclusiv Guyana Franceză din America de Sud şi Insula Martinica din Caraibe.