Curtea Constituţională a respins miercuri sesizarea USR privind revocarea Ancăi Dragu din funcţia de preşedinte al Senatului.
„Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, sesizarea formulată de grupul parlamentar al Uniunii Salvaţi România din Senat şi a constatat că este constituţională hotărârea pentru revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului a doamnei Anca Dana Dragu”, arată CCR într-un comunicat.
Curtea Constituțională subliniază că decizia este definitivă şi general obligatorie.
USR: Avem nevoie de o reformă a instanței constituționale
În replică, USR afirmă că decizia CCR de astăzi arată că actuala Curte Constituțională, extrem de politizată, este atât de implicată în jocul majorității PSD-PNL încât își infirmă jurisprudența anterioară.
„Decizia de astăzi se bate cap în cap cu alte decizii mai vechi ale Curții Constituționale pe același subiect. Asta arată că avem nevoie de o reformă a instanței constituționale din România, mult prea politizată prin modul de numire și acțiune a judecătorilor. Avem nevoie de o Curte Constituțională care să acționeze ca un real arbitru, nu ca un apărător permanent al puterii în raport cu opoziția”, declară Dacian Cioloș, președinte USR, potrivit unui comunicat transmis SpotMedia.ro.
Practic, spune el, prin decizia luată miercuri, Curtea Constituțională stabilește că un președinte de Cameră poate fi schimbat din funcție exclusiv după pofta majorității parlamentare conjuncturale, fără să existe fapte care să-i poată fi imputate și fără să fie necesar acordul grupului parlamentar care a făcut propunerea de numire.
Anca Dragu a fost schimbată din funcţie, prin votul plenul Senatului, pe 23 noiembrie. Noua majoritate PNL-PSD-UDMR a votat revocarea acesteia din funcţie şi numirea lui Florin Cîţu în fruntea Senatului.
După vot, Anca Dragu afirma că decizia revocării sale din funcţie este una nemotivată, deoarece de-a lungul mandatului de 11 luni nu a existat vreo abatere gravă sau încălcare a Constituţiei.