Reuters: Potopul a lăsat o urmă de distrugere din România până în Polonia. Cel puțin 22 de morți. Și nu s-a terminat. Noi zone trebuie evacuate (Foto&Video)

Reuters: Potopul a lăsat o urmă de distrugere din România până în Polonia. Cel puțin 22 de morți. Și nu s-a terminat. Noi zone trebuie evacuate (Foto&Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Voluntarii şi lucrătorii din domeniul situaţiilor de urgenţă s-au grăbit să securizeze malurile râurilor din oraşul istoric Wroclaw din Polonia, în timp ce municipalităţile din apropiere recomandau locuitorilor să evacueze, iar autorităţile din Europa Centrală calculau costul inundaţiilor care au făcut ravagii şi au ucis cel puţin 22 de persoane în mai multe ţări.

Potopul a lăsat o urmă de distrugere din România până în Polonia, transmite Reuters.

În timp ce apele se retrăgeau în multe zone, altele aşteptau cu nervozitate ca râurile să iasă din matcă.

Zonele de la graniţa ceho-poloneză au fost printre cele mai afectate de ploile de la sfârşitul săptămânii, în timp ce râurile revărsate şi pline de resturi au devastat oraşe istorice, prăbuşind poduri şi distrugând case.

Inundaţiile au ucis şapte persoane în România, unde apele s-au retras de la sfârşitul săptămânii. Şapte persoane au murit şi în Polonia, cinci în Austria şi trei în Cehia.

Zeci de mii de gospodării din Cehia şi Polonia au rămas fără curent electric sau apă potabilă.

Wroclaw, al treilea oraş ca mărime din Polonia, s-a pregătit pentru un vârf al undei de apă de-a lungul râurilor Oder şi Bystrzyca.

Autorităţile din districtul Katy Wroclawskie, la sud-vest de Wroclaw, au recomandat evacuarea locuitorilor din mai multe municipalităţi ale districtului.

Grădina zoologică din Wroclaw a făcut apel la voluntari pentru a ajuta la împachetarea sacilor de nisip pentru a proteja incintele animalelor, în timp ce angajaţii şi voluntarii au început să mute o parte din cele 450.000 de cărţi din arhiva principală a bisericii din oraş la etajele superioare ale clădirii Arhivei Arhiepiscopiei.

În Lewin Brzeski, la aproximativ 60 km sud de Wroclaw, apele inundaţiilor ajunseseră deja şi continuau să crească.

În unele locuri, locuitorii s-au cufundat prin apă până la brâu, în timp ce bărcile serviciilor de urgenţă îi transportau pe alţii în siguranţă pe străzile inundate.

Premierul polonez Donald Tusk a declarat că următoarele zile vor fi critice.

”Acestea sunt cele mai importante care ne aşteaptă, ştiţi, cele mai importante două, trei zile”, a declarat Tusk în timpul unei reuniuni a echipei de criză pentru inundaţii din Wroclaw.

El a mai spus că guvernul dispune în acest moment de 520 de milioane de dolari pentru eforturile sale.

Condiţii de luptă

Peste noapte, voluntarii au ajutat echipele de salvare să ridice saci de nisip pentru a consolida digul rupt din jurul Nysa, un oraş cu peste 40.000 de locuitori din sud-vestul Poloniei.

Unii locuitori s-au întors să îşi verifice casele după evacuările de luni, în ciuda asigurărilor lui Tusk că autorităţile vor acţiona ”fără milă” împotriva jefuitorilor.

În Cehia vecină, guvernatorul Josef Belica a declarat că 15.000 de persoane au fost evacuate în regiunea Moravia-Silesia din nord-estul ţării, una dintre cele două grav afectate. Elicopterele transportau ajutoare în zonele izolate de inundaţii.

Michal Marianek, directorul unui azil de bătrâni din capitala regională Ostrava, a declarat pentru Reuters că personalul a mutat rezidenţii la un etaj superior pentru două nopţi şi i-a îngrijit fără electricitate.

Agenţia de rating Morningstar DBRS a estimat că pierderile cauzate de inundaţii în Europa Centrală ar putea depăşi 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari).

Belica a declarat că daunele numai în regiunea sa ar putea ajunge la zeci de miliarde de coroane (peste 1 miliard de dolari). Asociaţia cehă de asigurări a declarat că prima estimare a costului pagubelor produse de inundaţii asupra proprietăţilor asigurate a fost de 17 miliarde de coroane (753 de milioane de dolari).

În Ungaria, în oraşele Visegrad şi Szentendre, la nord de Budapesta, autorităţile au desfăşurat baraje mobile pentru a limita inundaţiile de pe Dunăre.

Budapesta se pregăteşte pentru un nivel record al apelor şi a închis Insula Margareta, o zonă de agrement cu hoteluri şi restaurante.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti informează că se preconizează aplicarea de către autorităţile maghiare ţară a unor restricţii de circulaţie, în perioada imediat următoare. Limitările vor viza inclusiv capitala Budapesta, în special pe căile de acces rutiere şi pietonale adiacente albiei Dunării.

Viitură pe Dunăre în Ungaria, Budapesta 💧📸18 septembrie 2024

Publicată de Meteoplus pe Marţi, 17 septembrie 2024

În Slovacia, ministrul Mediului, Tomas Taraba, a declarat că Dunărea a atins peste noapte un nivel maxim de aproape 10 m (32,81 ft), iar acum nivelul apei va scădea încet. Acesta a spus că pagubele cauzate de inundaţii în întreaga ţară au fost estimate la 20 de milioane de euro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇