Republicanii pun la cale un impeachment împotriva președintelui Joe Biden

Republicanii pun la cale un impeachment împotriva președintelui Joe Biden

Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Kevin McCarthy, a cerut marţi deschiderea unei proceduri de impeachment (destituire şi punere sub acuzare) a preşedintelui democrat Joe Biden.

„Solicit comisiilor noastre din Cameră deschiderea unei anchete formale de impeachment împotriva preşedintelui Joe Biden”, a anunţat McCarthy în faţa presei, relatează AFP şi Reuters.

Republicanii, care au o majoritate fragilă în Camera Reprezentanţilor, îl acuză pe actualul lider de la Casa Albă în special că, în perioada când a fost vicepreşedinte al SUA, între 2009 şi 2017, a profitat de pe urma afacerilor dubioase făcute în Ucraina şi China de fiul său, Hunter Biden.

ADVERTISING

Măsura vine în contextul în care republicanii din Camera Reprezentanților sunt pregătiți să organizeze joi o reuniune cu ușile închise pentru a oferi o actualizare a anchetelor comisiilor judiciare și de supraveghere ale Camerei în cazul președintelui și al fiului său.

Potrivit lui Kevin McCarthy, actualul preşedinte a "minţit" poporul american în legătură cu aceste afaceri.

Deschiderea unei proceduri de impeachment împotriva lui Biden este cerută de mai multe luni de aripa conservatoare a Partidului Republican, respectiv aripa care-l susţine pe fostul preşedinte Donald Trump, care a fost el însuşi ţinta a două astfel de proceduri iniţiate de democraţi, ambele eşuate.

După ce republicanii au obţinut anul trecut majoritatea în Camera Reprezentanţilor, în urma alegerilor de la jumătatea mandatului, au promis că vor investiga familia Bidenm pentru că aceasta ar fi profitat de contactele sale politice pentru a face afaceri personale.

ADVERTISING

Mişcarea este de natură să divizeze şi mai mult Congresul american, care în prezent se luptă să voteze legislaţia necesară pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a guvernului.

McCarthy a precizat că va exista un vot pentru o procedură de destituire, dar deocamdată nu pare să aibă voturile necesare pentru a deschide o astfel de anchetă, notează ABC News.

McCarthy a semnalat de săptămâni întregi că va iniţia o anchetă de punere sub acuzare a lui Biden, dar deocamdată nu toţi republicanii sunt convinşi să voteze în favoarea unui astfel de demers.

ADVERTISING

Camera Reprezentanţilor s-a întors marţi din vacanţă şi are ca termen limită 30 septembrie pentru a adopta o măsură care să aprobe depăşirea limitei de cheltuieli, pentru a menţine guvernul funcţional.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇