Reacție inedită la criză: Chinezii se îndreaptă în masă către temple, care se specializează și fac profituri-record

Reacție inedită la criză: Chinezii se îndreaptă în masă către temple, care se specializează și fac profituri-record
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Confruntați cu problemele economice interminabile, locuitorii din China găsesc modalități inedite de a scăpa de stres și se îndreaptă în masă spre templele religioase și spre sediile loteriei.

Renunțarea în China la restricțiile din timpul pandemiei de Covid-19 ar fi trebuit să fie un semnal bun pentru toată lumea. Însă după reluarea puternică a activității, a doua economie a lumii pare să fi intrat în blocaj.

Dezamăgiți de deteriorarea situației economice, tinerii se înghesuie în templele budiste și taoiste și invocă intervenția divină pentru a le proteja locurile de muncă, pentru a-i ajuta să prindă un loc la o școală mai bună sau pentru a se îmbogăți repede, relatează CNN.

Datele publicate în această săptămână arată că exporturile Chinei au scăzut cu 7,5% în luna mai față de anul trecut, mult peste așteptări, pe fondul reducerii cererii globale. Producția s-a contractat din nou luna trecută, iar șomajul în rândurile tinerilor a atins un nivel record.

ADVERTISING

Rata șomajului în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani a atins în aprilie nivelul record de 20,4%, potrivit statisticilor oficiale. Situația s-ar putea înrăutăți curând, întrucât estimările Ministerului Educației din China anunțau la începutul anului că un număr record de 11,6 milioane de studenți va intra în această vară pe o piață a muncii deja complicată.

Incertitudinea economică a dus la înmulțirea vizitelor în temple și implicit la o creștere a turismului. "Fără școală, fără muncă din greu, doar ardem tămâie" - acest slogan a devenit popular în martie pe rețelele de socializare, exprimând tendința tinerilor chinezi de a căuta o evadare din presiunea societății prin refugierea în rugăciuni ca să aibă noroc.

Tendința de îndreptare către divinitate se reflectă și în datele ridicate ale activității turistice din China în acest an, potrivit unui sondaj realizat în aprilie de site-ul de călătorii Qunar.com și de Xiaohongshu, o aplicație asemănătoare cu Instagram.

ADVERTISING

Templele diferite atrag credincioși diferiți. Templul Yonghe din Beijing, cunoscut și ca Templul Lama, e un loc popular pentru adepții budismului tibetan, fiind frecventat de cei aflați în căutarea unei cariere reușite sau a succesului financiar. Este templul din China cu cea mai mare creștere a numărului de vizitatori în luna martie și în aprilie, cu 530% mai mulți decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Qunar.

Chinezii năvălesc în temple

Oficial, China este o națiune atee, însă recunoaște cinci credințe: budismul, taoismul, protestantismul, catolicismul și Islamul. Primele două sunt o componentă esențială a culturii chineze, cu zeci de mii de temple și mănăstiri răspândite în toată țara.

Vizitele în temple au crescut de patru ori în 2023 față de acum un an. Aproximativ jumătate din vizitatori sunt persoane de 20 și 30 de ani, potrivit datelor recente disponibile pe Qunar și Trip.com, un alt site de călătorii.

ADVERTISING

"Sub presiunea de la școală, serviciu, din căsnicie și din relații, tot mai mulți tineri se îndreaptă spre cultura tradițională, precum rugăciunile și binecuvântările la templu, pentru a reduce stresul", a spus Yang Yan, analist la firma chineză de brokeraj Nanjing Securities.

Și rețelele de socializare au alimentat creșterea turismului religios, tinerii împărtășindu-și online experiențele.

Emei și Jiuhua sunt doi dintre cei patru munți sacri ai budismului și găzduiesc cele mai mari temple budiste și moșteniri culturale ale Chinei. Muntele Emei din provincia sud-vestică Sichuan a primit 2,48 de milioane de vizitatori între lunile ianuarie și mai, cu 53% mai mult decât în aceeași perioadă din 2019, înaintea impunerii restricțiilor din pandemie.

Emei Shan Tourism, o agenție care oferă servicii de călătorie în jurul muntelui, a înregistrat o creștere a vânzărilor, marcând un profit net de 9,8 milioane de dolari în primul trimestru, cu 262% mai mult decât în aceeași perioadă din 2019.

Acțiunile sale au crescut cu 44% în ultimele zece sesiuni de tranzacționare, una dintre cele mai bune performanțe de pe piața bursieră din China în perioada respectivă.

O altă agenție, Anhui Jiuhuashan Tourism Development, care operează în zona pitorească a Muntelui Jiuhua din provincia centrală Anhui, a avut, de asemenea, vânzări-record. Venitul din intervalul ianuarie - martie a crescut cu 43% față de aceeași perioadă din 2019 și a ajuns la cel mai înalt nivel de la listarea la bursă în 2015. Acțiunile sale au crescut cu 34% în ultimele zece sesiuni de tranzacționare.

Și templele taoiste au număr mai mare de vizitatori. Muntele Longhu din provincia Jiangxi, unul dintre locurile de naștere ale taoismului, a primit 4,73 milioane de vizitatori în primul trimestru al anului, cu 47% mai mult față de aceeași perioadă din 2019.

Wudang, un alt loc taoist faimos, unde s-a filmat producția cinematografică "Tigrul înfrânt, dragonul ascuns", a înregistrat o creștere cu 23% a numărului de vizitatori în intervalul ianuarie-martie comparativ cu aceeași perioadă din 2019.

Cine nu merge la zei încearcă la loterie

Nu doar templele sunt luate cu asalt, ci și ghișeele loteriei, unde chinezii își încearcă norocul, visând să se îmbogățească peste noapte.

Partidul Comunist a interzis jocurile de noroc în China încă de la preluarea puterii, în 1949, însă Guvernul organizează două loterii pentru a strânge fonduri pentru evenimente sportive și proiecte sociale.

Vânzările loteriei au ajuns la 50,33 de miliarde de yuani (7,1 miliarde de dolari) în aprilie, cu 62% mai mult decât anul trecut, arată datele publicate în luna mai de Ministerul de Finanțe. Sunt cele mai mari vânzări din aprilie în ultimul deceniu.

"Este clar un placebo din viața reală", se arată într-un raport de cercetare publicat duminică de analiștii de la Caitong Securities, din Hangzhou, făcând referire la efectul placebo indus de administrarea unor false pastile sau tratamente.

În perioadele de incertitudine economică, tot mai mulți oameni au tendința de a-și căuta refugiul în credință și în alte activități care le oferă liniște, precum biletele de loterie, animalele de companie, concertele sau cultivarea unor pasiuni.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇