Război și muzică: Cum a folosit Ucraina Eurovisionul pentru a se face auzită în toată lumea

Război și muzică: Cum a folosit Ucraina Eurovisionul pentru a se face auzită în toată lumea

Deseori înconjurat de controverse, concursul Eurovision nu permite declarațiile politice. Dar asta nu a fost vreodată o piedică pentru Ucraina.

Invazia ordonată de Vladimir Putin a oprit, deocamdată, avântul Ucrainei spre NATO și Uniunea Europeană, dar pare să o propulseze spre a treia victorie la Eurovision, un succes care ar mai alina suferința acestui popor.

"Stefania", piesa interpretată de trupa Kalush Orchestra, un omagiu pe care solistul l-a compus inițial pentru mama sa și a devenit un imn al mamelor din Ucraina, este marea favorită a ediției din acest an.

Deși regulamentul le interzice concurenților să politizeze competiția, nu-i prima oară când Ucraina încalcă limitele, notează Politico. Kievul a folosit în mai multe rânduri Eurovisionul ca pe o platformă de afirmare a ambițiilor sale naționale și politice.

2022 - Imnul mamelor din Ucraina, favoritul finalei

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), cea mai importantă alianță din lume a instituțiilor mass-media de servicii publice, a subliniat întotdeauna că evenimentul organizat în fiecare an este un eveniment strict apolitic, care își propune să demonstreze că muzica poate uni Europa. EBU a obligat deseori concurenții să schimbe versurile, a respins candidaturile fățiș politice și chiar a introdus o tehnologie care maschează huiduielile publicului.

ADVERTISING

Contextul războiului din Ucraina a pus, însă, la grea încercare angajamentul EBU față de neutralitatea politică la ediția din acest an, care se va desfășura la Torino. Uniunea a rezistat în primele ore ale invaziei declanșate de Putin în Ucraina, pe 24 februarie, tuturor apelurilor de eliminare a Rusiei din concurs. După o zi, EBU s-a răzgândit, anunțând că participarea Rusiei va fi interzisă, întrucât "ar duce concursul în dizgrație".

Solistul trupei Kalush Orchestra a compus piesa "Stefania" înaintea invaziei, însă aceasta transmite un sentiment patriotic mascat și, de aceea, a devenit imnul tuturor mamelor din Ucraina: "Mamă Stefania, Stefania mamă / Câmpul înflorește, dar părul ei încărunțește", cântă rapperul Oleg Psiuk, în vârstă de 27 de ani, născut în Kaluș, localitatea care a inspirat numele trupei.

Cu o interpretare, orchestrație și scenografie care îți sar în ochi, "Stefania" a trecut de semifinale și a devenit favorita finalei de sâmbătă, având cele mai multe șanse la votul telespectatorilor europeni și la cel al juriului, fiecare asigurând câte 50% din scorul final.

Deși vorbește despre mama lui, piesa lui Psiuk parcă evocă Ucraina. "M-a întărit când eram copil, mi-a dat un ritm / Și nu-mi poți lua voința, așa cum am luat-o de la ea", cântă el.

Kalush Orchestra - Stefania - LIVE - Ukraine 🇺🇦 - First Semi-Final - Eurovision 2022

Kalush nu a fost prima alegere a Ucrainei pentru această ediție. Trupa s-a clasat pe locul doi la preselecția națională, câștigată de Alina Paș cu "Tini Zabutykh Predkiv" ("Umbrele strămoșilor uitați"), o piesă explicit naționalistă despre trecutul zbuciumat al Ucrainei. Însă după ce Alina Paș a fost acuzată că a încălcat legea călătorind în 2015 în Crimeea din Rusia, care a anexat peninsula ucraineană în 2014, ea a fost nevoită să se retragă.

ADVERTISING

Un alt detaliu le oferă celor de la Kalusk o șansă în plus la victorie: Vlad Kuroșka, cu numele de scenă MC KylymMe, zis și MC CarpetMan (MC Omul Carpaților), nu se va afla pe scenă la Torino, fiind mobilizat în armată.

Dacă trupa va câștiga sâmbătă, Ucraina va găzdui următoarea ediție, așa cum prevede tradiția concursului.

2019 - Ucraina s-a retras de la Eurovision

Participarea Ucrainei a fost marcată de o controversă. Vedeta pop Maruv a câștigat în acel an preselecția națională, însă a fost intens criticată pentru programarea unor concerte în Rusia. "Reprezentantul Ucrainei nu poate fi un artist care călătorește într-un stat agresor, care plănuiește să facă asta în viitor și care nu vede nimic inacceptabil în asta", a scris atunci pe Twitter premierul ucrainean Viaceslav Kirilenko.

MARUV – Siren Song (Bang!) – Финал Национального отбора на Евровидение-2019

Maruv s-a retras din concurs și a scris pe Facebook că a fost presată să semneze un contract "incorect" și "foarte restrictiv" pentru a participa.

Concurenții de pe locurile doi și trei au refuzat să o înlocuiască în finala de la Tel Aviv, astfel că Ucraina s-a retras de la acea ediție.

ADVERTISING

2017 - Rusia nu a mai ajuns la Kiev

Ucraina a găzduit concursul după ce a câștigat ediția anterioară. În contextul conflictului din estul țării cu Rusia, evenimentul a fost încărcat cu conotații politice.

După ce în Rusia s-au făcut mai multe apeluri la boicotarea finalei de la Kiev, reprezentanta acestei țări a fost desemnată Julia Samoilova, cu piesa "Flame Is Burning". Artista imobilizată din copilărie într-un cărucior cu rotile a devenit celebră după ce a cântat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice de Iarnă de la Soci.

Julia Samoylova - Flame Is Burning (Russia) Eurovision 2017 - Official Video

Înainte de începerea concursului de la Kiev, serviciile de securitate ucrainene au anunțat că o anchetează pe Samoilova, pentru că a cântat în orașul Kerci din Crimeea în 2015, unde s-a deplasat din Rusia.

În cele din urmă, participarea la Eurovision i-a fost interzisă, ea primind și o interdicție pe trei ani de a intra în Ucraina.

Deși EBU a încercat să negocieze cu Kievul participarea cântăreței, Rusia a decis să se retragă din competiție.

2016 - "Când vin străinii, vin în casa ta"

O altă ediție câștigată de Ucraina. Jamala s-a impus cu piesa "1994", despre experiența străbunicii ei de etnie tătară care s-a numărat printre cei 240.000 de oameni deportați de Stalin din Crimeea.

Trecuseră doar doi ani de la anexarea Crimeii de către Rusia și mulți cred că versurile piesei cântată de Jamala sunt o alegorie a războiului declanșat de Putin: "Când vin străinii / Vin în casa ta / Ucid tot și spun / Noi nu suntem de vină, nu suntem de vină."

Jamala - 1944 - 🇺🇦 Ukraine - Grand Final - Eurovision 2016

Rusia a protestat, spunând că piesa încalcă interdicția EBU privind "versurile, discursurile sau gesturile politice ori de altă natură". Deși organizația a obligat Armenia să-și schimbe titlul melodiei pentru că era prea politic, EBU a respins cererea în cazul Ucraina.

Victoria Jamalei, care l-a lăsat pe reprezentantul Rusiei, Serghei Lazarev, pe locul trei, a provocat furia Moscovei, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe ironizând succesul Ucrainei.

2014 - Rusia, ajutată de tehnologia contra huiduielilor

La doar două luni după ce Putin a invadat și a anexat ilegal Crimeea, publicul din Copenhaga le-a fluierat copios pe reprezentantele Rusiei, surorile Mașa şi Nastia Tolmacevi, determinând EBU să introducă tehnologia de atenuare a huiduielilor.

Tolmachevy Sisters - Shine (Russia) 2014 Eurovision Song Contest First Semi-Final

2007 - "La revedere, Rusia"

Andrii Mihailovici Danilko, cântăreț și comediant cu numele de scenă Verka Serdiucika, s-a clasat pe locul secund cu o interpretare spectaculoasă a piesei "Dancing Lasha Tumbai". El a fost acuzat că la selecția națională a Ucrainei pentru Eurovision 2007, în loc de "Lașa Tumbai" (despre care a spus că ar fi o expresie în limba mongolă), a pronunțat "La revedere, Rusia" când cânta.

Verka Serduchka - Dancing Lasha Tumbai | Ukraine 🇺🇦 | Grand Final - Eurovision 2007

În februarie, după atacarea Ucrainei, Danilko a spus într-un interviu că va cânta "La revedere, Rusia" de fiecare dată când interpretează melodia, confirmându-i, astfel, latura politică.

2005 - Ținuta portocalie și tricoul cu Che Guevara

La câteva luni după Revoluția Portocalie care l-a îndepărtat de la putere pe președintele pro-rus Viktor Ianukovici și l-a adus în locul său pe Viktor Iușcenko, Kievul a găzduit finala Eurovision. Ucraina a fost reprezentată de trupa GreenJolly, cu piesa "Together We Are Many". Versurile erau vădit politice: "Nu falsificărilor, nu minciunilor. Iușcenko - da! Iușcenko - da!".

Trupa a fost obligată să schimbe versurile, astfel că a cântat o versiune modificată: "Nu falsificărilor, nu minciunilor. Noi credem - da, putem - da."

Greenjolly - Razom Nas Bahato (Ukraine) Live - Eurovision Song Contest 2005

Solistul a purtat o ținută portocalie, iar solistul avea un tricou cu Che Guevara, figura emblematică a revoluției cubaneze.

2004 - Ruslana aduce prima victorie Ucrainei

Prima victorie a Ucrainei a venit la a doua ediție la care a participat. Ruslana a adus trofeul la Kiev după o interpretare memorabilă a piesei "Wild Dances".

Ruslana - Wild Dances | Ukraine 🇺🇦 | Grand Final | Eurovision 2004

Deși nu la fel de politică precum aveau să se dovedească următoarele participări ale Ucrainei, piesa Ruslanei a fost o afirmare puternică a identității naționale a folclorului huțulilor, un grup etnic din vestul Ucrainei.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇