Război în Gaza. Hamas acuză atacuri cu peste 80 de morți asupra unei școli și unor blocuri. Germania critică Israelul, Biden amenință extremiștii din Cisiordania

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span>. Hamas acuză atacuri cu peste 80 de morți asupra unei școli și unor blocuri. Germania critică Israelul, Biden amenință extremiștii din Cisiordania
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Bilanțul victimelor crește accelerat în Fâșia Gaza, unde bombardamentele continuă și sâmbătă, în a 43-a zi de la escaladarea conflictului.

Hamas acuză un nou atac asupra unei școli ce adăpostea refugiați în tabăra de la Jabalya și susține că au fost ucise peste 50 de persoane. Alți zeci de oameni ar fi murit în atacuri asupra unor blocuri din sudul Fâșiei.

Și în Cisiordania ocupată Semiluna Roșie Palestiniană a anunțat un atac israelian asupra taberei de refugiați Balata, cinci persoane fiind ucise și alte două rănite.

În Gaza, Hamas a susținut că forțele israeliene le-ar fi acordat medicilor, pacienților și celor care se refugiază în spitalul Al-Shifa, asediat de mai multe zile, o oră pentru a evacua incinta, însă IDF a negat existența unui astfel de ordin. În orice caz, unitatea medicală a fost în cea mai mare parte evacuată, la fața locului rămânând doar 120 de persoane.

Apelurile la nivel internațional pentru încetarea focului și găsirea unei soluții sigure pentru civili devin tot mai multe și mai ferme. Sâmbătă, chiar și Germania a criticat conducerea Israelul și a anunțat că nu va sprijini niciun politician care nu va accepta soluția celor două state, un mesaj cât se poate de direct la adresa lui Benjamin Netanyahu.

Iată cele mai importante evenimente de sâmbătă, 18 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 43:

  • Niciun acord pentru eliberarea ostaticilor - Premierul israelian Benjamin Netanyahu afirmă că nu există încă un acord privind eliberarea unora dintre ostaticii capturaţi de Hamas în timpul atacurilor din 7 octombrie ale grupării. Netanyahu a infirmat ceea ce el a numit relatări false conform cărora Israelul ia în considerare o propunere pentru eliberarea a cel puţin 50 de persoane răpite. Când guvernul are ceva de spus, autorităţile vor anunţa, a afirmat el.
  • Școală bombardată, peste 50 de morți - Ministerul Sănătăţii al Hamas susține că cel puţin 50 de persoane au fost ucise sâmbătă într-o lovitură israeliană asupra unei şcoli care adăpostea strămutaţi într-o tabără de refugiaţi gestionată de ONU, în nordul Fâşiei Gaza. Este vorba de şcoala al-Fakhoura din tabăra de refugiaţi Jabalya. În imaginile difuzate pe reţelele de socializare pot fi văzute cadavre, unele dintre acoperite de sânge, altele de praf, la etajele unei clădiri, unde au fost instalate saltele sub mesele la care învăţau elevii.
  • Zeci de victime în sudul Fâșiei: Atacurile aeriene israeliene asupra blocurilor de locuinţe din sudul Gazei au ucis cel puţin 32 de palestinieni, sâmbătă, au spus medicii, după ce Israelul a avertizat din nou civilii să se mute, în timp ce se pregăteşte să atace Hamas în sudul enclavei, după ce a supus nordul. De asemenea, cel puţin 26 de persoane au murit şi 23 au fost rănite în noaptea de vineri spre sâmbătă într-un alt bombardament israelian, de data asta asupra unei zone rezidenţiale din localitatea Khan Yunes.
  • Oficial din Gaza, ucis într-un raid: Ahmed Bahar, preşedinte interimar al Consiliului Legislativ din Gaza, controlat de Hamas, a murit din cauza rănilor grave suferite ca urmare a unui bombardament israelian, a informat gruparea islamistă palestiniană într-un scurt comunicat.
  • Unde s-au dus pacienții strămutați din Al-Shifa: Totuşi, majoritatea personalului medical şi a pacienţilor de la Al-Shifa a părăsit spitalul. Potrivit unui comunicat al direcţiei generale a Ministerului Sănătăţii din Gaza, cel puţin cinci medici au rămas în interiorul spitalului pentru a avea grijă de cei circa 120 de pacienţi care au rămas în continuare în spital, relatează EFE. La rândul său, AFP transmite că sute de persoane au părăsit spitalul Al-Shifa din Gaza, asediat de mai multe zile de armata israeliană. Aceştia au părăsit spitalul pe jos, potrivit unui jurnalist aflat la faţa locului. Aceste coloane de persoane strămutate, personal medical şi pacienţi, unii răniţi şi foarte slăbiţi, s-au îndreptat către Salaheddin, drum care duce spre sudul Fâşiei Gaza unde armata israeliană ordonă populaţiei să se refugieze.
  • Ultimatum pentru pacienții spitalului Al-Shifa? Forțele israeliene le-au acordat medicilor, pacienților și persoanelor strămutate care se află acolo o oră pentru a evacua incinta, a declarat o sursă medicală pentru Al Jazeera. Medicul respectiv a spus însă că este un lucru "imposibil", deoarece unitatea, care este bombardată și asediată de trupele israeliene de câteva zile, găzduiește mii de persoane, multe dintre ele în stare critică. Informația despre acest ordin a fost transmisă și de Ministerul Sănătății controlat de palestinieni, care a precizat că în unitatea medicală s-a instalat haosul.
  • Ordinul de evacuare al spitalului Al-Shifa, negat de IDF: Armata israeliană a transmis că nu le-a dat termen de o oră medicilor, pacienţilor şi persoanelor strămutate care se află în incinta Al Shifa, cel mai mare spital din Gaza, situat în nordul enclavei, pentru a evacua complexul spitalicesc, aşa cum a denunţat Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de gruparea islamistă Hamas. Potrivit IDF, armata "a dat curs cererii directorului spitalului Al Shifa de a permite unor locuitori din Gaza care se aflau în spital şi doreau să se evacueze să poată facă acest lucru printr-o rută sigură".
  • Israelul a emis un nou avertisment către palestinienii din oraşul Khan Younis: "Le cerem oamenilor să se mute. Ştiu că nu este uşor pentru mulţi dintre ei, dar nu vrem să vedem civili prinşi în schimbul de focuri", a declarat Mark Regev, consilier al premierului israelian. O astfel de mişcare ar putea obliga sute de mii de palestinieni care au fugit spre sud de asaltul israelian asupra oraşului Gaza să se mute din nou, împreună cu locuitorii din Khan Younis, un oraş cu peste 400.000 de locuitori, agravând și mai mult criza umanitară.
  • Atac asupra unei tabere de refugiați din Cisiordania: Semiluna Roşie Palestiniană a anunţat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, că cinci persoane au fost ucise şi două au fost rănite într-un atac israelian asupra taberei de refugiaţi Balata din Nablus, în Cisiordania ocupată. Potrivit administraţiei taberei, atacul aerian a lovit o clădire ce găzduieşte un sediu al Fatah, principala organizaţie palestiniană. Armata israeliană nu a confirmat imediat această lovitură.
  • Se cere anchetarea „situaţiei din statul Palestina”: Cinci state semnatare ale tratatului de instituire a Curţii Penale Internaţionale (CPI) au solicitat o anchetă cu privire la "situaţia din statul Palestina", a anunţat procurorul său, care a confirmat investigarea crimelor comise de la atacul Hamas din 7 octombrie. "Biroul meu a primit o sesizare cu privire la situaţia din statul Palestina de la următoarele cinci state părţi: Africa de Sud, Bangladesh, Bolivia (...) Comore şi Djibouti", a declarat Karim Khan."La primirea sesizării, Biroul meu confirmă că investighează în prezent situaţia", a adăugat el într-un comunicat.
  • Erdogan vrea să reconstruiască Gaza - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că Turcia va face eforturi de a reconstrui infrastructura deteriorată, spitalele şi şcolile din Gaza dacă se ajunge la un armistiţiu: „Dacă se ajunge la un armistiţiu, vom face orice este necesar pentru a compensa distrugerea provocată de Israel. Vom face eforturi să reconstruim infrastructura deteriorată în Gaza şi să reconstruim şcolile, spitalele distruse, facilităţile de furnizare a apei şi energiei".
  • Germania încurajează dialogul cu Erdogan: Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat vineri seară importanţa dialogului cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan date fiind opiniile lor diferite faţă de conflictul actual din Orientul Mijlociu. „Domnule preşedinte, nu este niciun secret faptul că avem opinii foarte diferite despre conflict. Tocmai de aceea discuţiile noastre sunt importante, în special în momente dificile avem nevoie de un dialog direct între noi”, a spus Scholz într-o conferinţă de presă desfăşurată înaintea unei cine cu Erdogan, aflat în vizită la Berlin.
  • Scholz critică Israelul - Cancelarul german Olaf Scholz a criticat politica de colonizare a Israelului în Cisiordania ocupată şi a repetat apelurile pentru o soluţie cu două state: „Nu vrem noi aşezări în Cisiordania, nicio violenţă din partea coloniştilor împotriva palestinienilor din Cisiordania. Cel mai bun rezultat pentru israelieni şi palestinieni rămâne soluţia celor două state. Dacă unii din politica israeliană se îndepărtează de asta, nu îi vom sprijini”.
  • Biden anunță pe cine susține în Gaza - Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că Autoritatea Palestiniană ar trebui în final să guverneze Cisordania şi Fâşia Gaza după încheierea războiului Israel-Hamas. Biden a mai spus că SUA sunt pregătite să emită interdicţii de vize împotriva „extremiştilor" care îi atacă pe civili în Cisiordania.
  • Franţa cere progrese în privinţa perspectivelor politice pentru palestinieni: Ministrul francez de externe Catherine Colonna a cerut vineri progrese în acest domeniu într-un apel telefonic cu omologii săi Samih Shukri din Egipt, Hakan Fidan din Turcia şi Faisal bin Farhan Al Saud din Arabia Saudită. „Ar trebui să se înceapă imediat să se acţioneze pentru a restabili perspectiva politică pentru a răspunde aspiraţiilor legitime ale palestinienilor”, a spus aceasta, care a cerut, de asemenea, ca soluţia celor două state să fie reînviată.
  • Apel pentru o încetare a focului umanitară: Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă, Martin Griffiths, a cerut, vineri, Naţiunilor Unite o încetare a focului pentru a-i ajuta pe cei 2,2 milioane de locuitori din Fâşia Gaza. "O încetare a focului umanitară. Numiţi-o cum vreţi, dar ceea ce este necesar din punct de vedere umanitar este simplu: opriţi luptele pentru a permite civililor să se deplaseze în siguranţă", a pledat Griffiths în timpul unei intervenţii video înainte de o întâlnire informală a Adunării Generale a ONU la New York.
  • Iordania nu crede că Hamas va fi distrus - Ministrul de Externe al Iordaniei și-a exprimat sâmbătă îndoiala că Israelul își poate atinge obiectivul de a distruge Hamas prin bombardamentele intense și invazia din Fâșia Gaza, dominată de mult timp de mișcarea islamistă palestiniană: „Israelul spune că vrea să anihileze Hamas. Sunt o mulțime de militari aici, dar nu înțeleg cum poate fi realizat acest obiectiv”, a declarat Ayman Safadi la conferința anuală de securitate IISS Manama Dialogue din Bahrain.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇