OMS a anunțat, după o misiune la Spitalul Al-Shifa din Gaza, că acesta s-a transformat într-o „zonă a morții” și caută soluții pentru evacuarea cât mai rapidă a celor peste 300 de persoane care se mai află aici. Este vorba de 25 de îngrijitori şi 291 de pacienţi, dintre care 32 de bebeluşi în stare critică, 22 de pacienţi pe dializă şi doi la terapie intensivă. Spre seară, OMS a anunțat că 31 de bebeluşi născuţi prematur şi „foarte bolnavi” au fost transferaţi în siguranţă la un spital din sud și vor fi mutaţi luni în Egipt.
Duminică seara, Israelul a publicat o înregistrare video în care susție că este un tunel săpat de militanţii palestinieni sub cel mai mare spital din Gaza, care ar avea 55 de metri lungime și 10 adâncime. Deşi recunoaşte că are o reţea de sute de kilometri de tuneluri secrete în Gaza, Hamas a negat că acestea se află în infrastructura civilă, cum ar fi spitalele.
Pe plan diplomatic, se fac eforturi pentru obținerea unui acord care să prevadă atât eliberarea ostaticilor, cât și o pauză în bombardamentele Israelului. Deși un astfel de acord era dat ca sigur pe surse, atât Casa Albă, cât și premierul Benjamin Netanyahu au dezmințit informațiile. Totuși, media israeliene susțin că Hamas ar fi dispus să elibereze 87 de ostatici (53 de femei, copii şi adolescenţi şi 34 de cetăţeni străini) în schimbul unui armistiţiu de cinci zile și a eliberării femeilor și minorilor palestinieni din închisorile israeliene.
Iar peşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, i-a cerut preşedintelui SUA, Joe Biden, să intervină "imediat" pentru "oprirea actualului genocid israelian asupra poporului palestinian", avertizând că aceste evenimente "prefigurează o explozie iminentă a situaţiei".
Între timp, bilanţul victimelor atacului comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas, în 7 octombrie, la festivalul de muzică Nova de la Re'im, în sudul Israelului, a fost revizuit în creştere, de la 260 la 350 de morţi, după ce s-a constatat că numărul victimelor care au fost împuşcate şi apoi incendiate în maşinile lor în timp ce încercau să fugă este mai mare decât se credea anterior.
Și potrivit unui sondaj de opinie, ceva mai mult de trei din patru palestinieni au o opinie pozitivă despre Hamas, după atacul terorist din 7 octombrie de pe teritoriul Israelului. De asemenea, aproape toţi respondenţii (98%) au declarat că "evenimentele în desfăşurare" îi fac să se simtă "mândri de identitatea lor palestiniană", iar un procent egal au declarat că "nu vor uita şi nu vor ierta niciodată" statul israelian pentru operaţiunea sa militară în curs împotriva Hamas în Fâşia Gaza.
Iată cele mai importante evenimente de duminică, 19 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 44:
- Ostatici aduși în spitalul Al Shifa - Armata israeliană a mai publicat, duminică seara, imagini video care se presupune că provin de la camerele de supraveghere de la spitalul Al Shifa din Gaza şi care arată ostatici aduşi în interiorul spitalului la 7 octombrie, transmite France Presse. ''Aceste descoperiri dovedesc că organizaţia teroristă Hamas a folosit complexul spitalului Al Shifa ca infrastructură teroristă în ziua masacrului", a precizat armata şi serviciile de informaţii israeliene într-un comunicat.
- Bilanțul morților - Guvernul mişcării islamiste Hamas a anunţat duminică un bilanţ de 13.000 de persoane ucise în bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza de la începutul războiului, transmit France Presse şi Reuters. Dintre care peste 5.500 de copii şi 3.500 de femei. De partea cealaltă, cinci soldaţi israelieni au fost ucişi în luptele din Fâşia Gaza, a anunţat armata israeliană, ridicând la 64 numărul soldaţilor ucişi de la începutul războiului.
- Palestinienii, afară din Gaza - Ministrul israelian al serviciilor de informaţii, Gila Gamliel, a cerut comunităţii internaţionale să ''promoveze reinstalarea voluntară'' a palestinienilor ''în afara Fâşiei Gaza'', ''în loc să trimită bani pentru a reconstrui'' teritoriul bombardat în prezent de Israel, transmite France Presse. Într-un text publicat duminică de Jerusalem Post, dna Gamliel, membră a Likud, partidul premierului Benjamin Netanyahu, propune "promovarea relocării voluntare a palestinienilor din Gaza în afara Fâşiei Gaza, din motive umanitare".
- Tunel de 55 m sub spitalul din Gaza - Israelul a publicat duminică o înregistrare video cu ceea ce a descris ca fiind un tunel săpat de militanţii palestinieni sub cel mai mare spital din Fâşia Gaza, relatează Reuters. Într-o actualizare a operaţiunilor desfăşurate în spitalul Al Shifa din oraşul Gaza, armata israeliană a declarat că inginerii săi au descoperit un tunel adânc de 10 metri şi care se întinde pe o distanţă de 55 de metri până la o uşă rezistentă la explozie. Comunicatul nu precizează ce se afla dincolo de uşă. Tunelul a fost accesat printr-un puţ, descoperit într-o magazie din incinta complexului Shifa care conţinea muniţie.
- Bebeluși evacuați - Treizeci şi unu de bebeluşi născuţi prematur şi "foarte bolnavi" au fost transferaţi în siguranţă duminică de la principalul spital din Gaza la altul din sud şi vor fi mutaţi luni în Egipt, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii, potrivit AP. Bebelușii au fost evacuați împreună cu şase asistenţi medicali şi 10 membri ai familiilor personalului. Bebeluşii sufereau de deshidratare, vărsături, hipotermie şi unii aveau septicemie.
- Franța trimite o a doua navă spital - Franţa va trimite mai multe materiale medicale şi o a doua navă spital în Gaza, a anunţat duminică biroul preşedintelui Emmanuel Macron, într-un comunicat citat de Reuters. Franţa va trimite un avion cu mai mult de 10 tone de consumabile medicale la începutul săptămânii viitoare şi va contribui la zborurile de asistenţă medicală ale Uniunii Europene pe 23 şi 30 noiembrie. De asemenea, a doua navă spital, port-helicopterul Dixmude, va sosi în Egipt în zilele următoare.
- Palestinienii, de acord cu Hamas - Potrivit unui sondaj de opinie, ceva mai mult de trei din patru palestinieni au o opinie pozitivă despre Hamas, după atacul terorist din 7 octombrie de pe teritoriul Israelului. De asemenea, aproape toţi respondenţii (98%) au declarat că "evenimentele în desfăşurare" îi fac să se simtă "mândri de identitatea lor palestiniană", iar un procent egal au declarat că "nu vor uita şi nu vor ierta niciodată" statul israelian pentru operaţiunea sa militară în curs împotriva Hamas în Fâşia Gaza. Detalii AICI.
- Populația fuge spre sud - Circa 10.000 de oameni au fugit din nordul Fâşiei Gaza spre sud în cursul zilei de sâmbătă, potrivit Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), citat de dpa. Această cifră se bazează pe estimările observatorilor ONU de pe teren, menţionând că printre ei se numără şi minori neînsoţiţi. Locuitorii din Gaza au dat curs instrucţiunilor forţelor armate israeliene (IDF) care le-au spus în mod repetat civililor să părăsească partea de nord a Fâşiei Gaza.
- Iranul cere statelor arabe să rupă relațiile cu Israelul - Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut duminică statelor musulmane "să rupă relaţiile politice cu Israelul măcar pentru o perioadă de timp limitată", transmite Reuters, care citează agenţia de presă semioficială Tasnim. Apelul intervine la câteva săptămâni după ce acelaşi ayatollah Khamenei a făcut apel la impunerea unui embargo islamic pe petrol şi alimente asupra Israelului.
- Lupte grele în nord și centru - Lupte grele au loc duminică între militanţii Hamas şi forţele israeliene în părţi din nordul Gazei şi atacurile aeriene israeliene au ucis zeci de palestinieni în centrul enclavei, potrivit martorilor, transmite Reuters. Martorii au raportat lupte grele peste noapte între oamenii înarmaţi ai Hamas şi forţele terestre israeliene care încearcă să avanseze în Jabalia, cea mai mare dintre taberele enclavei, cu aproape 100.000 de oameni, dintre care majoritatea au respins apelurile israeliene de a se evacua în sud. De asemenea, în centrul enclavei, medicii palestinieni au declarat că 31 de persoane au fost ucise, inclusiv doi jurnalişti locali, în atacurile aeriene israeliene asupra taberelor de refugiaţi Bureij şi Nusseirat. Un alt atac aerian a ucis o femeie şi copilul ei peste noapte, în oraşul din sudul Khan Younis, au mai spus aceştia.
- Crește numărul morților de la festivalul de muzică - Bilanţul victimelor atacului comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas, în 7 octombrie, la festivalul de muzică Nova de la Re'im, în sudul Israelului, a fost revizuit în creştere, de la 260 la 350 de morţi, în timp ce oficialii israelieni au avertizat că bilanţul ar putea creşte şi mai mult pe măsură ce apar noi informaţii, a relatat agenţia de presă israeliană TPS. Creşterea are la bază datele Institutului Naţional de Asigurări din Israel (NII), care a constatat că numărul victimelor care au fost împuşcate şi apoi incendiate în maşinile lor în timp ce încercau să fugă este mai mare decât se credea anterior.
- Ostatici vs armistițiu de cinci zile - Postul israelian de televiziune N12 a relatat sâmbătă noapte despre un posibil acord privind eliberarea de ostatici deţinuţi de gruparea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza, transmite duminică dpa. Potrivit relatării, Hamas a dat semnale că este pregătit în principiu să elibereze 87 de ostatici: 53 de femei, copii şi adolescenţi şi 34 de cetăţeni străini. În schimb, Israelul ar trebui să fie de acord cu un armistiţiu de cinci zile în Fâşia Gaza şi cu eliberarea deţinutelor palestiniene şi a minorilor palestinieni din închisorile israeliene. În contrapartidă cu eliberarea ostaticilor, Hamas mai care livrarea unei cantităţi mai mari de combustibil pentru Gaza. Totuşi, postul N12 a transmis că este încă neclar dacă presupusul acord se va materializa.
- Mahmoud Abbas, mesaj pentru Biden - Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, i-a cerut sâmbătă preşedintelui SUA, Joe Biden, să intervină "imediat" pentru "oprirea actualului genocid israelian asupra poporului palestinian", transmite EFE. Abbas, liderul Fatah, partidul de guvernământ din Cisiordania, dar care a fost expulzat din Gaza în 2007, l-a îndemnat pe Biden să facă presiuni pentru "ca să intre ajutorul umanitar foarte necesar pentru Gaza, să oprească atacurile continue ale forţelor de ocupaţie israeliene şi să pună capăt terorismului coloniştilor împotriva poporului palestinian din Cisiordania şi Ierusalim". Aceste evenimente, a declarat liderul palestinian, "prefigurează o explozie iminentă a situaţiei".
- Turneu arab pentru încheierea războiului - Miniştri din ţări arabe şi islamice vor vizita luni China, prima oprire a unui turneu care are ca scop încheierea războiului din Gaza dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, a declarat ministrul de externe saudit, prinţul Faisal bin Farhan, citat de Reuters. Turneul va fi un prim pas în vederea punerii în aplicare a deciziilor la care s-a ajuns la summitul comun arab şi islamic ţinut în Riad în această lună. După China, vor fi viztate și alte capitale, pentru transmiterea mesajului că încetarea focului trebuie anunţată imediat şi să fie permisă intrarea ajutoarelor.
- Netanyahu, despre un acord pentru ostatici - Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că nu există încă un acord privind eliberarea unora dintre ostaticii capturaţi de Hamas, relatează CNN. Netanyahu a infirmat ceea ce el a numit relatări false conform cărora Israelul ia în considerare o propunere pentru eliberarea a cel puţin 50 de persoane răpite. Forţele de Apărare Israeliene au declarat, vineri, că estimarea oficială a armatei privind ostaticii ţinuţi în Gaza este de 237 de persoane.
- Macron, discuții despre eliberarea ostaticilor - Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat sâmbătă cu emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, şi cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi despre negocierile în curs pentru obţinerea eliberării ostaticilor deţinuţi de Hamas, a anunţat palatul Elysée, transmite AFP. Macron a reamintit că "eliberarea ostaticilor, inclusiv a opt francezi, este o prioritate absolută pentru Franţa" şi a reiterat "necesitatea unui armistiţiu imediat care să conducă la o încetare a focului" în contextul în care numărul "victimelor civile creşte în Gaza".
- OMS: Spitalul Al-Shifa, o zonă a morții - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a efectuat sâmbătă o misiune la Spitalul Al-Shifa din Gaza, ocupat de armata israeliană, şi lucrează la un plan de evacuare de urgență a spitalului, pe care l-a descris o drept "zonă a morţii", transmite AFP. Sâmbătă, în spital se mai aflau 25 de îngrijitori şi 291 de pacienţi, dintre care 32 de bebeluşi în stare critică, 22 de pacienţi pe dializă şi doi la terapie intensivă. "Echipa a văzut un spital care nu mai putea funcţiona: fără apă, fără alimente, fără electricitate, fără combustibil, consumabile medicale epuizate", a scris pe X secretarul general al OMS.
- Casa Albă lucrează din greu - Casa Albă a declarat sâmbătă că lucrează în continuare din greu pentru a se ajunge la un acord între Israel şi Hamas în vederea eliberării ostaticilor şi pentru a marca o pauză în lupte, informează AFP. "Nu am ajuns încă la un acord, dar continuăm să muncim din greu" în această direcţie, a scris pe X purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson, negând o informaţie apărută în Washington Post, potrivit căreia între beligeranţi s-ar fi ajuns la un acord ce prevede eliberarea ostaticilor în schimbul unei pauze de cinci zile în luptă.