Atacurile aeriene israeliene din Gaza nu au încetat, a declarat un oficial ONU pentru BBC, după ce a vizitat un spital care se străduieşte să trateze răniţii. Gemma Connell a spus că ceea ce a văzut la spitalul Al-Aqsa din centrul Gaza a fost un „carnagiu absolut”.
De altfel, premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va continua să lupte în Gaza până când Hamas va fi distrusă, sfidând apelurile globale pentru o încetare a focului. Netanyahu a declarat că războiul este departe de a se încheia și a respins ceea ce el a catalogat drept speculații ale presei că guvernul său ar putea pune capăt luptelor.
Premierul spune că Israelul nu va reuși să își elibereze ostaticii rămași în posesia Hamas fără a aplica presiune militară.
Noaptea trecută, forțele aeriene israeliene au lovit peste 100 de ținte Hamas în sudul Fâșiei Gaza, în pregătirea pentru operațiuni terestre extinse în zonă, a anunțat armata.
Iată cele mai importante evenimente de marți, 26 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 81:
- Beznă informațională în Gaza - Compania palestiniană de telecomunicaţii Paltel a anunţat marţi o nouă întrerupere a telecomunicaţiilor în Fâşia Gaza, a patra de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas pe 7 octombrie: „Regretăm să anunţăm o întrerupere totală a serviciilor de telecomunicaţii fixe şi de internet (...) în Fâşia Gaza din cauza continuării agresiunii", a indicat compania într-un comunicat, adăugând că echipele sale tehnice „lucrează pentru restabilirea serviciilor, în pofida condiţiilor periculoase de pe teren".
- Peste 100 de ținte lovite - Forțele aeriene israeliene au lovit peste 100 de ținte Hamas în sudul Fâșiei Gaza noaptea trecută, în pregătirea pentru operațiuni terestre extinse în zonă, a anunțat armata israeliană. Potrivit IDF, au fost lovite tuneluri și alte infrastructuri utilizate de teroriști pentru a ataca forțele israeliene.
- Netanyahu nu renunță - Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va continua să lupte în Gaza până când Hamas va fi distrusă, sfidând apelurile globale pentru o încetare a focului, pe fondul îngrijorărilor că acest conflict s-ar putea extinde. Netanyahu, care a vizitat luni trupele israeliene din nordul Fâșiei Gaza, a declarat în fața parlamentarilor din partidul său Likud că războiul este departe de a se încheia și a respins ceea ce el a catalogat drept speculații ale presei că guvernul său ar putea pune capăt luptelor, potrivit Reuters. El a declarat că Israelul nu va reuși să își elibereze ostaticii rămași în posesia Hamas fără a aplica presiune militară. „Nu ne oprim. Războiul va continua până la sfârșit, până când îl vom termina, nu mai puțin”, a declarat Netanyahu.
- Ministru ONU pentru Gaza - ONU a anunţat marţi numirea unui ministru olandez în exerciţiu, Sigrid Kaag, în funcţia de coordonator al răspunsului umanitar şi de reconstrucţiei în Gaza, după o rezoluţie a Consiliului de Securitate privind ajutorul în teritoriul palestinian bombardat şi asediat de Israel. Sigrid Kaag va „facilita, coordona, controla şi verifica transporturile de ajutor umanitar către Gaza" şi va avea, de asemenea, ca sarcină să „pună în aplicare un mecanism al Naţiunilor Unite pentru a accelera transporturile de ajutor umanitar către Gaza prin intermediul unor state care nu sunt părţi în conflict".
- Atacurile continuă - Atacurile aeriene israeliene din Gaza nu au încetat, a declarat un oficial ONU pentru BBC, după ce a vizitat un spital care se străduieşte să trateze răniţii. Gemma Connell, de la agenţia umanitară a ONU, OCHA, a declarat pentru BBC că ceea ce a văzut luni la spitalul Al-Aqsa din centrul Gaza a fost un "carnagiu absolut". Multe persoane grav rănite nu au putut fi tratate deoarece spitalul era "absolut supraîncărcat", a spus ea.
- Discuții SUA - Israel - Un apropiat al premierului Benjamin Netanyahu ar urma să se întâlnească marţi cu oficiali ai administraţiei Biden, potrivit unei surse familiare cu aceste planuri, după ce liderul israelian a promis o "luptă lungă" în războiul din Gaza. Ron Dermer, considerat unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Netanyahu, este aşteptat să se întâlnească cu oficiali de la Casa Albă şi de la Departamentul de Stat pentru a discuta despre următoarea fază a războiului din Gaza, a declarat sursa pentru CNN. Dermer este un membru al cabinetului de război al Israelului care a fost anterior ambasador în Statele Unite.
- Nou atac în Marea Roșie - Rebelii houthi din Yemen au afirmat marţi că au lansat o rachetă asupra unei nave în Marea Roşie şi un atac cu dronă către Israel. Rebelii, care se declară solidari cu Hamas în războiul mişcării palestiniene împotriva Israelului în Fâşia Gaza, au indicat într-un comunicat că „au lansat o operaţiune ţintită împotriva unei nave comerciale", identificată MSC UNITED, şi „drone împotriva unor ţinte militare" în sudul Israelului. Armata israeliană a indicat că a interceptat „o ţintă aeriană ostilă" care se îndrepta către teritoriul său.
- Situri de patrimoniu distruse - Pe fondul rapoartelor neîncetate de distrugere, al pierderilor imense de vieţi omeneşti şi a crizei umanitare din Gaza, războiul dintre Israel şi Hamas continuă să devasteze bogatul patrimoniu cultural al micii exclave. Istoria Gaza, a cărei mare parte nu a fost încă descoperită, se întinde pe parcursul a numeroase civilizaţii, printre care egiptenii, filistenii, babilonienii, grecii, romanii şi bizantinii. Ministerul palestinian al Turismului şi Antichităţilor încearcă să evalueze amploarea daunelor aduse patrimoniului din Gaza. Un ONG cu sediul în Spania, Heritage for Peace (Patrimoniu pentru pace), a publicat un raport preliminar la 7 noiembrie, care a enumerat 104 situri istorice ca fiind deteriorate sau distruse. De atunci, au apărut şi alte cazuri de distrugere.