Război în Gaza 22 de ostatici asasinați. Un concurent la Eurovision a murit în luptă. Erdogan spune că Netanyahu nu se deosebește de Hitler

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span> 22 de ostatici asasinați. Un concurent la Eurovision a murit în luptă. Erdogan spune că Netanyahu nu se deosebește de Hitler
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Luptele în Fâșia Gaza continuă, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 82. Armata israeliană (IDF) susține că a efectuat lovituri din aer, de la sol și de pe mare împotriva a aproximativ 200 de ținte Hamas în ultimele 24 de ore.

Pe teren, un rezervist de 26 de ani a murit în luptele din Gaza, la doar câteva săptămâni după ce a participat cu succes la o preselecţie pentru a reprezenta Israelul la Eurovision.

Cât despre ostatici, Israelul susţine că 22 dintre cei 129 sunt morţi şi corpurile lor neînsufleţite se află în posesia Hamas, care i-ar fi asasinat.

SUA și Israelul au discutat despre trecerea la o nouă fază a războiului, pentru a se concentra asupra unor ţinte importante.

Însă Franţa este serios îngrijorată de anunţul autorităţilor israeliene privind intensificarea şi prelungirea luptelor în Fâşia Gaza. Parisul reiterează cu forţă apelul său la un armistiţiu imediat, care să conducă la o încetare a focului.

Iar preşedintele turc Tayyip Erdogan susţine că premierul israelian Benjamin Netanyahu nu este diferit de Adolf Hitler şi a comparat atacurile din Gaza cu tratamentul aplicat de nazişti populaţiei evreieşti. Replica Israelului nu s-a lăsat aşteptată: Avem cea mai morală armată din lume!

ADVERTISING

Iată cele mai importante evenimente de miercuri, 27 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 82:

  • Bilanţul negru creşte - Cel puțin 21.110 palestinieni au fost uciși de acțiunile militare israeliene în Gaza începând cu 7 octombrie, potrivit cifrelor publicate miercuri de Ministerul Sănătății, care a raportat şi că 55.243 de persoane au fost rănite.
  • 22 de ostatici asasinaţi - Israelul a comunicat miercuri că 22 dintre cei 129 de ostatici încă deţinuţi de Hamas sunt morţi şi corpurile lor neînsufleţite se află în posesia acestei grupări. Aceşti 22 de ostatici au fost "asasinaţi" de către Hamas, a spus la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy.
  • Erdogan spune că Netanyahu nu se deosebeşte de Hitler - Preşedintele turc Tayyip Erdogan susţine că premierul israelian Benjamin Netanyahu nu este diferit de Adolf Hitler şi a comparat atacurile Israelului asupra Fâşiei Gaza cu tratamentul aplicat de nazişti populaţiei evreieşti. "Obişnuiau să-l vorbească de rău pe Hitler. Ce e diferit faţă de Hitler? Ne vor face să ne fie dor de Hitler. Este ceea ce face acest Netanyahu mai puţin decât ceea ce a făcut Hitler? Nu este", a declarat Erdogan. "El este mai bogat decât Hitler, primeşte sprijin din partea Occidentului. Tot felul de sprijin vine din partea Statelor Unite. Şi ce au făcut cu tot acest sprijin? Au ucis peste 20.000 de locuitori din Gaza", a adăugat liderul turc, a cărui ţară i-a găzduit pe liderii Hamas.
  • Reacţii imediate - Președintele Israelului, Issac Herzog, a condamnat comentariile lui Erdogan”: "Condamn ferm și resping în totalitate cuvintele președintelui turc Erdogan. În toată istoria omenirii, Holocaustul este singur în oroarea și enormitatea sa, iar cuvintele sale sunt profund jignitoare pentru fiecare evreu din întreaga lume și pentru memoria milioanelor de evrei care au pierit în mâinile naziștilor. Deviza „Să nu se repete niciodată” rămâne un imperativ pentru statul Israel – statul național al poporului evreu – care se angajează să asigure siguranța și protecția fiecărui evreu. Nu există o luptă mai dreaptă decât războiul împotriva organizației teroriste Hamas, care a ucis brutal și barbar evrei, precum și musulmani și pe cei de alte credințe și naționalități". Şi premierul israelian a emis rapid o declaraţie: "Erdogan, care comite un genocid al kurzilor și are în închisoare un număr record mondial de jurnalişti care se opun guvernării sale, este ultimul care să ne dea lecţii de moralitate. IDF este cea mai morală armată din lume, care luptă și elimină cea mai disprețuitoare și brutală organizație teroristă din lume, Hamas-Daesh, care a comis crime împotriva umanității, iar Erdogan o laudă și îi găzduiește înalții oficiali".
  • Lupte puternice în Khan Younis - Armata israeliană a prezentat imagini ale unităților Brigăzii Commando care operează în Khan Younis din sudul Gazei. Potrivit IDF, unitățile de comando luptă împotriva Hamas, ucigând mulți agenți și distrugând infrastructura grupării teroriste, inclusiv puțurile de tunel. Cele trei unități ar fi efectuat zeci de lovituri folosind muniții ghidate în timpul operațiunilor lor în Khan Younis.
  • Examen pentru credibilitatea SUA - Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, a declarat că este ''pregătit'' pentru ''ziua de după'' războiul din Fâşia Gaza, care "va fi un test pentru credibilitatea Statelor Unite", în ceea ce priveşte dorinţa lor de a pune capăt conflictului pe baza rezoluţiilor ONU. Abbas a evidenţiat şi divergenţele dintre ANP, pe care el o prezidează, şi alte facţiuni palestiniene, într-o aluzie voalată la grupări cum este Hamas, atunci când se pune problema de a alege între rezistenţa "militară" sau "populară paşnică" împotriva ocupaţiei israeliene.
  • Tânăr artist, mort în Gaza - Un rezervist israelian a murit în luptele din Gaza, la doar câteva săptămâni după ce a participat cu succes la o preselecţie pentru a reprezenta Israelul la Eurovision. Shaul Greenglick, 26 de ani, a apărut în show-ul de televiziune "Israel's Rising Star" la 3 decembrie, în timpul unei permisii. Îmbrăcat în uniformă militară şi purtând gradul de locotenent, Shaul Greenglick a interpretat o baladă populară şi a primit undă verde pentru a trece în faza următoare a preselecţiei.
  • Războiul ar putea dura luni - Armata israeliană îşi multiplică atacurile în Fâşia Gaza, în cadrul operaţiunii împotriva Hamas care, anunţă ea, ar putea să mai dureze ”multe luni”, în pofida unor puternice îngrijorări umanitare.
  • 200 de ținte Hamas atacate - Armata israeliană (IDF) susține că a efectuat lovituri din aer, de la sol și de pe mare împotriva a aproximativ 200 de ținte Hamas din Fâșia Gaza în ultimele 24 de ore.
  • Trecere la "o fază diferită" a războiului - Consilierul pentru securitate naţională al preşedinţiei SUA, Jake Sullivan, şi ministrul israelian al Afacerilor Strategice, Ron Dermer, au discutat despre trecerea Israelului la "o fază diferită" a războiului său împotriva Hamas în Fâşia Gaza, potrivit unui responsabil american. Jake Sullivan a discutat cu acest apropiat al premierului Benjamin Netanyahu despre "trecerea la o nouă fază a războiului pentru a se concentra asupra unor ţinte importante ale Hamas", potrivit acestui responsabil al executivului american. În cursul convorbirii au fost discutaţi, de asemenea, "paşii practici pentru a îmbunătăţi situaţia umanitară şi a minimiza prejudiciul cauzat civililor", precum şi "eforturile" pentru a favoriza eliberarea ostaticilor aflaţi încă în mâinile mişcării islamiste palestiniene Hamas.
  • Atac în Cisiordania - O operaţiune israeliană într-o tabără de refugiaţi palestinieni din nordul Cisiordaniei ocupate s-a soldat, miercuri dimineaţă, cu şase morţi şi mai mulţi răniţi, potrivit Ministerului palestinian al Sănătăţii. Potrivit agenţiei oficiale palestiniene de ştiri Wafa, cele şase persoane au fost ucise de lovituri aeriene israeliene asupra taberei de refugiaţi Nur Shams, în apropiere de oraşul Tulkarem, unde erau desfăşuraţi şi soldaţi israelieni.
  • Parisul e îngrijorat - Franţa este "serios îngrijorată de anunţul autorităţilor israeliene privind intensificarea şi prelungirea luptelor în Fâşia Gaza", a afirmat ministerul francez de Externe. Parisul "reiterează cu forţă apelul său la un armistiţiu imediat care să conducă la o încetare a focului", a adăugat Quai d'Orsay, deplângând "bombardamentele sistematice care au făcut din nou foarte multe victime civile în ultimele zile" şi îndemnând Israelul "să ia măsuri concrete pentru a proteja vieţile populaţiei civile din Gaza".
  • Atac în Marea Roșie - Armata americană a doborât în Marea Roşie mai multe drone şi rachete de atac lansate de houthi, un grup rebel yemenit susţinut de Iran care spune că a vizat un vas, precum şi Israelul. Statele Unite patrulează această regiune strategică a globului alături de o coaliţie internaţională pentru a proteja traficul maritim de atacurile rebelilor houthi, care spun că sunt solidari cu Hamasul palestinian în războiul său împotriva Israelului în Fâşia Gaza.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇