Război în Gaza Patru „sabotori Mossad” executați în Iran. Jurnaliști bătuți de soldați. Caz de genocid împotriva Israelului

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span> Patru „sabotori Mossad” executați în Iran. Jurnaliști bătuți de soldați. Caz de genocid împotriva Israelului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Forţele israeliene au intensificat atacurile asupra Fâşiei Gaza, în special la Rafah, unde palestinienii caută supravieţuitori în grămezile de moloz.

De asemenea, armata israeliană a anunțat că „extinde operațiunea în sud, în Khan Younis”.

Schimburi de foc s-au înregistrat din nou de-a lungul graniţei dintre Israel şi Liban. Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au raportat numeroase lansări de rachete dinspre ţara vecină.

Cel puțin 21.507 persoane au fost ucise în Gaza de la izbucnirea războiului cu Israelul, în urmă cu aproape 12 săptămâni.

Doi jurnalişti Al Jazeera au fost agresaţi de soldaţi israelieni în Cisiordania ocupată.

Între timp, o delegaţie Hamas este aşteptată vineri la Cairo pentru a discuta un plan egiptean în trei paşi ce prevede un armistiţiu, eliberarea eşalonată a ostaticilor şi prizonierilor palestinieni şi, în cele din urmă, o încetare a focului care să pună capăt ostilităţilor.

Iar premierul Benjamin Netanyahu a anulat o ședință a Guvernului israelian din cauza disensiunilor dintre membrii coaliției de guvernare. Aceștia au puncte de vedere diferite în ceea ce privește situația din Gaza după terminarea războiului cu Hamas.

ADVERTISING

O veste ce ridică îngrijorări vine și din Iran, unde autoritățile au anunțat execuția a patru persoane, inclusiv o femeie, pe care le-a acuzat că sunt „sabotori" care aveau legături cu serviciul de informaţii Mossad.

Între timp, Africa de Sud lansează un caz de genocid împotriva Israelului la Curtea Supremă a ONU.

Iată cele mai importante evenimente de vineri, 29 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 84:

  • Hamas e gata de negocieri - Mediatorii din Qatar au transmis Israelului că Hamas a „acceptat în principiu” să reia discuțiile privind eliberarea altor ostatici, în schimbul unui armistiţiu de câteva săptămâni. Acordul presupune eliberarea a aproximativ 40 de ostatici. Discuțiile ar urma să se axeze pe o propunere înaintată de șeful agenției de spionaj Mossad din Israel, David Barnea, în urmă cu câteva săptămâni, în timpul unei întâlniri cu șeful CIA, Bill Burns, și cu prim-ministrul din Qatar, șeicul Mohammed bin Abd. al-Rahman al-Thani.
  • Acuzaţie de genocid - Africa de Sud a abordat Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a ONU în temeiul Convenției de la Geneva cu privire la actele comise de Israel în Gaza. Într-o declarație, Africa de Sud a spus că este „profund îngrijorată de situația civililor” prinși în atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza, „din cauza utilizării nediscriminatorii a forței și a înlăturării forțate a locuitorilor”. Există „rapoarte în curs de desfășurare despre crime internaționale, cum ar fi crime împotriva umanității și crime de război”, precum și „rapoarte care îndeplinesc pragul de genocid”, se arată în declaraţia africanilor. MAE israelian acuză Africa de Sud că ar "colabora cu un grup terorist care cere distrugerea Israelului. Poporul din Gaza nu este un dușman al Israelului, care depune eforturi pentru a limita răul adus necombatanților".
  • Morţi în adăposturile ONU - Cel puțin 308 de persoane au fost ucise în timp ce se aflau în adăposturile ONU din Gaza de la începutul războiului, a declarat agenția ONU pentru refugiații palestinieni. În plus, 1.095 de persoane au fost rănite în timp ce se adăposteau la UNRWA.
  • Jurnalişti bătuţi - Doi jurnalişti Al Jazeera au fost agresaţi de soldaţi israelieni în Cisiordania ocupată, lângă Dura, în regiunea Hebron. Al Jazeera transmite că soldații israelieni „au bătut grav” pe unul dintre corespondenții săi și un fotograf și le-au confiscat toate echipamentele de lucru.
  • Bilanţul negru - Cel puțin 21.507 persoane au fost ucise în Gaza de la izbucnirea războiului cu Israelul, în urmă cu aproape 12 săptămâni, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Sănătății. În plus, 300 de palestinieni au fost uciși în timpul raidurilor și operațiunilor de securitate israeliene în Cisiordania ocupată.
  • Fregată daneză în Marea Roşie - Danemarca va trimite o fregată pentru a participa la operațiunea condusă de SUA în Marea Roșie în ianuarie 2024, a declarat vineri ministrul danez al Apărării. Mai multe țări, coordonate de Statele Unite, au convenit luni să patruleze în sudul Mării Roșii și în Golful Aden pentru a proteja transportul maritim comercial împotriva atacurilor rebelilor houthi din Yemen. „Suntem îngrijorați de situația gravă din Marea Roșie, unde continuă atacurile neprovocate împotriva transportului maritim civil”, a declarat ministrul Apărării, Troels Lund Poulsen.
  • Operațiuni extinse în Khan Younis - Armata israeliană a anunțat că „extinde operațiunea în Khan Younis”, unde trupele sale au lansat o ofensivă împotriva Hamas și au ucis mai mulți teroriști.
  • Hamas discută despre încetarea focului - O delegaţie Hamas este aşteptată vineri la Cairo pentru a discuta un plan egiptean în trei paşi, ce prevede un armistiţiu, eliberarea eşalonată a ostaticilor şi prizonierilor palestinieni şi, în cele din urmă, o încetare a focului care să pună capăt ostilităţilor. La Cairo, delegaţia Hamas le va transmite egiptenilor "răspunsul facţiunilor palestiniene, ce include mai multe observaţii la planul lor", a declarat pentru AFP un oficial al Hamas care a solicitat să îşi păstreze anonimatul. Aceste observaţii se referă în special la "modalităţile schimburilor planificate, la numărul de prizonieri palestinieni care vor fi eliberaţi şi la obţinerea garanţiilor pentru o retragere totală a armatei israeliene din Fâşia Gaza", a adăugat acest oficial.
  • Bombardamentele israeliene continuă - Forţele israeliene au intensificat noaptea trecută atacurile asupra Fâşiei Gaza, în special la Rafah, unde palestinienii caută supravieţuitori în grămezile de moloz. "Stăteam liniştiţi şi deodată am auzit o explozie puternică şi totul a început să cadă peste noi. Apartamentul a fost complet distrus şi fiicele mele ţipau. Au fost mai multe victime. Încercăm să scoatem vecinii de sub dărâmături", a declarat Tayseer Abou Al-Eish pentru AFP.
  • 4 „sabotori Mossad” executați - Iranul a executat vineri patru persoane, inclusiv o femeie, pe care le-a acuzat că sunt „sabotori" care aveau legături cu serviciul de informaţii Mossad din Israel. Execuţiile ridică la cinci numărul persoanelor condamnate la moarte în această lună, într-un război din umbră care durează de zeci de ani şi în care Iranul acuză Israelul de atacuri asupra efortului său nuclear, acuzaţii pe care Israelul nu le-a confirmat sau infirmat niciodată. Agenţia oficială de ştiri IRNA a postat un clip video de aproape opt minute, care îi arată pe bărbaţi mărturisind presupusa lor cooperare cu un ofiţer Mossad din Turcia vecină. IRNA a precizat că misiunea lor presupunea răpiri, ameninţări, incendierea vehiculelor şi a locuinţelor unor ţinte şi furtul telefoanelor mobile ale acestora.
  • Disensiuni în Guvernul israelian - Premierul Benjamin Netanyahu a anulat o ședință a Guvernului israelian din cauza disensiunilor dintre membrii coaliției de guvernare. Aceștia au puncte de vedere diferite în ceea ce privește situația din Gaza după terminarea războiului cu Hamas. Cabinetul israelian trebuia să se întâlnească pentru a discuta un nou acord cu Hamas privind schimbul de ostatici. Ședința a fost anulată, din cauza unui punct de pe ordinea de zi care viza situația din Gaza după război. Unul dintre aliații premierului nu a dorit ca discuția să aibă loc și a respins propunerea ca Autoritatea Palestiniană să fie acceptată la guvernare în Gaza, după război. De asemenea, a fost respinsă ideea ca AP să primească sume de bani, așa cum au propus americanii. Fiind sub presiune și pentru a nu risca ruperea coaliției, Netanyahu a anulat întâlnirea.
  • Schimburi de foc între Israel şi Liban - Schimburi de foc s-au înregistrat din nou de-a lungul graniţei dintre Israel şi Liban. Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au raportat numeroase lansări de rachete dinspre ţara vecină. Televiziunea israeliană Canal 12 a informat despre 50 de rachete trase din Liban. Mai multe alarme de rachete au fost declanşate în nordul Israelului, iar o dronă din Liban a pătruns pe teritoriul israelian şi a fost doborâtă, potrivit IDF.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇