Rata de infectare s-a dublat în mai multe state europene, anunță miercuri Comitetul Național de Vaccinare (CNCAV) pe pagina de Facebook Ro Vaccinare.
De asemenea, sunt publicate și două hărți, structurate pe culori în funcție de evoluția ratei de infectare. Prima este din 19 iunie, iar a doua din 19 iulie.
Mai exact, graficele reprezintă incidența numărului de cazuri: diferența procentuală a numărului de cazuri a ultimelor 14 zile raportat la numărul de cazuri a 14 zile precedente acestora. Adică rata de creștere/ scădere din 2 în 2 săptămâni.
Bleu și albastru reprezintă stagnare – scădere, iar roz și roșu reprezintă creștere de până la 200% (roșu închis).
„Cu o lună în urmă, în majoritatea Europei incidența cazurilor era fie în stagnare, fie în scădere, câteva excepții fiind în Rusia, Portugalia și UK.
În momentul actual, Europa este în creștere a incidenței, majoritatea țărilor fiind în creștere cu până la 200%”, arată CNCAV.
Situația din România
În prima hartă, de luna trecută, România este colorată cu albastru închis, deci rata infectării era în scădere în iunie. Luna aceasta însă se poate observa că țara noastră e „roz”, ceea ce înseamnă că rata a crescut! Creșterea se încadrează între 0 - 25%.
Graficele sunt de altfel confirmate de datele OMS, potrivit cărora pandemia a revenit pe creștere în România.
Cel mai rău stau statele colorate în „roșu închis”, unde creșterea este între 100-200%. Printre aceste țări se numără Franța, Spania, Irlanda, Italia, Austria, Elveția și Belgia:
Apoi, CNCAV explică și graficele din partea de jos, care reprezintă evoluția în dinamică a mediei ultimelor 7 zile a numărului de cazuri, normalizată la 1 milion de locuitori.
„Creșterea cea mai mare este în Cipru, urmată de UK și Olanda. În Europa a crescut incidența cazurilor de aprox. 3,4 ori în 19.07.2021, comparativ cu o lună în urmă”, potrivit sursei citate.
Vaccinarea, singura soluție
Cu această ocazie, CNCAV reiterează că singura soluție este vaccinarea:
„Vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva COVID-19. Prin vaccinare împotriva COVID-19:
- se reduce riscul de infectare;
- se reduce riscul de transmitere a virusului;
- se reduce considerabil riscul de spitalizare;
- se reduce considerabil riscul de deces”, conchide postarea.