Rafila avertizează: Zonele turistice sunt niște surse posibile pentru răspândirea noului coronavirus

Rafila avertizează: Zonele turistice sunt niște surse posibile pentru răspândirea noului coronavirus

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, atrage atenția că zonele turistice sunt niște surse posibile pentru răspândirea noului coronavirus.

Deși masca nu este obligatorie în aer liber, Alexandru Rafila spune că, dacă este aglomerație și nu se poate păstra distanța minimă de un metru și jumătate, ea trebuie folosită.

Președintele Societății Române de Microbiologie a făcut referire la aglomerația din weekend de pe litoral si de pe Valea Prahovei.

„În general zonele turistice sunt niște surse posibile pentru răspândirea infecției, mai ales dacă se desfășoară un turism mai puțin organizat. Acolo era ceva mai puțin organizat. Nu erau zone de alimentație publică, hoteluri, era pur și simplu o foarte mare aglomerație în aer liber.

ADVERTISING

Noi spunem că masca se folosește în spații închise sau în mijloace de transport. Dacă în aer liber este o foarte mare aglomerație, iar acea distanță minimă de un metru și jumătate în mod evident nu este respectată, atunci și spațiul acesta liber devine propice pentru transmiterea bolii. Cred că nu erau foarte multe persoane într-o astfel de situație – care ar fi utilizat masca”, a spus Rafila, la Digi24.

plaja-2
Foto: SpotMedia.ro

Autoritățile trebuie să ia măsuri

În opinia președintelui Societății Române de Microbiologie, autoritățile ar trebui să ia masuri mai ferme pentru a împiedica aglomerația.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O atitudine mai fermă din partea autorităților care să împiedice aglomerațiile mari de oameni se poate lua. Adică, noi am stabilit un număr de persoane care pot să stea împreună, iar dacă discutăm de 5, 6 persoane, iar acolo sunt 600.

Vă dați seama că s-ar putea încerca convingerea oamenilor, că nu trebuie să intrăm în zona măsurilor coercitive. Dacă avem suficientă abilitate cred că există posibilitatea să îi convingem pe oameni să se depărteze și să evite aglomerația excesivă”, a completat Rafila.

ADVERTISING

Vela: Sper să nu se ajungă să se închidă plaje. O să merg în control, o să merg până la Vama Veche!

Weekendul trecut, atât zona montană, cât și litoralul s-au transformat într-un adevarat furnicar. Până și plajele sălbatice, care de obicei sunt mai libere, au fost luate cu asalt de turişti, fiind, zilnic, 8.000 de persoane cu 3.000 de maşini pe plaja Vadu.

Și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a atras atenția cu privire la acest subiect. Duminică seara, el a spus, în contextul creșterii numărului de cazuri zilnice de infectări cu coronavirus, că se analizează situația de pe Valea Prahovei și litoral.

”Trebuie să facem o analogie și să vedem ce înseamnă tot turismul de pe Valea Prahovei, apoi tot litoralul. Vine populație din toată țara și se reîntoarce, făcând o transmitere comunitară în localitățile lor.

Acolo se respectă cel mai puțin regulile și atunci reevaluarea ca și controale la agenții economici, reevaluarea la județele de unde au venit acești conaționali. În următoarele două-trei zile vom vedea județele care au creșteri”, a spus Tătaru la Digi 24.

Citește și:

Petreceri ilegale pe plaja din Tuzla, două seri la rând. Jandarmii au dat amenzi de peste 30.000 de lei

Poliția e cu ochii pe turiști: 12 persoane au fost prinse cu droguri, în Vama Veche

O terasă din Vama Veche a fost închisă după ce două angajate au fost confirmate cu COVID-19. Ce mesaj transmit reprezentanții localului


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇