Ucraina a fost cuprinsă de proteste marți seara, după ce președintele Volodimir Zelenski a promulgat o lege care limitează independența principalelor agenții anticorupție.
Mii de oameni au ieșit în stradă, de la Kiev la Odesa, în cele mai ample manifestații de la începutul invaziei ruse, în semn de revoltă față de ceea ce consideră a fi un pas înapoi în lupta pentru un stat curat, scrie Politico.
Sub lege marțială și în plin război, vocea străzii răsună din nou: „Nu vrem corupție!”.
„Este scandalos. Războiul ne-a adus atâtea tragedii, dar a fost şi un semnal că ţara noastră luptă pentru un viitor mai bun. Nu putem permite să se dea înapoi. Nu vrem corupţie şi vrem un guvern cinstit. Şi vreau să trăiesc în Ucraina”, spune Anastasia, o studentă la biologie, în vârstă de 21 de ani.
Orice formă de protest în Ucraina este restricţionată în temeiul legii marţiale şi limitată de starea de urgenţă impusă pe timp de noapte. Cu toate acestea, sute de civili ucraineni, veterani de război şi soldaţi, precum şi activişti anticorupţie, s-au adunat în centrul Kievului şi au scandat: „Veto! Veto! Veto!” Ei s-au îndreptat apoi spre biroul lui Zelenski.
Zelenski a semnat legea controversată
Semnătura preşedintelui era ultima acţiune necesară pentru ca proiectul să devină lege şi pentru a conferi procurorului general - numit politic - puterea asupra Biroului Naţional Anticorupţie (NABU), un organism independent, şi asupra Parchetului Special Anticorupţie (SAPO).
„Orice fel de restricţii impuse instituţiilor anticorupţie (sunt) inacceptabile şi (sunt) dăunătoare pentru activitatea şi independenţa acestora”, a declarat Stefan, un student la drept în vârstă de 23 de ani. „Acest protest este o demonstraţie a intoleranţei noastre faţă de corupţie şi regres, chiar şi în timpul legii marţiale. Nu puteam să nu venim. Nu avem altă soluţie”, a adăugat Stefan.
La fel ca mulţi alţi protestatari, el nu a dormit normal de mai bine de o săptămână din cauza bombardamentelor neîncetate ale Rusiei.
Îngrijorări la Bruxelles
Comisia Europeană a declarat, marţi, că este „serios îngrijorată” de votul din parlamentul ucrainean, ilustrând profunzimea neliniştii de la Bruxelles, unde criticile la adresa Kievului sunt extrem de rare.
Meaghan Mobbs, fiica trimisului special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, a calificat decizia parlamentarilor drept „incredibil de stupidă” şi un cadou pentru criticii ajutorului militar suplimentar acordat Ucrainei în lupta împotriva agresiunii ruse.
Oleksandr Teren, un fost militar ucrainean în vârstă de 29 de ani, care şi-a pierdut ambele picioare în luptele cu armata rusă, a participat şi el la protestul de la Kiev. „Este o lege rău intenţionată, care nu ar trebui adoptată pe timp de război. Ciudat, parlamentarii au adoptat-o chiar dacă oamenii sunt împotriva ei”, a declarat Teren. „Este foarte greu pentru militari să găsească motivaţia de a continua să lupte împotriva avansului rus. Pierdem kilometri de teritoriu. Iar astfel de decizii ne demotivează. Este greu să lupţi pentru oameni care adoptă astfel de legi”, a explicat veteranul de război.
Legea a fost propusă iniţial de mai mulţi parlamentari din partidul Servitorul Poporului al lui Zelenski, cu scopul de a modifica Codul Penal în ceea ce priveşte anchetele preliminare în timpul stării de urgenţă. Însă amendamentele de ultim moment care vizau organismele de combatere a corupţiei au declanşat reacţii negative în toată ţara.
În ciuda indignării publice şi a apelurilor la veto, site-ul Parlamentului a anunţat în cursul serii că Zelenski a promulgat legea.