Cine și-ar fi imaginat în urmă cu un an, când PSD, aliniat în spatele lui Marcel Ciolacu, se pregătea să recâștige Palatul Cotroceni după aproape un sfert de secol și să controleze încă o lungă perioadă România, că marele partid va ajunge să fie prins, fără scăpare, între forța politică a unui președinte surpriză și cea a unui prim-ministru de coșmar din perspectiva elitelor bugetare.
Conform mai multor surse, social-democrații sunt dezorientați, speriați de pierderea susținerii publice și fără soluții. În acest tumult al schimbărilor declanșate de premierul Ilie Bolojan, în PSD s-au conturat două tabere, una condusă de Paul Stănescu și cealaltă de Sorin Grindeanu.
Primul, care deține și poziția de secretar-general al partidului, a cerut public ieșirea de la guvernare.
“…noi trebuie să decidem urgent în partid dacă mai rămânem la guvernare. Putem susține reformele necesare și din Parlament, dar nu vom accepta ca viața oamenilor să fie sacrificată pentru un plan contabil rece și nedrept. PSD va sprijini orice măsură care elimină risipa și abuzurile, dar nu va confunda responsabilitatea cu austeritatea şi recesiunea…”, a anunțat senatorul Paul Stănescu.
Bogatul și influentul baron local se gândește că din Parlament PSD, folosind AUR, ar putea cenzura acțiunile Guvernului, blocând reformarea instituțiilor publice.
Dar Paul Stănescu uită faptul că situația de astăzi e diferită de cea 2007, atunci când PSD a susținut guvernul minoritar al lui Călin Popescu Tăriceanu, fără să fie formal la guvernare. În acea perioadă, social-democrații erau Puterea și Opoziția în acelaşi timp, se aflau într-o alianță informală cu liberalii aflați la guvernare, alianță care i se opunea lui Traian Băsescu, președintele de atunci.
Astăzi, în cazul unei ieșiri a PSD de la guvernare, nimeni din partid n-ar putea garanta că fără accesul la resurse bugetare, fără controlul unor ministere și instituții, partidul ar putea să-și revină.

PSD, un partid izolat
AUR a ocupat spectrul politic naționalist și-l domină cu autoritate. Întorcându-se la discursul naționalist, PSD n-ar face decât să crească și mai mult influența AUR, iar social-democrații ar intra în trena acestui partid fără a reuși să atragă atenția votanților din această zonă, care, de altfel, urăsc PSD, la fel cum o fac atât liberalii și progresiștii.
Pentru prima dată de la înființare, partidul fondat de Ion Iliescu e izolat, cu peste 75% din votanți împotriva lui.
“…nu putem accepta ca partenerii de coaliție, USR și PNL, să atace încontinuu PSD, dar să aibă votul nostru de susținere când e vorba de asumarea răspunderii”, a mai anunțat Paul Stănescu.
În realitate, cei din coaliție, în frunte cu prim-ministrul Ilie Bolojan, au o atitudine reținută față de PSD și s-au auzit puține critici la adresa social-democraților.

Cea mai mare problemă pe care o are PSD e cu opinia publică. Aici, și cei care susțin AUR, dar și votanții USR și PNL critică intens fosta guvernare, făcând formațiunea responsabilă pentru deficitul bugetar și faptul că Marcel Ciolacu, din poziția de prim-ministru, a împins România pe marginea prăpastiei pentru a-și atinge scopul de a deveni președintele României.
E adevărat că și PNL a contribuit din plin la dezastru, dar liberalii sunt mult mai flexibili și rapizi când vine vorba să se adapteze la realitatea politică.
Nicolae Ciucă, fost lider PNL și un fost prim-ministru la fel de neperformant și cu aceleași ambiții politice ca și Ciolacu, a dispărut din peisaj, renunțând chiar și la poziția de senator, retrăgându-se total din viața publică.
Marcel Ciolacu nu i-a urmat exemplul, rămânând în Parlament, fiind o povară de imagine pentru PSD, la fel ca și Sorin Grindeanu, mâna lui dreaptă, care se află la conducerea partidului.

Grindeanu vrea la guvernare
Acest val de critici venit dinspre o mare parte a opiniei publice are, în realitate, legătură cu faptul că social-democrații refuză să schimbe conducerea partidului, așa cum s-a întâmplat la PNL.
Cu lideri compromiși și consumați, PSD nu poate oferi o versiune nouă a doctrinei social-democrate, o poziționare de centru-stânga, adaptată la realitatea europeană.
Ce le poate transmite Paul Stănescu românilor atâta timp cât mulți dintre ei se întreabă de ce a fost protejat atâta timp o persoană suspectată de implicare în mai multe scandaluri de corupție?
Ce poate transmite Sorin Grindeanu, un om politic lansat în prima linie de Liviu Dragnea și care, apoi, s-a reinventat ca aliat al lui Marcel Ciolacu?
La scurt timp după ce Paul Stănescu a cerut ca PSD să părăsească Guvernul, a venit răspunsul lui Grindeanu, care a adoptat o altă strategie, rămânerea în executiv și acțiuni de opoziție din interior.
“Sunt foarte clar: PSD nu iese de la guvernare! Avem responsabilități uriașe față de românii cu venituri mici și medii și față de comunitățile locale. PSD a intrat în Guvern tocmai ca să apere aceste lucruri. Cine crede că se poate guverna doar cu tăieri și blocaje și cu punerea întregii economii în cap să-și asume deschis asta”, a anunțat Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD.
Referirea la românii cu venituri mici e o întoarcere la social-democrație, dar e greu de acceptat grija pentru cetățenii vulnerabilii atâta timp cât e făcută de la volanele mașinilor de lux și din vacanțe exotice atât de dragi liderilor PSD.
Adio, dar rămân cu tine
De fapt, strigătele lui Grindeanu și Stănescu au un singur scop, acela de a-și păstra privilegiile și sursele de bani publici pe care să le folosească în interes personal și electoral.
Dar banii s-au terminat, a spus Ilie Bolojan. Banii alocați pentru programul “Anghel Saligny”, alocați în bugetul pentru 2025, au fost cheltuiți în primele șapte luni. Alții nu mai sunt.
În realitate, toată această revoltă a PSD are și o componentă populist-strategică, atât Grindeanu, cât și Stănescu atacă reformele pentru a arăta în teritoriu că au făcut tot ce e posibil, dar nu au reușit, fiind doar două posibilități, una extremă - ieșirea de la guvernare, adică tăierea tuturor fondurilor publice și posibile anchete pentru corupție sau una moderată - rămânerea în coaliție și salvarea a ce se mai poate salva din perspectiva influenței instituționale și a distribuirii banilor publici către rețeaua primarilor.
“Această formulă de guvernare este singura șansă pentru ca România să își păstreze direcția de dezvoltare, dar deciziile trebuie luate împreună de toate partidele. Nu unilateral, nu prin circulare și nu peste capul celor care guvernează pentru românii din toate comunitățile, de la cele mai mici, la cele mai mari”, a mai anunțat Sorin Grindeanu, care a ales să accepte reformele instituționale pentru a câștiga timp pentru PSD. Dar timpul nu mai are răbdare.