Marele pericol pentru România este, în acest moment, ca diviziunea creată şi întreţinută de actori deopotrivă externi şi interni să se transforme într-o falie culturală care să ducă la război civil, apreciază antropologul şi istoricul Andrei Colţea .
Problema s-ar putea ameliora prin comunicare, dar nici preşedintele, nici premierul nu au astfel de abilităţi, iar aceşti actori externi şi interni continuă să alimenteze diviziunile într-un război hibrid mult mai amplu, care vizează nu doar România, ci şi Uniunea Europeană, mai spune antropologul într-un interviu acordat News.ro.
”Nu sunt foarte optimist în legătură cu posibilitatea de a rezolva această falie culturală, politică. De ce spun asta? În principal pentru că nici noua conducere, nici de la Cotroceni, nici de la Palatul Victoria, nu demonstrează capacităţi de comunicare cu mult mai bune decât vechea conducere! Şi comunicarea este cheia.
De asemenea, sunt mai mulţi factori care susţin această diviziune, de la modul în care funcţionează social media până la capacităţile de comunicare instituţionale, până la actorii externi care se implică în această problemă. Şi nu văd o rezolvare rapidă în niciuna din aceste situaţii. Iar diviziunea o să dureze foarte mult timp”, a declarat Andrei Colțea.
Mai mult, antropologul avertizează că se poate ajunge la violențe, dacă diviziunea nu va putea fi gestionată.
”Se poate ajunge cu siguranţă la violenţă! Nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar orice război civil întotdeauna a pornit de la o falie culturală care s-a tradus în domeniul politic şi a degenerat în violenţă. Ca orizont de timp, probabil o să ia câţiva ani! Câţiva ani în care trebuie să facem foarte multe lucruri bine simultan.
Însă aceasta e genul de problemă care e mai uşor de creat decât de rezolvat. Şi cred că rezolvarea trebuie să vină în primul rând de sus în jos, în acest caz. Trebuie să existe nişte eforturi conştiente din partea instituţiilor statului şi ale Uniunii Europene în acest sens. Şi trebuie luată în serios, pentru că nu este o problemă care pleacă neapărat de la faptul că o parte a societăţii este needucată, este influenţată de Rusia sau de China sau, mai nou, de Statele Unite.
Bineînţeles, aceştia sunt factori care amplifică problema, dar principala problemă este lipsa de comunicare şi lipsa de înţelegere pentru cealaltă tabără”, a explicat Andrei Colțea.
PSD riscă să dispară
Antropologul mai spune că PSD a făcut o greşeală ireparabilă când a ajutat AUR să crească. Exodul electoratului conservator şi tradiţionalist către AUR este ireversibil, iar PSD nu-l poate opri tocmai pentru că nu este credibil când încearcă să joace cartea populismului.
Populismul spune că opune poporul oprimat sistemului corupt, iar PSD este perceput de români ca fiind sistemul corupt. Prin urmare, nu are cum să transmită mesaje populiste şi să fie crezut. Dacă nu se va reforma autentic şi nu se va repoziţiona rapid ca un partid de stânga european, nu are cum să evite dispariţia, anticipează Andrei Colţea.
”Electoratul PSD se confundă cu potenţialul electorat al suveraniştilor. A fost o greşeală strategică pentru PSD a promova AUR ca soluţie politică pentru a-şi atinge obiectivele politice. Greşeala asta strategică e din cauza lipsei de viziune a liderilor PSD şi cred că este, până la urmă, ireversibilă. Eu cred că nu există aproape nicio şansă ca PSD-ul să recupereze acel electorat.
Sunt mai multe motive pentru această situaţie. În primul rând, pentru că PSD-ul este asociat cu sistemul în ochii acestui electorat, iar populismul ştiţi că opune poporul oprimat şi asuprit sistemului corupt. Iar PSD-ul, în acest moment, reprezintă acel sistem corupt, în ciuda eforturilor liderilor săi de a vopsi altfel realitatea.
În al doilea rând, din cauza modului în care ei şi-au construit baza electorală încă de la început. Culmea, paradoxal, în ciuda faptului că sunt, teoretic, un partid de centru-stânga, au marşat pe valorile astea pe care acum le-au scăpat din mână. Şi nu văd niciun scenariu în care electoratul ar reveni, pentru că ei, practic, trebuie să joace un joc dublu.
Ei trebuie să fie şi în barca Europei, dar şi anti-Europa în acelaşi timp. E aproape imposibil de făcut echilibristică asta. Ei încearcă, dar nu mai sunt credibili, pur şi simplu. Eu cred că ar trebui să se orienteze spre a deveni un partid de centru-stânga modern, european, care, culmea, cam lipseşte în România. Noi nu avem aşa ceva în România. PSD-ul reformat – dar reformat radical! – poate să reprezinte această soluţie politică. Dacă nu, PSD-ul va dispărea de pe scena istoriei, cred eu”, a conchis antropologul.