Parlamentul Ucrainei a adoptat o lege care subordonează Biroul Național Anticorupție (NABU) și Parchetul Specializat Anticorupție (SAPO) procurorului general.
Votul supervizat de deputații loiali președintelui Volodimir Zelenski a eliminat independența a două instituții-cheie din lupta anticorupție, iar legea adoptată așteaptă acum semnătura prezidențială, scrie redacţia Kiev Independent într-o analiză la cald – „Zelenski e la o semnătură distanţă de a trăda democrația Ucrainei„.
Conform noilor prevederi, procurorul general — un personaj recunoscut pentru lipsa de autonomie — va prelua controlul asupra anchetelor anticorupție. Practic, biroul prezidențial va putea opri investigațiile cu un simplu apel telefonic.
Reprimare coordonată
Legea a fost aprobată la doar o zi după raiduri coordonate la domiciliile a zeci de ofițeri NABU, despre care sursa citată spune că erau mascate de pretexte precum traficul de droguri sau accidente auto din urmă cu patru ani.
Șeful NABU a acuzat forțele implicate de violență - o sursă locală de presă susține că anchetatorii au forțat deschiderea ochilor unui detectiv pentru recunoaștere biometrică.
Mişcarea vine după punerea sub acuzare a unui cunoscut activist anticorupție, critic vocal al administrației prezidențiale.
Autorii represiunii sunt agențiile de aplicare a legii, parlamentari și persoane controlate direct de președinte, acuză editorialul Kiev Independent.
Victimele independenței
Zelenski pare să fi ales să slăbească instituțiile democratice ale Ucrainei pentru a-și consolida puterea personală, adaugă sursa citată.
Acțiunile vin după ce NABU investigase deputați din partidul său și apropiați de-ai săi, inclusiv pe fostul viceprim-ministru Oleksii Chernișov. În realitate, instituțiile vizate și-au îndeplinit rolul pentru care au fost create - investigarea independentă a corupției la cel mai înalt nivel.
Această infrastructură anticorupție a fost parte din câștigurile democratice ale Revoluției EuroMaidan (2013–2014), când ucrainenii au plătit cu sânge pentru a obţine reforme pro-occidentale.
În pofida sacrificiilor, Zelenski pare să fie acum dispus să distrugă ce s-a obţinut pentru a-şi proteja interesele personale și pe ale apropiaților săi, scrie redacţia Kiev Independent.
Rolul Occidentului și riscul derapajului democratic
În acest context de lege marțială - fără alegeri și cu proteste publice extrem de limitate - mai rămâne o singură pârghie de control: Occidentul.
Până acum, principalii parteneri ai Ucrainei (UE și SUA) au temporizat presiunile pentru reforme, punând accent pe relațiile strategice mai degrabă decât pe detalii interne. Această relaxare a permis un derapaj democratic care acum capătă dimensiuni periculoase, scrie sursa citată.
Sprijinul militar — absolut vital — nu trebuie condiționat. Dar susținerea pentru democraţie nu poate fi lăsată pe plan secundar.
Dacă reculul anti-democratic continuă neobservat, autoritățile ucrainene vor putea ataca sau distruge și Curtea Anticorupție sau mass-media independentă.
În acest ritm, regresul democratic poate fi ireversibil.
Este timpul să se tragă cortina
Democrația Ucrainei încă poate fi salvată, responsabilitatea cade acum pe liderii occidentali.
La finalul zilei, Occidentul liber trebuie să decidă: susține Ucraina împotriva Rusiei și ignoră slăbirea internă a democraţiei? Sau veghează la stabilirea unui echilibru: combaterea agresorului extern nu trebuie să devină complice la disoluția democrației ucrainene.