Protest pro-rus la Chișinău. Mii de oameni au cerut demisia Maiei Sandu și a guvernului (Galerie foto & Video)

Protest pro-rus la Chișinău. Mii de oameni au cerut demisia Maiei Sandu și a guvernului (Galerie foto & Video)

Cel puțin 5.000 de persoane s-au adunat duminică în capitala Republicii Moldova, la un protest organizat de partidul pro-rus ȘOR. Organizatorii protestului au vorbit doar în limba rusă și mulți dintre protestatari aveau pancarte scrise în această limbă.

Oamenii au cerut demisia guvernului și a președintelui pro-occidental Maia Sandu, pe care îi acuză de inflația ridicată și de creșterea prețurilor la energie, potrivit Reuters.

„Moldova se află acum în moarte clinică, aici au adus-o actualii lideri”, a declarat Dinu Țurcanu, politician dintr-un partid de opoziție al lui Ilan Șor, un om de afaceri condamnat pentru o fraudă de un miliard de dolari, în scandalul cunoscut drept „Jaful secolului”.

Moldova își cumpără gazul din Rusia, în baza unui contract încheiat anul trecut. Prețul fluctuează lunar și este calculat din prețul spot pentru gaz și petrol, în funcție de anotimp. Prețurile spot au explodat în acest an.

Cel mai mic stat post-sovietic, cu 3,5 milioane de locuitori, se confruntă cu probleme economice grave asociate cu prețul ridicat la energie, care a crescut în septembrie cu 29%, după ce în august urcase cu aproape 50%.

ADVERTISING

Țara și-a redus la zero estimarea de creștere economică pentru 2022, afectată de o inflație record de 34,3% și de rate ale dobânzii de 21,5%.

protest-sor

Premierul Natalia Gavrilița a declarat luna aceasta că economia Moldovei ar urma să înregistreze o creștere moderată de 1,5% anul viitor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇