Procurorii cer modificarea legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă plătesc prejudiciul: În realitate e o formă de dezincriminare mascată

Procurorii cer modificarea legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă plătesc prejudiciul:  În realitate e o formă de dezincriminare mascată

România a ajuns să aibă una dintre cele mai blânde sancțiuni din UE a celor acuzați de evaziune fiscală, afirmă Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP).

Și totul după ce Legea privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale a fost modificată recent şi promulgată de preşedintele Iohannis.

Astfel, dacă prejudiciul (care nu depășește suma de 100.000 de euro) este achitat de suspect sau inculpat, acesta poate scăpa doar cu o amendă.

Totodată, evazioniștii pot scăpa complet de pedeapsă, dacă plătesc 20% în plus peste prejudiciu, la bugetul de stat.

ADVERTISING

În aceste condiții, procurorii cer ”puterii legislative și puterii executive să reexamineze aceste modificări și să abroge dispozițiile care în realitate sunt o formă de dezincriminare mascată”.

Aceștia subliniază că organismele internaționale califică evaziunea fiscală drept infracțiune gravă, care aduce atingere intereselor Uniunii Europene.

Anul trecut, deficitul de încasare a TVA în România a fost cel mai mare din Uniunea Europeană (circa 34%), media europeană fiind de 9.2%, atrag atenția procurorii.

ADVERTISING

Iar noile reglementări, susțin ei, vor încuraja firmele să își asume riscul de a fi obligate după 7 ani de la comiterea faptei să plătească taxele și impozitele sustrase, în cazul în care sunt prinse de autorități.

Iar asta pentru că vor achita doar o dobândă globală de 20% și vor scăpa de pedeapsă.

Legea prin care evazioniştii pot scăpa doar cu amendă dacă achită integral prejudiciul până în 100.000 de euro a fost promulgată la finalul lunii martie de președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISING

Proiectul de lege a fost iniţiat de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu.

Iată şi opinia pe acest subiect a avocatului specializat în drept fiscal, Gabriel Biriș: "ANAF are în obiectul de activitate banii, nu anii". Bani pentru ani de pușcărie, o decizie corectă? Interviu

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇