Primul dosar de fraudă cu fonduri din PNRR vizează construcția unui spital

Primul dosar de fraudă cu fonduri din PNRR vizează construcția unui spital

DNA a sesizat Tribunalul Constanţa în legătură cu primul dosar privind fraude cu fonduri din PNRR finalizat de procurorii anticorupţie, în care este implicat patronul unei firme de proiectare, acuzat că a depus documente false pentru a câştiga un contract privind construirea unui spital din Constanţa.

Procurorii DNA îl acuză de „obţinere ilegală de fonduri şi participaţie improprie (sub forma instigării) la tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată”.

ADVERTISING

În comunicatul difuzat vineri, DNA nu îi menţionează numele, însă potrivit portalului instanţelor şi presei locale este vorba de omul de afaceri Victor Alexandru Ciobotaru, asociat majoritar la firma Atlas Consulting&Proiect SRL, liderul asocierii de firme care a câştigat, în 2021, un contract pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru proiectul „Construire şi dotare Spital Municipal Policlinic” din Constanţa, deși nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate.

La scurt timp de la semnarea contractului în 7 octombrie 2021, Primăria Constanţa a achitat omului de afaceri o primă factură în valoare de 1.729.677 lei, pentru servicii de prefezabilitate.

ADVERTISING

Odată cu demararea etapei a doua, respectiv studiul de fezabilitate şi depunerea documentaţiei pentru obţinerea avizelor şi acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism, ar fi apărut disfuncţionalităţi în derularea contractului, ocazie cu care reprezentanţii primăriei au aflat că niciunul dintre asociaţi, cu excepţia omului de afaceri, nu avea cunoştinţă despre semnarea contractului de prestări servicii şi nici nu participaseră la elaborarea studiului de prefezabilitate.

Aceste aspecte i-au determinat pe angajaţii Primăriei Constanţa să formuleze plângere penală faţă de societatea câştigătoare a licitaţiei şi faţă de reprezentanţii săi legali.

ADVERTISING

În timpul anchetei, Victor Alexandru Ciobotaru şi-a recunoscut vinovăţia în faţa procurorilor DNA şi a acceptat să primească o condamnare de un an şi opt luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea unor drepturi.

Acest acord trebuie însă să fie aprobat de un judecător de la Tribunalul Constanţa.

De asemenea, el a achitat o parte din prejudiciul provocat bugetului local al municipiului Constanţa, în suma totală de 600.000 lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇