Au apărut primele reacţii din Europa de susţinere a lui Donald Trump, în ciuda faptului că este primul preşedinte al SUA condamnat pentru o infracţiune.
Cei care îi iau apărarea sunt premierul maghiar Viktor Orbán, dar şi vicepremierului italian de extremă-dreapta Matteo Salvini. În plus, Kremlinul a denunţat vineri "eliminarea adversarilor politici" din SUA.
O reacţie nuanţată şi evazivă a venit şi de la Londra, mai exact de la liderul opoziţiei britanice, Keir Starmer, care după alegerile din 4 iulie are toate şansele să devină premier.
Dar iată-le pe rând:
Nimic nu-l poate despărţi pe Donald Trump de dragostea lui Viktor Orbán, scrie Politico. Premierul ungar l-a susţinut vineri dimineaţă pe Trump, chiar dacă fostul preşedinte american a fost găsit vinovat pentru toate cele 34 de capete de acuzare în procesul penal desfăşurat la New York.
Orbán s-a referit la prietenul său cel mai bun, Trump, ca fiind un "om de onoare".
"În calitate de preşedinte, el a pus întotdeauna America pe primul loc, a impus respect în întreaga lume şi a folosit acest respect pentru a construi pacea", a scris Orbán pe X, adăugând că poporul american "îşi va da verdictul în noiembrie".
Sprijin pentru Trump a venit şi din partea vicepremierului italian de extremă-dreapta Matteo Salvini, care şi-a exprimat "solidaritatea şi sprijinul deplin". Trump este o "victimă a hărţuirii judiciare" provocate de "instrumentalizarea sistemului judiciar de către stânga", a susţinut Salvini, care este şeful partidului de extremă dreapta Liga.
Kremlinul, în schimb, a denunţat vineri "eliminarea adversarilor politici" din SUA, după ce Trump a fost găsit vinovat, transmite AFP.
"O eliminare a adversarilor politici este în curs prin toate mijloacele legale şi ilegale posibile, este evident", a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Vezi şi analiza Ce schimbă condamnarea lui Donald Trump
Noua putere de la Londra ar lucra cu orice preşedinte american
De la Londra a vorbit liderul opoziţiei britanice, Keir Starmer, care spune că un guvern laburist ar "lucra cu oricine" şi-ar alege americanii ca preşedinte.
Keir Starmer, care ar putea să devină prim-ministru al Marii Britanii după alegerile din 4 iulie, dacă sondajele actuale se confirmă, a precizat că partidul său urmăreşte îndeaproape verdictul "fără precedent". Dar el a promis să facă să funcţioneze relaţia bilaterală cu SUA, chiar dacă alegătorii americani îl vor alege în cele din urmă pe Trump ca viitor preşedinte.
"Evident, respectăm decizia instanţei, a instanţei independente - mai este un pic de parcurs din proces cu sentinţa şi apelul", a declarat Starmer, la BBC Radio Scotland. "Dar ne aflăm într-o situaţie fără precedent. Nu există nicio îndoială în legătură cu asta", a comentat el.
"În cele din urmă, dacă va fi ales preşedinte, va fi o chestiune care va ţine de poporul american şi, evident, dacă vom avea privilegiul de a veni să servim (ţara), vom lucra cu oricine ar fi ales ca preşedinte”, a spus Starmer. "Dar nu se poate eluda faptul că aceasta este o situaţie fără precedent", a insistat el.
Şi ministrul de Externe din umbră, David Lammy - favorit pentru a fi şeful diplomaţiei Marii Britanii în cazul în care laburiştii câştigă alegerile din iulie - şi-a temperat criticile de lungă durată la adresa lui Trump.