Primăria Capitalei a fost dată în judecată pentru recuperarea zonei retrocedate din Parcul IOR

Primăria Capitalei a fost dată în judecată pentru recuperarea zonei retrocedate din Parcul IOR

Asociaţia Grupul de Iniţiativă Civică IOR-Titan a dat în judecată Primăria Capitalei pentru recuperarea zonei retrocedate din Parcul IOR.

„Asociaţia Grupul de Iniţiativă Civică IOR-Titan a dat în judecată Primăria Capitalei pentru a recupera 12 hectare de pădure urbană din Parcul IOR retrocedate în mod abuziv în mai 2005, în timpul mandatului lui Adriean Videanu.

În documentaţia depusă la Tribunalul Municipiului Bucureşti, Asociaţia GIC IOR-Titan solicită instanţei să constate nulitatea absolută a dispoziţiilor emise de Primăria Municipiului Bucureşti prin care terenul a fost retrocedat Mariei Cocoru, deoarece terenul se afla în proprietate publică şi nu în proprietatea privată a Primăriei. Maria Cocoru a fost acţionată la rândul ei în judecată prin acelaşi demers", se precizează într-un comunicat.

ADVERTISING

Conform comunicatului, acţiunea juridică reprezintă o nouă etapă a "luptei" duse de locuitorii Cartierului Titan şi din împrejurimi pentru recuperarea acestei zone a Parcului IOR, care în ultimii doi ani "a fost afectată grav prin tăieri ilegale de arbori şi numeroase" incendii de vegetaţie.

Mii de locuitori ai zonei au protestat în repetate rânduri şi sub diverse forme împotriva distrugerilor, cerând anularea deciziei de retrocedare.

ADVERTISING

Grupul de iniţiativă civică informează că s-a constituit ca asociaţie neguvernamentală non-profit pentru a reprezenta în instanţă comunitatea locală, pentru a monitoriza în continuare şi a sesiza autorităţile cu privire la distrugerea spaţiilor verzi şi a naturii urbane.

"Asociaţia Grupul de Iniţiativă Civică IOR-Titan este o expresie a comunităţii, a miilor de oameni care preţuiesc şi au multe amintiri nepreţuite din parcul nostru drag. În ultimii aproape 60 de ani, multe generaţii de copii, tineri, părinţi şi bunici s-au bucurat de aleile parcului, de răcoarea lacului şi de zonele de verdeaţă, inclusiv din cele aproape 12 hectare din zona adiacentă staţiei de metrou Titan, zonă verde care a fost distrusă sistematic în ultimii ani, după retrocedarea abuzivă din 2005.

ADVERTISING

Demersurile noastre au fost şi rămân cu caracter civic, participativ, nepartinic şi non-profit, în beneficiul Parcului IOR, pentru protecţia proprietăţii publice şi a mediului, a naturii din oraşul în care trăim", a declarat preşedintele asociaţiei, Cristian Şoimaru.

Conform organizaţiei, acţiunile civice pentru reîntregirea Parcului IOR au început din 2013, când mii de localnici au semnat o petiţie prin care solicitau autorităţilor identificarea metodelor legale şi morale prin care zona retrocedată să fie reintrodusă în parc. Totodată, cetăţenii au participat la şedinţele Consiliului local, cerând acţiuni concrete în acest sens.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇