Nicușor Dan a anunțat că Poliția Locală București a amendat-o cu 35 de milioane de euro pe Maria Cocoru, proprietara suprafeței retrocedate din Parcul IOR.
Este vorba despre o porțiune de 12 hectare, pe care spațiul verde a fost distrus sistematic, în ultimele luni. Mulți copaci au fost otrăviți, iar suprafețe importante au fost pârjolite.
„Am venit să anunțăm amenda pe care Poliția Locală a Municipiului București a dat-o ieri doamnei Maria Cocoru (proprietarul suprafeței retrocedate din IOR - n.red.). E în sumă de 35 de milioane de euro.
În sfârșit, Poliția Locală a Municipiului București se comportă ca o autoritate care apără interesele cetățenilor.
Este vorba (ca temei pentru amendă - n.red.) despre un articol din Legea 94/2007 care interzice reducerea suprafețelor de spațiu verde. Iar nerespectarea acestei legi și diminuarea spațiului verde se amendează la metrul pătrat.
E important să rămână în Legea 24 acest articol. Atât prin Codul Urbanismului, cât și prin alte propuneri de modificare, acest articol ar fi urmat să dispară.
Aici, pe o suprafață de peste 9.000 de mp, s-au tăiat copaci, s-au scos rădăcinile și s-a nivelat cu buldozerul. A rămas pământ, pur și simplu. S-a diminuat, deci, suprafața de spațiu verde. Și așa am dat amenda”, a declarat Nicușor Dan.
Mai multe detalii a dat directorul Poliției Locale a Municipiului București, Eduard Valentin Stroe.
„S-a constatat o diminuare a spațiului verde cu 8.378 mp. Prin acțiuni succesive de decopertare a stratului de iarbă. De excavare. De extracție a rădăcinilor copacilor. Proprietarul a încălcat prevederile articolului 5 litera h din Legea 94/2007, care îl obligă să nu diminueze spațiul verde.
În consecință a fost aplicată proprietarului amenda de 174.760.000 de lei”, a precizat Eduard Valentin Stroe.
Întrebat cum poate plăti Maria Cocoru - o octogenară care figurează ca proprietar al celor aproape 12 hectare retrocedate din IOR - Nicușor Dan a precizat:
„Poate plăti jumătate din minim, în 24 de ore. Adică 500/mp. Adică 9 milioane de euro. Probabil că n-o va face și va contesta în instanță. Până se judecă, amenda nu se plătește. Când litigiul se termină, această sumă este obligatorie și poate fi executată. Nu cred că litigiul va dura mai mult de un an din acest moment.
Am făcut o analiză juridică foarte riguroasă pentru a ne asigura că amenda să fie dată corect”, a mai precizat Nicușor Dan.
Primarul general își dorește recuperarea acestei suprafețe și reintrarea ei în patrimoniul PMB, dar acest lucru este destul de dificil de obținut.
Spre exemplu, pe vremea când era prefect, Toni Greblă a contestat decizia de retrocedare. Dar instanța a considerat că solicitarea este tardivă.
Până la acest moment, nici PMB, nici Primăria Sectorului 3 nu au reușit să demonstreze, în instanță, că suprafața de 12 hectare este parc și nu spațiu cu alte destinații.
De la momentul în care s-a terminat rejudecarea cauzei la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), pe suprafața retrocedată au avut loc numeroase incendii de vegetație și alte intervenții, care au distrus aproape total vegetația de arii întinse.
Negoiță a venit să-i ceară audiență lui Nicușor Dan
La conferința lui Nicușor Dan a venit să asiste și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță. Acesta a așteptat ca primarul general să-și termine dialogul cu presa, după care a intervenit.
„Domnule primar general, despre proiectele de fluidizare a traficului când vă găsesc să vorbim? Am documentele aici, nu răspundeți la nimic. Când vă găsesc? Sunt la dispoziția dumneavoastră, de asta sunt aici. Dați un termen, o oră!”, a spus Negoiță.
„Am venit aici să vorbim despre amenda pe care o puteați da dvs”, i-a răspuns Nicușor Dan.
Negoiță și-a continuat transmisiunea live pe Facebook și după ce Nicușor Dan a părăsit parcul, acuzându-l pe primarul general că „fuge de problemele bucureștenilor”.
Ce spune prefectul Capitalei
Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a atacat deja dispoziția de retrocedare a porțiunii de 12 hectare din IOR (cu șanse aproape nule de reușită, în condițiile în care instanța a considerat că și acțiunile lui Greblă, instrumentate înainte de cele ale lui Hopincă, erau tardive, potrivit lui Nicușor Dan - n.red.).
După ce primarul general a anunțat astăzi amenda de 35 de milioane de euro, Hopincă susține că speră ca acțiunea să fie una „serioasă”.
„Sper că demersul anunțat astăzi de primarul general este unul serios și legal, nu o acțiune de campanie electorală.
În ultimii 2 ani au existat aproximativ 20 de incendii în parcela retrocedată din parc și mai multe acțiuni criminale, prin care au fost afectați iremediabil arborii din zonă. În acest sens, s-au deschis mai multe dosare de cercetare penală, de către instituțiile abilitate, care investighează infracțiunile menționate.
Faptul că primarul general anunță o acțiune după 2 ani, şi după zeci de incendii și distrugeri, este de natură să pună la îndoială seriozitatea demersului.
Timpul ne va demonstra dacă această acțiune este o nouă perdea de fum pentru bucureșteni, din partea primarului general, similară cu “demolarea” Cathedral Plaza, care nu s-a mai întâmplat, sau cu apa caldă care trebuia furnizată de “a doua zi” după alegerile din 2020.
Și, înainte de toate, sper că această acțiune nu se va întoarce împotriva bugetului Municipiului București, din cauza lipsei de fundamentare juridică”, a scris Hopincă pe pagina sa de Facebook.
Vezi AICI istoria proceselor pentru IOR