Prima țară din lume care introduce pașaportul digital: Pasagerii scapă de cozile din aeroport

Prima țară din lume care introduce pașaportul digital: Pasagerii scapă de cozile din aeroport

Pașaportul digital va permite trecerea mai rapidă a frontierei, scurtând durata formalităților, promit autoritățile. Noua procedură va fi testată într-un stat UE și ar putea fi extinsă dacă rezultatele vor fi pozitive.

Cetățenii finlandezi care vor zbura de la Helsinki spre Marea Britanie își vor putea dovedi identitatea cu telefonul mobil, în locul utilizării documentului fizic. Potrivit Poliţiei de Frontieră din această țară, acreditările digitale de călătorie (DTC) sunt „la fel de fiabile” ca și pașaportul fizic, relatează Euronews.

Autoritățile finlandeze spun că trecerea frontierei se va face "mai rapid și mai ușor decât de obicei".

ADVERTISING

Este pentru prima oară în lume când un pașaport digital va fi acceptat într-un mediu real de control al frontierei.

Finlanda a început un experiment în colaborare cu compania aeriană Finnair, poliția finlandeză și operatorul de aeroporturi Finavia, iar modelul ar putea fi urmat de UE, dacă rezultatele vor fi bune.

Cum funcționează pașaportul virtual

Sistemul de obținere a documentului digital implică un drum la poliție, dar cei care îl parcurg vor fi răsplătiți cu scurtarea timpului de trecere a frontierei.

Proiectul pilot a fost deschis doar pentru cetățenii finlandezi care au călătorit pe 28 august cu Finnair spre Londra, Manchester și Edinburgh.

ADVERTISING

Pasagerii care s-au oferit voluntari au fost îndrumați să descarce în smartphone aplicația de emitere a documentului virtual de călătorie FIN DTC Pilot disponbilă în Google Play Store și Apple Store. Pentru a o folosi, este necesară activarea unei metode de blocare a ecranului telefonului - cod PIN, amprentă sau recunoaștere facială - înainte de instalarea aplicației.

Următorul pas e înregistrarea la Poliția Vantaa. Acest lucru implică programarea pentru prezentarea la secție și prezentarea pașaportului fizic pentru a crea versiunea digitală. Solicitantul semnează un formular de consimțământ, apoi i se face fotografia care va fi folosită pentru recunoașterea facială.

ADVERTISING

Înregistrarea la poliție se face o singură dată, apoi pașaportul digital poate fi folosit la aeroportul din Helsinki pentru călătoriile în Marea Britanie pe zborurile directe până la sfârșitul lunii februarie 2024, când se va încheia experimentul.

La fiecare călătorie, posesorul pașaportului digital trebuie să trimită datele personale prin aplicație către Poliția de Frontieră cu 36 până la 4 ore înaintea zborului.

Cum se utilizează pașaportul digital la aeroport

Programul se derulează în Helsinki, însă cei care folosesc pașaportul digital trebuie să urmeze instrucțiunile autorităților britanice.

La aeroportul din Helsinki, procedura e următoarea:

  • Când pasagerii finlandezi înscriși în program pleacă din țară către Marea Britanie, ei folosesc culoarele rezervate din aeroport.
  • Un angajat al Poliţiei de Frontieră compară fotografia din sistemul DTC făcută la poliție în procedura de înregistrare.
  • Pasagerul plasează pașaportul digital de pe telefon în fața unui scaner, apoi privește către o cameră. Dacă sistemul confirmă că datele corespund, pasagerul trece de punctul de control.

Testarea pașaportului digital face parte dintr-un plan mai vast la nivelul UE, prin care blocul comunitar urmărește îmbunătățirea modului de călătorie. Comisia Europeană a sondat anul trecut cererea statelor membre de a participa la testarea documentelor digitale de călătorie.

Și Croația s-a oferit voluntară și speră că până la sfârșitul acestui an va lansa un proiect asemănător la aeroportul din Zagreb.

Comisia intenționează să folosească datele colectate prin aceste programe-pilot pentru realizarea în viitor a unui sistem de emitere a pașapoartelor digitale în restul Uniunii Europene.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇