Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marţi, în unanimitate, să nu indice nicio măsura provizorie în cauza deschisă de Călin Georgescu împotriva României.
Cauza privește anularea de către Curtea Constituțională a alegerilor prezidențiale în care Georgescu a fost candidat.
Judecarea cererii pe fond la CEDO va dura în jur de 2 ani.
Georgescu ceruse însă adoptarea de măsuri provizorii, în particular ca decizia Curții Constituționale să fie suspendată şi procesul electoral să fie reluat. Practic, Georgescu voia să fie suspendate efectele deciziei CCR până la soluționarea cauzei sale la CEDO, "pentru a preveni un prejudiciu ireparabil asupra drepturilor democratice ale reclamantului şi ale cetățenilor români".
CEDO a respins însă solicitarea de măsuri provizorii ca fiind în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulamentul Curții (cel care se referă la măsurile provizorii), informează un comunicat CEDO remis SpotMedia.ro.
Decizia a fost adoptată, în unanimitate, de o Cameră compusă din șapte judecători.
În decizia sa, Curtea a reamintit că măsurile provizorii sunt aplicabile numai în caz de risc iminent de vătămare ireparabilă a unui drept prevăzut de Convenție care, dat fiind natura sa, nu ar putea fi reparată, iar persoana care invocă asemenea drept nu ar putea fi repusă in situaţia anterioară sau despăgubită în mod corespunzător.
În plus, astfel de măsuri nu pot fi adoptate decât în circumstanțe excepționale, atunci când acest lucru este necesar în interesul părților sau pentru buna desfășurare a procedurii.
"Curtea a respins cererea dlui Georgescu ca fiind în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulament. Luând in considerare cererea prezentată, împreună cu temeiurile şi motivele pe care aceasta se bazează, Curtea a decis in conformitate cu practica sa bine stabilită că cererea dlui Georgescu nu se referă la o vătămare ireparabilă în înțelesul articolului 39 din Regulamentul Curții.
Curtea a considerat că cererea este în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulamentului Curții și a decis sa nu indice Guvernului României nicio măsură provizorie dintre cele solicitate", se arată în comunicatul CEDO.
Ioana Ene Dogioiu a explicat încă din 16 ianuarie de ce CEDO nu putea să decidă în favoarea lui Călin Georgescu, să suspende hotărârea CCR şi să ceară reluarea turului doi:
"Călin Georgescu cere suspendarea Hotărârii CCR nr 32/2004 și, implicit, reluarea turului al doilea, până la judecată pe fond.
Conform specialiștilor în procedură CEDO cu care am vorbit, cererea este inadmisibilă de pe scaun. Asemenea măsuri provizorii au fost admise la CEDO doar atunci când în discuție erau drepturile protejate de art 2 privind dreptul la viață și ar 3 privind interzicerea torturii ale Convenției. Se poate suspenda, spre exemplu, o decizie de extrădare a unei persoane într-o țară unde există suspiciunea că va fi ucisă sau torturată.
Au mai fost admise, cu totul excepțional, măsuri provizorii și în cazul invocării articolului 6 privind dreptul la un proces echitabil și articolului 8 privind dreptul la viață privată și familie. În mod evident, dl Georgescu nu invocă niciunul dintre cele 4 articole susceptibile să atragă măsură provizorie cerută.
În acest caz, dimpotrivă, suspendarea poate produce efecte definitive, pentru că ar duce la reluarea turului al doilea, la alegerea unui nou președinte, eventual chiar Călin Georgescu. Și dacă CEDO constată ulterior că sesizarea este inadmisibilă sau neîntemeiată, deci nu era necesară reluarea turului al doilea".
Călin Georgescu invocă dreptul la alegeri libere, încălcat prin suspendarea turului doi şi invalidarea voturilor fără probe concludente; lipsa unui proces transparent şi consultativ care contravine dreptului la un proces echitabil; lipsa unui mecanism naţional de contestare a deciziei CCR.
Reluarea alegerilor are loc pe 4 şi 18 mai 2025.