Liderii extremiști recurg la populisme dintre cele mai deocheate pentru a-i face pe oamenii care îi urmează să creadă că sunt luați în seamă, că sunt importanți, că ei și numai ei sunt cei care vor schimba ceva în țară.
După ce Curtea de Apel București a respins, ca neîntemeiată, cererea prin care Călin Georgescu a atacat deciziile Biroului Electoral Central (BEC) în urma hotărârii Curții Constituționale din 6 decembrie de anulare a alegerilor prezidențiale și reluarea procesului electoral de la zero, candidatul care a provocat cea mai mare criză politică după decembrie ᾿89 a anunțat că a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) prin care cere instanței europene să oblige statul român să organizeze turul doi al alegerilor prezidențiale.
În motivarea hotărârii, Curtea de Apel București arată că BEC nu a făcut decât să pună în aplicare o decizie a CCR care, potrivit legii de funcționare a instituției, este general obligatorie și nu poate fi atacată la nicio instanță. Potrivit aceleiași legi, Curtea nu poate să-și anuleze sau să revizuiască propriile decizii.
Dezinformarea și manipularea sunt instrumentele de forță ale lui Călin Georgescu. El a anunțat pe Facebook că „un grup de avocați la fel de curajoși ca și oamenii care manifestă zilnic în stradă vor fi prezenți la CCR pentru a cere acestei instituții să-și revizuiască de urgență decizia care a aruncat România în haos“.
Nu știu avocații lui Georgescu că orice decizie a CCR e obligatorie și că judecătorii Curții nu o pot anula sau revizui? Evident că știu, dar Georgescu se adresează acelei părți a populației captive dezinformării, populismului și scenaritei.
Avem de-a face cu un exercițiu de victimizare, cu surle și trâmbițe, care să țină aprinsă flacăra discursului mesianic dâmbovițean al lui Călin Georgescu. În virtutea acestei strategii, nu doar avocații lui au depus la Curtea Constituțională o cerere de revizuire a deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, ci și o mare parte a manifestanților care au participat la mitingul pro-Georgescu.
Fără să le explice nimeni că o decizie a CCR nu poate fi anulată sau revizuită, oricâte petiții ar fi înregistrate la Curte, avocații lui Georgescu i-au lăsat să creadă că sunt actori într-o piesă în care, de fapt, nu aveau ce căuta. Și președintele AUR George Simion a declarat la mitingul pro-Georgescu că foarte mulți oameni, inclusiv avocați, doresc să discute cu reprezentanți ai Curții Constituționale, dar nu le este permis accesul.
Tertipul liderilor extremiști nu e greu de descifrat. Ei folosesc tot felul de metode, recurg la populisme dintre cele mai deocheate pentru a-i face pe oamenii care îi urmează să creadă că sunt luați în seamă, că sunt importanți, că ei și numai ei sunt cei care vor schimba ceva în țară.
Înalta Curte de Casație și Justiție va analiza pe 16 ianuarie recursul înaintat de avocații lui Călin Georgescu după decizia Curții de Apel București privind anularea alegerilor prezidențiale. E previzibil că Înalta Curte va respinge recursul în baza aceluiași considerent juridic, anume că o decizie a CCR este general obligatorie și nu poate fi atacată la nici o instanță.
Rămâne așadar plângerea la CEDO, pe care Călin Georgescu spune că deja a depus-o. Numai că și în acest caz susținătorii săi sunt păcăliți. Depunerea unei reclamații la CEDO se face în mai multe etape, prima dintre acestea fiind verificarea criteriilor de admisibilitate.
Or, primul criteriu se referă la faptul că reclamantul trebuie să facă dovada că a epuizat toate căile de atac la instanțele naționale, ceea ce nu e adevărat în cazul de față, din moment ce ÎCCJ va da o soluție abia după 16 ianuarie.
Iată cum un apostol al autohtonismului, al poporanismului, dușman declarat al Uniunii Europene și NATO umblă cu jalba-n proțap și caută dreptatea la curțile europene.