Prezentare de Hollywood pentru noul bombardier invizibil B-21 Raider. Ce știe să facă (Video)

Prezentare de Hollywood pentru noul bombardier invizibil B-21 Raider. Ce știe să facă (Video)

Pentagonul şi-a dezvăluit noul bombardier strategic stealth B-21 Raider, un avion capabil să opereze fără echipaj şi să efectueze lovituri nucleare cu rază lungă de acţiune.

Marea dezvăluire a fost demnă de o producție de la Hollywood, aeronava a fost scoasă noaptea dintr-un hangar din California, scăldată într-o dramatică lumină albastră, care nu a dezvăluit prea mult dincolo de forma similară a avionului cu bombardierul stealth B-2, pe care îl va înlocui, scrie ABC News.

De altfel, americanii au depus eforturi pentru a se asigura că detaliile tehnice despre noul avion vor continua să rămână învăluite în mister.

New B-21 stealth bomber makes public debut

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, s-a numărat printre cele 600 de VIP-uri prezente la marea dezvăluire de la uzina Northrop Grumman din Palmdale, California.

ADVERTISING

„Să vorbim despre raza de acțiune a lui B-21. Niciun alt bombardier cu rază lungă de acțiune nu poate egala eficiența acestuia. (...) Nu va avea nevoie de sprijin logistic pentru a atinge orice țintă.. Și chiar și cele mai sofisticate sisteme de apărare aeriană se vor chinui să detecteze un B-21 pe cer”, a spus şeful Pentagonului.

Avionul este primul bombardier comandat de armata americană de mai multe decenii.

image-3
Foto: northropgrumman.com

Noua aeronavă e proiectată să transporte atât arme convenționale, cât și nucleare, în timp ce zboară nedetectabilă pe radar oriunde în lume.

ADVERTISING

Contrar bombardierului B-2, avionul are o capacitate dublă: el poate lovi la fel de bine cu rachete nucleare, ca şi cu armament convenţional. Dar poate, de asemenea, "să lanseze rachete cu rază lungă şi scurtă de acţiune".

Aeronava dezvăluită vineri seara va începe testele la baza Edwards din California, primul său zbor fiind estimat să aibă loc la jumătatea anului 2023.

Deocamdată, există șase avioane B-21 în diferite stadii de producție, iar Forțele Aeriene intenționează să achiziționeze cel puțin 100.

ADVERTISING

Pe măsură ce intră în serviciu, aceste avioane vor înlocui B-1 Lancet și B-2 Spirit, bombardiere ale căror prime decolări datează din perioada Războiului Rece. Aeronava se va alătura venerabilului B-52 ca bombardier strategic cu rază lungă de acțiune al Forțelor Aeriene ale SUA.

Aparatul B-21 va deveni astfel un element-cheie al "triadei nucleare" americane, compusă din rachete şi bombe care pot fi lansate de pe uscat, de pe mare şi din aer.

Bloomberg estimează că flota de 100 de B-21 va costa 203 miliarde de dolari pentru a fi dezvoltată și operată în următorii 30 de ani.

În 2016, Forțele Aeriene au anunțat că noul bombardier va fi cunoscut sub numele de Raider, pentru a-i onora pe faimoșii Doolittle Raiders, care au efectuat bombardamentul surpriză asupra oraşului Tokyo, pe 18 aprilie 1942, în Al Doilea Război Mondial.

Ei erau conduşi de colonelul James Doolittle, care a organizat astfel prima lovitură americană asupra teritoriului japonez, ca represalii la atacul asupra bazei de la Pearl Harbor, din Hawaii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇