Presa din Israel reclamă că oficiali de rang înalt încalcă în mod constant măsurile împotriva răspândirii Covid. Soția premierului, ținta criticilor

Presa din Israel reclamă că oficiali de rang înalt încalcă în mod constant măsurile împotriva răspândirii Covid. Soția premierului, ținta criticilor

Oficiali israelieni de rang înalt încalcă în mod constant măsurile împotriva răspândirii Covid-19, constată presa şi o parte a populaţiei, care se întreabă dacă coafarea soţiei premierului este un serviciu esenţial sau dacă şeful serviciilor de informaţii îşi poate invita familia la cină.

Statul evreu, care a înregistrat una dintre cele mai puternice rate a contaminărilor cu noul coronavirus de la începutul lui septembrie, a impus o izolare generală în urmă cu aproape trei săptămâni – în virtutea căreia israelienii sunt obligaţi să rămână într-un perimetru de un kiometru în jurul locuinţei şi pot dormi numai acasă, relatează AFP.

ADVERTISING

Doar sectoare de activitate considerate ”esenţiale” sunt autorizate să funcţioneze. Sinagogile au fost închise, iar rugăciunile afară sunt limitate la 20 de persoane şi la mai puţin de un kilometru de locuinţă, la fel ca şi manifestaţiile.

Echipa premierului nu a stat în carantină

În urma vizitei la Washington, la semnarea unor acorduri de normalizare a relaţiilor diplomatice ale israelului cu Emiratele Arabe Unite (EAU) şi cu Bahrainul, membri ai echipei premierului Benjamin Netanyahu nu au fost plasaţi în carantină - aşa cum prevede însă protocolul israelian privind întoarcerile din Statele Unite.

ADVERTISING

Aceşti consilieri ai lui Netanyahu, filmaţi afară - în timp ce documentau manifestaţii împotriva Guvernului - au fost condamnaţi la plata unei amenzi în valoare de 5.000 de şekeli (aproximativ 1.250 de euro).

De-acum Sara Netanyahu - soţia premierului - este ţinta criticilor.

Potrivit Yediot Aharonoth, cel mai vândut cotidian din ţară, ea a pus să fie adus la reşedinţa oficială a cuplului, săptămâna trecută, un coafor, deşi nu era vorba despre un serviciu ”esenţial”, în timp ce toate saloanele de coafură din ţară sunt închise din cauza carantinei naţionale.

ADVERTISING

Reacția familiei Netanyahu

Familia Netanyahu s-a apărat, într-un comunicat, susţinând că soţia premierului a pus să fie adus coaforul pentru a înregistra un videoclip în care să îndemne populaţia să poarte măşti de protecţie.

Ministrul Mediului Gila Gamliel, membră a Partidului Likud al lui Netanyahu, a fost criticată de presă pentru că a ”ascuns” deplasări la familia soţului, pe care le-a efectuat înainte cu câteva zile de a fi testată pozitiv cu covid-19.

Sfidare

Postul public de radio dezvăluie că Nadav Argaman, directorul agenţiei de informaţii interne Shin Beth - însărcinată cu urmărirea încălcării carantinei prin intermediul telefoanelor mobile - a încălcat el însuşi reglementările, primindu-şi părinţii acasă de sărbătoarea evreiască Sukkot.

Încă o dată se adevereşte că regulile care se aplică cetăţenilor israelieni nu se aplică cercului premierului şi colaboratorilor săi”, şi-au exprimat miercuri indignarea comentatorii politici tamar Eichner şi Yuval Karni în Yediot Aharonoth.

Denis Charbit, un profesor de ştiinţe politice la Open University din Tel Aviv, spune că ”încălcările politicienilor justifică deviaţiile fiecăruia”.

”În timp ce libertăţile individuale sunt încălcate de izolarea impusă de Guvern, ele sunt ineficiente dacă liderii nu le respectă”, apreciază Charbit. ”Impunitatea de care beneficiază în general aceşti politicieni consolidează sfidarea publicului faţă de autorităţi”, afimă el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇