Premiul Nobel pentru Pace 2021 - vezi care sunt favoriții

Premiul Nobel pentru Pace 2021 - vezi care sunt favoriții

An de an, Premiile Nobel ajung la organizații sau persoane care își aduc contribuția pentru binele omenirii, în domeniile în care activează. Premiul Nobel pentru Pace este o distincție importantă, iar numele câștigătorului urmează să fie anunțat astăzi în jurul prânzului. Mai bine de 2 luni mai târziu, pe 10 decembrie, este programată ceremonia de premiere, la Oslo, în Norvegia.

În 2020, Programul Alimentar Mondial (World Food Programme) a primit Premiul Nobel pentru Pace. Anul acesta, o altă organizație este în pole-position pentru celebra distincție – Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organization), conform cotelor de pariuri online de la agenția Unibet.

cote

World Health Organization (WHO) a avut un rol major în gestionarea crizei din domeniul sănătății în 2020, încă de la startul pandemiei de coronavirus. Organizația ajută în mod direct statele să gestioneze criza, implicându-se în cercetare și oferind consultanță pentru cele mai bune practici în domeniu. Printr-un fond de solidaritate, au fost strânsă suma de 200 milioane USD și au fost cumpărate milioane de echipamente de protecție pentru angajații din domeniul sanitar din peste 100 de țări. În contextul în care pandemia de Covid-19 încă este un subiect de maxim interes, rolul WHO rămâne extrem de important și în 2021. La Unibet, cota este 2.75 pentru situația în care premiul ajunge la această organizație.

ADVERTISING

Pe locul 2 în lista favoriților la Premiul Nobel pentru Pace în 2021 se situează Greta Thunberg - cotă 3.50 în acest moment. Activista de mediu s-a implicat puternic pentru promovarea combaterii schimbărilor climatice, prin politicile adoptate de către statele lumii, în special de către marile puteri economice. Subiectul este unul foarte sensibil, important pentru omenire, în condițiile în care schimbările climatice au determinat probleme tot mai mari în perioada recentă - inclusiv incendii de proporții și inundații. La Forumul Economic Mondial de la Davos, Greta Thunberg a criticat puternic guvernele, acuzându-le că fac pași mult prea mici în lupta cu schimbările climatice. În mod constant, aceasta motivează liderii politici să acționeze mai ferm, de urgență, pentru salvarea planetei de la efectele teribile ale schimbărilor climatice.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe locurile 3 și 4 în topul șanselor la Premiul Nobel pentru Pace regăsim, la egalitate de cote (7.00) pe unibet.ro, Reporters without Borders (Reporteri fără Frontiere) și un opozant important al lui Vladimir Putin, deja celebrul Aleksei Navalnîi. Acesta din urmă a devenit un simbol al libertății în Rusia pentru cei care acuză modul de guvernare al regimului de la Moscova. În 2020, în timp ce zbura de la Tomsk la Moscova, Aleksei Navalnîi a avut nevoie de spitalizare de urgență, acuzând o stare de sănătate extrem de rea în mod subit. Transferat la un spital din Berlin, diagnosticul său a fost otrăvirea cu Noviciok. S-a întors în Rusia la începutul lui 2021, unde a fost arestat și condamnat. Curtea Europeană a Drepturilor Omului consideră acest lucru un abuz și a solicitat eliberarea sa de urgență, fără succes însă.

ADVERTISING

În ceea ce privește organizația Reporters without Borders (Reporteri fără Frontiere), este de notorietate implicarea acesteia pentru sprijinirea dreptului la informație în spațiul public. În 2020, jurnalismul mondial a avut multe greutăți, în special din cauza pandemiei de coronavirus (pretext pentru unele state să restricționeze multe informații publice) și în urma conflictelor din Iran, Belarus ori Afghanistan.

Nu în ultimul rând, la Unibet în secțiunea Premiul Nobel pentru Pace se poate paria pe Committee to Protect Journalists, un ONG din Statele Unite ale Americii, implicat de asemenea în promovarea libertății presei și care apără drepturile jurnaliștilor. Organizația non-guvernamentală este cunoscută inclusiv pentru că a publicat Impunity Index - lista țărilor în care jurnaliștii sunt uciși fără a exista pedepse pe măsura faptelor. Cota la pariuri online pe Unibet: 9.00.

Premiul Nobel pentru Literatură nu a ajuns la Mircea Cărtărescu

Joi a fost anunțat și rezultatul din competiția pentru Premiul Nobel pentru Literatură. Românul Mircea Cărtărescu nu a fost desemnat câștigător, deși avea cea mai bună cotă la pariuri online, unde este considerat favorit. În schimb, premiul a ajuns la Abdulrazak Gurnah, profesor de literatură engleză la Universitatea din Kent.