Atacul israelian asupra spitalului Al-Shifa din Fâșia Gaza a stârnit acuzații de crime de război, dar Israelul susține că se încadrează în limitele Dreptului Umanitar Internațional.
Ce prevede Dreptul Umanitar Internațional cu privire la spitale?
Convențiile de la Geneva, adoptate în urma celui de-Al Doilea Război Mondial, constituie nucleul Dreptului Umanitar Internațional și „protejează în special spitalele civile”, potrivit lui Mathilde Philip-Gay, expertă în Drept Umanitar Internațional la Universitatea Lyon 3 din sud-estul Franței.
"Este interzisă transformarea într-o zonă de conflict a spitalelor civile recunoscute. De asemenea, este interzisă folosirea populației civile, a bolnavilor sau a răniților ca scuturi umane, aceasta este o crimă de război, la fel ca și lupta din interiorul unui spital", a explicat Mathilde Philip-Gay.
Articolul 8 din Statutul de la Roma definește o listă lungă de crime de război, printre care se numără "direcționarea intenționată a atacurilor împotriva clădirilor dedicate religiei, educației, artei, științei sau unor scopuri caritabile, monumentelor istorice, spitalelor și locurilor unde sunt adunați bolnavii și răniții".
Dar face o excepție dacă țintele respective sunt "obiective militare".
Philip-Gay a declarat că "dacă un spital civil este folosit pentru acte dăunătoare inamicului”, acesta este termenul legal folosit, atunci ”spitalul își poate pierde statutul de protejat în conformitate cu Dreptul Internațional și poate fi considerat o țintă legitimă”, potrivit The Guardian și AFP.
Cu toate acestea, în cazul în care există îndoieli cu privire la faptul că un spital este un obiectiv militar sau este folosit pentru acte dăunătoare inamicului, se presupune, în conformitate cu dreptul internațional umanitar, că nu este așa.
Este unanim acceptat faptul că Hamas are o rețea extinsă de tuneluri în Gaza.
Armata israeliană susţine că în incinta Al-Shifa se află ascuns un centru de comandă al Hamas şi, din această cauză, spitalul este un obiectiv militar. În ultimele zile, IDF a asediat spitalul şi a realizat mai multe incursiuni limitate în perimetrul Al-Shifa unde a spus că a găsit arme şi un tunel folosit de gruparea islamistă Hamas.
Israelul nu este membru al Curții Penale Internaționale (CPI), dar oficialii CPI susțin că au jurisdicție în Fâșia Gaza și Cisiordania, deoarece Palestina este stat parte la tribunal, afirmație pe care Israelul o contestă.
Karim Khan, procurorul șef al CPI, a scris în The Guardian: "Pentru cei care sunt responsabili de țintirea și lansarea rachetelor, doresc să fiu clar în special în trei puncte. Unu: în legătură cu fiecare locuință civilă, în legătură cu orice școală, orice spital, orice biserică, orice moschee - aceste locuri sunt protejate, cu excepția cazului în care statutul de protecție a fost pierdut pentru că sunt folosite în scopuri militare. Doi: dacă există o îndoială că un obiect civil și-a pierdut statutul de protecție, atacatorul trebuie să presupună că acesta este protejat. Trei: sarcina de a demonstra că acest statut de protecție s-a pierdut revine celor care trag cu arma, racheta sau racheta în cauză. În acest context, aș dori să subliniez, de asemenea, că lansarea fără discriminare de rachete din Gaza în Israel poate reprezenta încălcări ale dreptului internațional umanitar care intră sub jurisdicția CPI."
Ce se întâmplă dacă un spital își pierde statutul de spital protejat?
Biroul Organizației Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UNOCHA), spune: "Orice operațiune militară în jurul sau în interiorul spitalelor trebuie să ia măsuri pentru a cruța și proteja pacienții, personalul medical și alți civili. Trebuie luate toate măsurile de precauție fezabile, inclusiv avertismente eficiente, care iau în considerare capacitatea pacienților, a personalului medical și a altor civili de a se evacua în siguranță."
Philip-Gay a precizat: "Cealaltă parte trebuie să ia toate măsurile de precauție pentru a evita țintirea intenționată a civililor." Chiar dacă spitalul a fost folosit pentru "acte dăunătoare inamicului", a spus aceasta, cealaltă parte "nu are dreptul să îl bombardeze timp de două zile și să îl distrugă complet", citând necesitatea ca, în conformitate cu Dreptul Internațional, răspunsul să fie "proporțional".
Ea a adăugat că cealaltă parte trebuie să avertizeze în prealabil cu privire la răspunsul său și că trebuie puse în aplicare proceduri de evacuare a pacienților și a personalului medical.
Alternativ, acestora li s-ar putea cere "să se izoleze într-o parte a spitalului", a spus ea. Însă, în timpul oricărei operațiuni militare împotriva sitului, "trebuie să existe medici care să se ocupe de pacienți".
Este sau nu este spitalul Al-Shifa un centru de comandă pentru Hamas?
Israelul susține că Hamas și-a construit buncăre și tuneluri sub spital, folosind efectiv clădirea, pacienții și personalul medical drept un scut împotriva operaţiunilor militare. Oficialii au mai spus că, după atacurile surpriză ale teroriştilor asupra Israelului, în care au murit aproximativ 1.200 de israelieni, liderii de rang înalt ai Hamas s-au ascuns într-un "complex de comandă" sub spital.
Recent, armata israeliană a prezentat imagini cu arme și echipamente militare găsite în spitalul Al-Shifa din Gaza, despre care susține că au fost depozitate de teroriștii Hamas, care folosesc unitatea medicală ca bază de operațiuni. Genți cu mitraliere, grenade și muniție au fost descoperite ascunse în spatele aparatelor RMN din spitalul Al-Shifa. Totodată, purtătorul de cuvânt al IDF a respins insinuările că armele și munițiile ar fi fost puse acolo de israeliani după ce au ocupat spitalul, pentru a-și susține acuzațiile împotriva Hamas.
Normal hospitals don’t have:
— Israel Defense Forces (@IDF) November 17, 2023
· weapons hidden behind MRI machines
· bodies of hostages lying around their complexes
· terrorist tunnels and headquarters under them
The Shifa Hospital does. pic.twitter.com/sWwfWqjj1d
Statele Unite ssusțin că serviciile sale de informații confirmă faptul că Hamas are un centru de comandă în spitalul Shifa. Cu toate acestea, Administrația Biden subliniază că nu vrea ca spitalul sau civilii care se adăpostesc acolo să fie implicați în lupta Israelului cu gruparea teroristă.
Hamas a negat afirmațiile IDF, spunând că reprezintă doar o propagandă folosită pentru a justifica atacurile asupra unităților medicale. Dr. Ghassan Abu-Sittah, un medic britanic care lucrează la Al-Shifa, a descris afirmația israeliană drept o „scuză ciudată”. Human Rights Watch a declarat că nu poate corobora acuzațiile Tel Avivului.