De ce e important de aflat cine a distrus spitalul din Gaza? O tragedie care modifică raportul de forțe din Orientul Mijlociu

Organizația teroristă Hamas nu a venit cu nicio dovadă că racheta aparține forțelor militare din Israel, deși a desfășurat o adevărată campanie de învinovățire a adversarului.

Reprezentanți ai forțelor militare din Tel Aviv au anunțat public că au interceptat convorbiri telefonice ale teroriștilor care spun că racheta a fost a lor.

Un raport al agențiilor de informații din SUA l-a făcut pe președintele american să susțină că proiectilul care a lovit spitalul din Fâșia Gaza nu face parte din arsenalul israelian.

În cazul în care Hamas e autoare și a masacrării palestinienilor, atunci există o posibilitate ca guvernele statelor arabe să accepte detensionarea situației, iar gruparea teroristă să-și piardă susținerea publică din regiune.
De ce e important de aflat cine a distrus spitalul din Gaza? O tragedie care modifică raportul de forțe din Orientul Mijlociu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pe zi ce trece, tragedia de la spitalul Al-Ahli Arab din Gaza arată tot mai mult ca fiind rezultatul exploziei unui proiectil lansat de Hamas și nu un atac al forțelor israeliene.

Un val de proteste se înregistrează în statele arabe provocat de dezastrul din Gaza, unde reprezentanți ai grupării teroriste Hamas anunțau că în bombardamentul de la spital au murit 471 de persoane și 314 au fost rănite. Cifrele nu au putut fi confirmate dintr-o sursă independentă.

Mai multe imagini, declarații ale martorilor, dar și înregistrări video din noaptea de 17 octombrie indică o posibilitate redusă ca o rachetă israeliană să fi lovit spitalul.

Israeli-Palestinian conflict - Gaza City
SPITAL GAZA. Proiectilul căzut în incintă a lăsat o urmă prea mică pentru a fi asociat cu un atac al unei rachete israeliene, susțin experții. Aceștia spun că e vorba, mai degrabă, de un proiectil lansat greșit de Hamas, ajuns în curtea spitalului, dezastrul fiind produs de incendierea combustibilului de propulsie, care, printr-o reacție în lanț, a aruncat în aer încărcătura explozivă de pe rachetă – Foto: Hepta.ro

Tragedia din Fâșia Gaza a dat peste cap planurile lui Joe Biden de detensionare a situației din Orientul Mijlociu.

ADVERTISING

Întâlnirea dintre președintele american și Mahmoud Abbas, liderul Autorității Palestiniene, a fost contramandată la scurt timp după explozie.

Obiectivul politic a lui Joe Biden era să găsească o soluție de compromis, astfel încât părțile implicate să comunice, iar pierderile de vieți omenești și suferințele să fie limitate.

Cealaltă echipă

„Din ceea ce am văzut, se pare că a fost vorba de cealaltă echipă”, i-a spus Joe Biden premierului Netanyahu, la întâlnirea dintre cei doi.

Declarația președintelui american a reprezentat prima confirmare oficială despre existența unui raport al agențiilor de informații din SUA care susține că racheta a fost lansată din Fâșia Gaza.

La asta se adaugă și poziția exprimată de purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare din Israel (IDF), care, într-o conferință de presă susținută miercuri, 18 octombrie, a afirmat că „o mare parte din pagubele produse asupra spitalului au fost provocate de propulsorul unei rachete și nu de detonarea încărcăturii explozive propriu-zise”.

US President Joe Biden in Israel
ÎNTÂLNIRE. Joe Biden i-a cerut lui Netanyahu să acționeze cu înțelepciune și să nu repete greșelile făcute de SUA după atacurile din 11 septambrie 2001 - Foto: Hepta.ro

Deși informațiile prezentate de armata israeliană au fost primite cu suspiciune la început, fiind considerate subiective, datele apărute pe parcursul orelor care au urmat conferinței tind să confirme faptul că o rachetă Hamas, lansată spre Israel, a căzut în curtea spitalului, iar combustibilul folosit pentru propulsie a luat foc, provocând explozia rachetei.

Cel mai important indiciu care susține aceste afirmații e faptul că nu există un crater format de detonarea rachetei. Singura dovadă a impactului cu solul e o mică groapă despre care specialiștii spun că a fost produsă de greutatea proiectilului și nu de detonarea acestuia, la atingerea pământului.

„Craterul nu seamănă deloc cu cel provocat de o lovitură aeriană de rachetă. Arată mai degrabă ca unul realizat de un proiectil care a eșuat și a împrăștiat încărcătura explozivă pe o suprafață mare”, a declarat Marc Garlasco, fost șef al Pentagonului în 2003, în timpul războiului din Golf, citat de cotidianul britanic „The Guardian”.

„Craterul și daunele din jur, de asemenea, nu sunt în concordanță cu o bombă aeriană JDAM. Gaura din sol a fost produsă de energia cinetică a proiectilului”, a mai declarat expertul american.

JDAM este un sistem de armament aer-sol cu ghidare de precizie, care face parte din arsenalul israelian realizat de SUA. Acesta e folosit pe scară largă ca o reacție la atacul terorist al Hamas desfășurat în data de 7 octombrie, atunci când gruparea a ucis în jur de 1.400 de cetățeni israelieni, iar 199 au fost luați ostatici.

O convorbire între teroriști

Până la această oră, reprezentanții Hamas nu au dat publicității nicio dovadă a faptului că racheta care a lovit spitalul din Gaza ar aparține forțelor israeliene.

Purtătorul de cuvânt al IDF a anunțat că agențiile de securitate au interceptat o convorbire în care doi teroriști vorbesc între ei, spunând că s-a întâmplat o nenorocire, o rachetă „de-a noastră” a căzut în apropiere.

VIDEO. Conferință de presă ținută de purtătorul de cuvânt al armatei israeliene în care e prezentată convorbirea telefonică între teroriști - Sursa: Times of Israel/ X, fost Twitter

Nu există niciun indiciu că Hamas a lansat în mod intenționat racheta asupra spitalului pentru a provoca o criză majoră în Orientul Mijlociu, deși, în trecut, au folosit o serie de mijloace inumane și cinice pentru a-și atinge obiectivele: copii, pe post de scut în fața forțelor militare, teroriști sinucigași care se aruncau în aer în locuri aglomerate, luări de ostatici din rândul civililor.

Tragedia de la spital a fost folosită de Hamas pentru a-și susține cauza, provocând tensiuni politice între guvernele statelor arabe și Occident.

Reprezentanții grupării teroriste au învinovățit Israelul pentru explozie, încercând să recâștige de partea lor opinia publică internațională, șocată de brutalitatea atacului asupra civililor din 7 octombrie.

În primă fază, au reușit. Sute de mii de protestatari din țările arabe au ieșit pe străzi, au luat cu asalt sediile ambasadelor occidentale, iar în mai multe orașe europene au avut loc atentate.

După incident, guvernul israelian a amânat declanșarea unei ofensive în Fâșia Gaza pentru a distruge Hamas și a elibera ostaticii, tocmai pentru a clarifica contextul în care a avut loc explozia de la spital.

Șoc, durere, furie

Aflarea adevărului e importantă pentru guvernele din regiune. Dacă responsabilitatea aparține Hamas, se pot relua discuțiile dintre Israel și statele arabe, acum întrerupte, iar organizația teroristă devine responsabilă și pentru uciderea unor palestinieni nevinovați după atacul asupra civililor din Israel.

Israeli-Palestinian conflict - Gaza City
GAZA. O parte din daunele făcute de explozia rachetei în incinta spitalului palestinian - Foto: Hepta.ro

O astfel de situație poate duce, în timp, la pierderea sprijinului Hamas printre palestinienii din Fâșia Gaza, oferind cale liberă forțelor din Israel pentru a elimina organizația teroristă.

„Șoc, durere, furie - o furie mistuitoare. Înțeleg și mulți… înțeleg. Nu poți să te uiți la ceea ce s-a întâmplat aici, în Israel, mamelor, taților, bunicilor, fiilor, fiicelor, copiilor, chiar și bebelușilor și să nu strigi după dreptate. Trebuie să se facă dreptate. Dar vă avertizez următorul lucru - în timp ce simțiți această furie, nu vă lăsați consumați de ea. După 11 septembrie 2001, am fost și noi furioși în Statele Unite. Deși am căutat dreptate și am obținut dreptate, am făcut și greșeli”, a declarat Joe Biden, în discursul său ținut în timpul vizitei din Israel.  

În aceste cuvinte se află cheia discuțiilor dintre președintele american și premierul Beniamin Netanyahu - căutarea unei soluții de a elibera ostaticii, de a-i pedepsi pe vinovați, dar fără a genera o nouă criză globală prin provocarea unui nou război.

Israeli-Palestinian conflict - Gaza City
TRAGEDIE. Racheta a provocat un incendiu uriaș în spitalul din Gaza, mai multe mașini fiind distruse de flăcări. În ce privește numărul de decese, nu există o estimare independentă a acestora, oficialii palestinieni anunțând că sunt peste 400 - Foto: Hepta.ro

Faptul că Israel nu a declanșat încă ofensiva promisă asupra Fâșiei Gaza înseamnă că vizita președintelui american a avut impact. Asta nu înseamnă că nu va mai avea loc, dar se va căuta momentul potrivit. 

În conflictele actuale, în care publicul are acces în timp real la desfășurarea ostilităților, a devenit, mai mult ca oricând, important ca acțiunile unui stat să fie justificate, să aibă sens și susținerea opiniei publice. Ceea ce nu a fost cazul nici în atacul Hamas asupra civililor israelieni, nici în invazia declanșată de Putin asupra Ucrainei. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇