Polonia, decizii importante: 5% din PIB pentru apărare și ia în calcul să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei

Polonia, decizii importante: 5% din PIB pentru apărare și ia în calcul să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Două informații importante vin dinspre Polonia. Ministrul de Externe polonez a anunțat decizia guvernului de a aloca 5% din PIB pentru apărare în 2025, devenind nr. 1 în NATO din acest punct de vedere. De asemenea, oficialul a anunțat că Polonia ia în considerare o propunere din partea Kievului de a doborî rachetele ruseşti care se îndreaptă spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spaţiul aerian ucrainean.

5% pentru apărare

Polonia va cheltui 5% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare în 2025, a declarat ministrul de externe Radoslaw Sikorski pentru Bloomberg Television într-un interviu difuzat vineri seara, relatează Reuters.

ADVERTISING

Varşovia a majorat deja cheltuielile pentru apărare la peste 4% din PIB în acest an, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

„Polonia cheltuieşte 4 (procente din PIB pentru apărare) şi vom aloca 5 anul viitor", a declarat Radoslaw Sikorski.

"Suntem numărul unu în NATO, incluzând Statele Unite, evident proporţional, asta pentru că nu mai suntem în eterna pace post-Război Rece", a arătat Sikorski.

Ministrul adjunct al apărării, Cezary Tomczyk, declarase joi pentru televiziunea TVN24 că Polonia îşi va majora bugetul apărării cu aproximativ 10% în 2025, până la un nivel record. De asemenea, șeful Statului Major al armatei, generalul Wieslaw Kukula, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că Polonia trebuie să îşi pregătească soldaţii pentru un conflict total.

ADVERTISING

Polonia ia în calcul să doboare rachete ruseşti deasupra Ucrainei

Un alt anunț important a fost făcut de ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski. El a declarat că Varşovia ia în considerare o propunere din partea Kievului de a doborî rachetele ruseşti care se îndreaptă spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spaţiul aerian ucrainean, relatează BBC.

Propunerea a fost inclusă într-un acord comun de apărare între cele două ţări, semnat în timpul vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski la Varşovia, la începutul acestei săptămâni.

„În acest stadiu, aceasta este o idee. Ceea ce a spus acordul nostru este că vom explora această idee”, a declarat Sikorski pentru American Enterprise Institute.

ADVERTISING

El a spus că unele rachete ruseşti lansate din zona Sankt Petersburg către ţinte ucrainene din apropierea oraşului de vest Liov, nu departe de graniţa cu Polonia, au traversat Belarus şi au intrat în spaţiul aerian polonez timp de aproximativ 40 de secunde înainte de a se îndrepta către ţintele lor din Ucraina.

Sikorski a recunoscut că un timp atât de scurt a dat Poloniei puţin timp să reacţioneze.

Cu toate acestea, propunerea ar acoperi, teoretic, orice rachetă care traversează vestul Ucrainei în direcţia Poloniei.

„Rachetele ruseşti pătrund în spaţiul nostru aerian. Presupun că din greşeală”, a spus Sikorski.

„Dilema noastră este următoarea. Dacă îi doborâm doar când intră în spaţiul nostru aerian, resturile sunt o ameninţare pentru cetăţenii noştri şi pentru proprietăţile noastre. Şi ucrainenii spun: „Te rog, nu ne deranjează, fă-o în spaţiul nostru aerian când există pericol iminent de a trece pe teritoriul polonez. După părerea mea, aceasta este autoapărare, dar explorăm ideea”, a spus Sikorski.

El a precizat că o rachetă rusă neînarmată a aterizat în apropierea casei sale din Bydgoszcz, la aproximativ 500 km (311 mile) de graniţa cu Belarus, fără să facă rău nimănui, în decembrie 2022.

Doi cetăţeni polonezi au fost ucişi din cauza căderii de resturi, când Ucraina a doborât o rachetă rusă în apropierea graniţei cu Polonia, cu o lună mai devreme.

Polonia se va consulta cu NATO, SUA sunt sceptice

La începutul acestei săptămâni, ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat că Varşovia se va consulta cu aliaţii săi NATO şi va solicita acordul lor înainte de a încerca să doboare orice rachete ruseşti.

„Dacă ar exista o astfel de decizie, aceasta poate fi doar o decizie aliată. Nu va fi niciodată o decizie individuală”, a declarat Kosiniak-Kamysz postului polonez TVN la un summit NATO de la Washington DC.

„O poziţie-cheie este cea a Statelor Unite, care sunt destul de sceptice în această chestiune, aşa că, cu siguranţă, Polonia nu va lua singură o astfel de decizie”, a adăugat el.

Marek Swierczynski, un analist în domeniul apărării pentru Polityka Insight, a declarat pentru BBC că ideea s-ar putea dovedi periculoasă pentru Polonia.

„Fără sprijin solid al aliaţilor, ceea ce nu există, această propunere este foarte riscantă”, a spus el.

„Din punctul de vedere al mijloacelor noastre de apărare aeriană şi al faptului că am putea fi supuşi unui fel de răspuns rusesc”, a explicat analistul.

De când Rusia a început invazia pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, Polonia a oferit Ucrainei 44 de pachete de arme şi muniţii, inclusiv peste 250 de tancuri, avioane de luptă MiG-29, elicoptere de luptă, sisteme de artilerie şi sisteme portabile de rachete de apărare aeriană în valoare de peste 4 miliarde de euro.

Polonia plănuieşte să ofere asistenţă militară suplimentară Ucrainei în acest an.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇