Având în vedere acuzațiile care i se aduc lui Donald Trump, perspectiva ca un candidat principal la nominalizările prezidențiale din SUA să ajungă în spatele gratiilor este una reală, scrie Politico.
Însă, din punct de vedere legal, nu există niciun obstacol care să-l împiedice pe Trump să candideze chiar și în scenariul în care ar ajunge în închisoare. Fostul președinte american are la dispoziție chiar un model pe care să-l urmeze, pe cel al socialistului populist Eugene V. Debs, care a obținut în urmă cu un secol 1 milion de voturi (3% din total) la alegerile prezidențiale din SUA, asta în timp ce ispășea o pedeapsă de zece ani pentru că îi îndemnase pe oameni să se opună înrolării în Al Doilea Război Mondial.
Așa cum Trump încearcă să prezinte acuzațiile care îi se aduc drept o persecuție politică, și Debs și aliații săi au încercat să folosească problemele de natură legală în avantajul lor.
„Practic s-au folosit de condamnare pentru a spune că este o victimă a Panicii Roșii și au văzut-o ca un fel de titlu de glorie. Au organizat adunări în întreaga țară cu o poză cu Debs din închisoare pe pancarte. E posibil să fi avut parte de mai multă reclamă pentru că a candidat din închisoare. Vi-l puteți imagina pe Trump făcând același lucru”, spune Peter Dreier, profesor de politică la Occidental College.
Ținând cont de faptul că șansele lui Trump de a câștiga sunt mai mari, poate fi pusă mai serios întrebarea: Ce se întâmplă dacă un candidat care servește o pedeapsă cu închisoarea chiar câștigă alegerile?
Potrivit experților legali, nevoia ca un președinte ales să își îndeplinească atribuțiile va avea prioritate în fața condamnării, iar sentința va trebui, cel puțin, să fie suspendată. Iar dacă Trump va fi condamnat pentru o infracțiune federală, ar putea să încerce chiar să se grațieze singur.
„Atunci vom intra pe un teren netatonat. Nu cred ca avem răspunsul”, spune Eugene Mazo, profesor de drept la Seton Hall.
Potrivit constituției americane, singurele cerințe pentru a candida la președinție sunt vârsta de minimum 35 de ani împliniţi și obligația de a te fi născut în SUA şi de a fi locuit în SUA în ultimii 14 ani.
În rest, chiar și un nebun ar putea candida, adaugă Mazo.
C.S.