Pirați luați cu asalt: O navă de război a eliberat ostaticii după 3 luni, într-o operațiune militară spectaculoasă (Video & galerie foto)

Pirați luați cu asalt: O navă de război a eliberat ostaticii după 3 luni, într-o operațiune militară spectaculoasă (Video & galerie foto)

O poveste ca-n filme s-a terminat fericit pentru echipajul unei nave bulgăreşti, care a fost răpit de piraţi somalezi în largul coastei Indiei.

O navă de război indiană a reuşit sâmbătă să salveze echipajul MV Ruen, sub pavilion maltez, după trei luni de captivitate.

Deturnarea a avut loc în 23 decembrie 2023 şi a fost pentru prima dată din 2017 când o navă de marfă a fost asediată cu succes de pirații somalezi.

Nava a fost interceptată în Marea Arabiei, la circa 2.600 km de ţărmul Indiei şi obligată să se oprească.

ADVERTISING

Marina indiană relatează că nava de război Kolkata „în ultimele 40 de ore, prin acțiuni concertate, i-a încolțit și constrâns cu succes pe toți cei 35 de pirați să se predea și a asigurat evacuarea în siguranță a celor 17 membri ai echipajului”, transmite The Guardian.

Indian Navy Intercepts Somali Pirates aboard Ruen Ship in Arabian Sea | Subscribe to Firstpost

„Nava a deschis focul asupra navei de război, care întreprinde acțiuni [în conformitate cu] dreptul internațional, în autoapărare și pentru a contracara pirateria, cu forța minimă necesară pentru a neutraliza amenințarea piraților la adresa navigației și a navigatorilor”, transmite Marina indiană.

Indian Navy makes 35 Somali pirates on board vessel MV Ruen surrender, rescues crew | WION

Niciunul dintre oamenii salvați nu a fost rănit în operațiunea militară, desfășurată împreună cu elicoptere și alte aeronave.

Proprietarul Navibulgar a salutat eliberarea navei drept „un succes major nu numai pentru noi, ci și pentru întreaga comunitate maritimă globală... Rezolvarea acestui caz demonstrează că securitatea transportului comercial nu va fi compromisă”.

ADVERTISING

MAE de la Sofia urmărește „întoarcerea rapidă” a celor șapte bulgari salvați. Restul echipajului e format din nouă birmanezi și un angolez.

Armata Indiei și-a intensificat eforturile împotriva pirateriei în ultimele luni, după o creștere a atacurilor maritime, inclusiv în Marea Arabiei și a rebelilor Houthi din Yemen, susținuți de Iran, în Marea Roșie.

Atacurile piraților în largul coastei somaleze au atins apogeul în 2011, înainte de a scădea brusc în ultimii ani. Atacul din decembrie 2023 a urmat unei creșteri a atacurilor armate pe mare în jurul Cornului Africii, nemaivăzute de ani de zile. Analiştii spun că pirateria somaleză nu reprezintă nici pe departe ameninţarea din 2011, dar recenta acutizare a ridicat îngrijorări suplimentare cu privire la transportul maritim, într-un moment în care coridoarele comerciale cruciale din Yemen sunt asediate.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇