Compania Municipală Termoenergetica SA anunță că peste 400 de blocuri din sectoarele 1, 2 și 4 rămân fără apă caldă fie până miercuri, 5 octombrie, fie tocmai până la finele săptămânii.
Motivul: au pocnit mai multe conducte magistrale care trebuie reparate pentru reluarea furnizării de apă caldă.
În Sectorul 1, sunt avarii la o conductă magistrală DN 500, din zona Calea Griviţei.
Astfel, 110 blocuri din sector – inclusiv unele din Pajura și Bucureștii Noi - rămân fără apă caldă până miercuri, 5 octombrie, la miezul nopții.
Alte aproximativ 100 de blocuri din zona Doamna Ghica din Sectorul 2 rămân fără apă caldă tocmai până vineri, pe 7 octombrie, la ora 24.00. Motivul: avarii pe Magistrala I Sud, DN 800.
Nu în ultimul rând, circa 38 de blocuri de pe Calea Văcărești din Sectorul 4 rămân fără apă caldă din cauză că au apărut spărturi majore care au apărut pe o conductă DN 600.
O lista completă a blocurilor care nu primesc apă caldă din cauza avariilor și cu termenele de remediere găsiți pe site-ul Termoenegetica SA, în secțiunea Funcționare sistem termoficare.
De ce durează mult reparațiile la conductele magistrale
Intervențiile la astfel de conducte sunt dificile. Sectoarele în care sunt găuri mari trebuie izolate de la cele mai apropiate vane. Apoi, golite de apă. Iar echipele Termoenergetica decid dacă pe pot aplica petice metalice, pe care să le sudeze pe porțiuni în care sunt găuri, sau dacă un sector de țeavă este prea afectat și trebuie tăiat cu totul și înlocuit.
Sunt situații în care – dacă spărturile sunt la partea superioară a țevii – echipele Termoenergetica nu mai golesc total conducta de apă fierbinte. O izolează de restul rețelei, dar o peticesc în vreme ce încă are apă destul de fierbinte la interior.
În principiu, astfel de manevre scurtează durata intervenției, dar sunt destul de riscante pentru muncitori.
Oricum s-ar lucra, însă, repararea unor segmente groase de conductă e dificilă și durează destul de mult. În plus, de la momentul în care conducta magistrală se reumple și până când bucureștenii pe care îi deservește vor avea din nou apă caldă pot trece 24 de ore sau chiar mai mult.
....
Dacă te interesează, citește și despre cum funcționează sistemul de termoficare al Capitalei.
Sistemul de termoficare al Capitalei are două tipuri de componente: centralele care produc apă fierbinte și o rețea de conducte și puncte termice care distribuie acea apă.
Cele mai mari 4 centrale sunt ale ELCEN (deținut de Guvern). Dețin centrale mai mici: Sectorul 1 (CET Grivița), Termoenergetica SA (CET Casa Presei) și omul de afaceri Constantin Bucur (CET Vest Energo).
Rețeaua de distribuție aparține, însă, Primăriei Capitalei care a dat-o în exploatare Companiei Municipale Termoenergetica SA.
Această rețea e o megastructură alcătuită din: 954 km de conducte groase (magistrale), 1.027 de puncte termice și 2.963 de km de conducte mai subțiri.
În schema de mai jos puteți vedea principiul de funcționare a sistemului.
Marea problemă este că rețeaua de conducte - construită între anii 1965 și 1990 - n-a fost întreținută. Conductele magistrale ar fi trebui înlocuite după 25 de ani de utilizare. Dar administrațiile Capitalei n-au vrut să dea bani pe așa ceva.
Din totalul de 954 de km de conductă magistrală, s-au înlocuit doar vreo 100 de kilometri, între 1998 și 2003.
Apoi au mai urmat vreo 15 ani în care nu s-a făcut aproape nimic.
Așa s-a trezit Bucureștiul cu aproximativ 80% dintre conductele magistrale învechite peste măsură, pline de găuri și gata să pocnească din moment în moment.