Peste 400 de blocuri rămân fără apă caldă. Mii de bucureșteni vor face următorul duș cald abia în weekend

Peste 400 de blocuri rămân fără apă caldă. Mii de bucureșteni vor face următorul duș cald abia în weekend

Compania Municipală Termoenergetica SA anunță că peste 400 de blocuri din sectoarele 1, 2 și 4 rămân fără apă caldă fie până miercuri, 5 octombrie, fie tocmai până la finele săptămânii.

Motivul: au pocnit mai multe conducte magistrale care trebuie reparate pentru reluarea furnizării de apă caldă.

În Sectorul 1, sunt avarii la o conductă magistrală DN 500, din zona Calea Griviţei.

Astfel, 110 blocuri din sector – inclusiv unele din Pajura și Bucureștii Noi - rămân fără apă caldă până miercuri, 5 octombrie, la miezul nopții.

Alte aproximativ 100 de blocuri din zona Doamna Ghica din Sectorul 2 rămân fără apă caldă tocmai până vineri, pe 7 octombrie, la ora 24.00. Motivul: avarii pe Magistrala I Sud, DN 800.

ADVERTISING

Nu în ultimul rând, circa 38 de blocuri de pe Calea Văcărești din Sectorul 4 rămân fără apă caldă din cauză că au apărut spărturi majore care au apărut pe o conductă DN 600.

O lista completă a blocurilor care nu primesc apă caldă din cauza avariilor și cu termenele de remediere găsiți pe site-ul Termoenegetica SA, în secțiunea Funcționare sistem termoficare.

De ce durează mult reparațiile la conductele magistrale

Intervențiile la astfel de conducte sunt dificile. Sectoarele în care sunt găuri mari trebuie izolate de la cele mai apropiate vane. Apoi, golite de apă. Iar echipele Termoenergetica decid dacă pe pot aplica petice metalice, pe care să le sudeze pe porțiuni în care sunt găuri, sau dacă un sector de țeavă este prea afectat și trebuie tăiat cu totul și înlocuit.

ADVERTISING

Sunt situații în care – dacă spărturile sunt la partea superioară a țevii – echipele Termoenergetica nu mai golesc total conducta de apă fierbinte. O izolează de restul rețelei, dar o peticesc în vreme ce încă are apă destul de fierbinte la interior.

EE0A2321
Cum se aplică un petic pe conductele de termoficare. Foto: Alexandru Nistor

În principiu, astfel de manevre scurtează durata intervenției, dar sunt destul de riscante pentru muncitori.

Oricum s-ar lucra, însă, repararea unor segmente groase de conductă e dificilă și durează destul de mult. În plus, de la momentul în care conducta magistrală se reumple și până când bucureștenii pe care îi deservește vor avea din nou apă caldă pot trece 24 de ore sau chiar mai mult.

ADVERTISING

....

Dacă te interesează, citește și despre cum funcționează sistemul de termoficare al Capitalei.

Sistemul de termoficare al Capitalei are două tipuri de componente: centralele care produc apă fierbinte și o rețea de conducte și puncte termice care distribuie acea apă.

Cele mai mari 4 centrale sunt ale ELCEN (deținut de Guvern). Dețin centrale mai mici: Sectorul 1 (CET Grivița), Termoenergetica SA (CET Casa Presei) și omul de afaceri Constantin Bucur (CET Vest Energo).

Rețeaua de distribuție aparține, însă, Primăriei Capitalei care a dat-o în exploatare Companiei Municipale Termoenergetica SA.

Această rețea e o megastructură alcătuită din: 954 km de conducte groase (magistrale), 1.027 de puncte termice și 2.963 de km de conducte mai subțiri.

În schema de mai jos puteți vedea principiul de funcționare a sistemului.

termoficare
Centralele livrează apă fierbinte până în punctele termice, prin conducte magistrale. În punctul termic, apa de pe magistrale intră într-un schimbător de căldură și încălzește apa de pe alte țevi, mai subțiri. Abia acea apă din conductele subțiri va ajunge la robinetele și în calorifere noastre. În schimb, apa venită pe magistrală la punctul termic se va întoarce la centrala care a livrat-o. Grafic: Alexandru Nistor

Marea problemă este că rețeaua de conducte - construită între anii 1965 și 1990 - n-a fost întreținută. Conductele magistrale ar fi trebui înlocuite după 25 de ani de utilizare. Dar administrațiile Capitalei n-au vrut să dea bani pe așa ceva.

Din totalul de 954 de km de conductă magistrală, s-au înlocuit doar vreo 100 de kilometri, între 1998 și 2003.

Apoi au mai urmat vreo 15 ani în care nu s-a făcut aproape nimic.

Așa s-a trezit Bucureștiul cu aproximativ 80% dintre conductele magistrale învechite peste măsură, pline de găuri și gata să pocnească din moment în moment.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇