Îngheţăm în case, dar ELCEN a scumpit, din nou, gigacaloria. Totul pleacă de la o amendă ANAF de 200 de lei!

Îngheţăm în case, dar ELCEN a scumpit, din nou, gigacaloria. Totul pleacă de la o amendă ANAF de 200 de lei!

Din cauză că nu poate încasa sume importante de bani, ELCEN – principalul producător de energie termică din București – a majorat din nou prețul gigacaloriei. Asta în condiţiile în care încălzirea centralizată s-a oprit în Capitală încă de la 1 aprilie, iar în aceste zile reci bucureştenii îngheaţă în case.

Ca urmare a scumpirii, primăria lui Nicușor Dan s-a ales cu încă o datorie de circa 80-100 de milioane de lei, pe lângă sumele uriașe pe care le avea deja de achitat, dacă vrea să mențină termoficarea centralizată pe linia de plutire.

Ca să înțelegem ce preț a crescut și cum ne influențează acest lucru, trebuie să vedem, mai întâi, pe scurt, cum funcționează sistemul de termoficare centralizată din București.

ELCEN (deținută de Guvern, prin Ministerul Energiei) are 4 centrale electrice de termoficare (CET-uri) alimentate cu gaze naturale. În ele produce cea mai mare parte a energiei termice care se consumă în Capitală și pe care o vinde către Compania Municipală Termoenergetica SA (care aparține PMB). La rândul ei, Termoenergetica își adaugă diverse tarife și apoi vinde energia cumpărată de la ELCEN către bucureșteni și către unele instituții din Capitală.

ADVERTISING

În toamna lui 2021, pe fondul scumpirii explozive a gazelor naturale, ELCEN a obținut acordul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) de a majora prețurile energiei termice pe care o vinde către Termoenergetica.

Mai exact, din noiembrie 2021, ELCEN a început să vândă energia cu 329,41 lei/MWh (un MWh este echivalentul a 0,88 gigacalorii). La rândul ei, Termoenergetica și-a majorat prețurile, așa că, per total, costurile termoficării au crescut împovărător.

Dar populația n-a simțit, încă, acele scumpiri spectaculoase. Motivul: bucureștenii plătesc mai mult pentru căldură și apă caldă doar dacă așa decide Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

Iar CGMB a decis acest lucru, dar abia pe 30 martie 2021. Adică în ultima zi a sezonului de încălzire.

În consecință, toată scumpirea din iarna trecută va trebui acoperită de PMB, cu bani de la buget. E vorba despre sume uriașe, de peste 200 de milioane de lei pentru fiecare lună de iarnă. Nu e clar, încă, în ce măsură va putea PMB să plătească.

O nouă scumpire, atunci când bucureștenii nu se mai așteptau

Deși în spațiul public nu s-a vorbit despre asta, de la 1 aprilie, ELCEN vinde energia la un preț cu peste 45% mai mare decât în martie. Mai exact, în loc de 329,41 lei per MWh va încasa, pentru lunile aprilie și mai, câte 481,36 lei per MWh.

ADVERTISING

De ce s-a ajuns aici a explicat pentru spotmedia.ro administratorul special al ELCEN, Adrian Tudora.

„La acest moment, ELCEN - aflată în insolvență din 2016 - și-a îndeplinit planul de reorganizare. Societatea nu mai are decât datorii curente, care nu sunt ieșite din scadență. În acestă situație, putem ieși din insolvență. Suntem singura companie de stat în această situație.

Problema este că Primăria Municipiului București (PMB) a depus o contestație care ne-a blocat ieșirea din insolvență. Motivul: o sumă de 235.000 de lei, care reprezintă cheltuieli mai vechi de judecată cu RADET (care a falimentat în toamna lui 2019 și care a fost înlocuită de Termoenegetica - n. red.).

Noi avem o decizie a instanței care ne permite să nu mai achităm acele sume. PMB n-a fost de acord și, probabil, s-a gândit că, dacă ieșim din insolvență, nu va mai avea șansa să ne cheme in instanță pentru acele sume. Ceea ce e fals.

În plus, a mai contestat ieșirea noastră din insolvență și ANAF Sector 6, pentru o amendă în valoare de 200 de lei pe care trebuia să o achităm. Și pe care, bineînțeles, am achitat-o între timp.

ADVERTISING

În aceste condiții, nu am ieșit din insolvență.

În paralel, a expirat perioada de valabilitate a schemei de sprijin prin care, încă din 2011, ELCEN beneficiază de bonus de cogenerare (sume achitate de consumatorii de curent pentru a susține producția, prin tehnologii de cogenerare, a energiei termice și a curentului electric - n.red.).

Acea schemă s-a prelungit pentru încă 10 ani. Doar că noi n-am mai beneficiat de bonusul respectiv din cauză că, în baza unei directive europene și unei decizii a ANRE, el nu se acordă societăților aflate în dificultate.

Noi am încercat să demonstrăm că, în realitate, nu suntem în dificultate, în sensul prevăzut în acele documente. ELCEN mai are doar datorii curente. Putem ieși din insolvență. Dar Bruxelles-ul a rămas ferm pe poziții. Și nu am primit bonusul.

Este vorba despre mulți bani. Planul inițial era să avem încălzire și în aprilie, până după Paște. Și atunci bonusul se ridica la 80-100 de milioane de lei. Acum, la un consum mai mic (în condițiile în care încălzirea s-a oprit la 1 aprilie - n.red.), estimez aceste sume la circa 50 de milioane”, a explicat Adrian Tudora pentru spotmedia.ro.

Între timp, PMB și-a retras contestația pe care a depus-o în dosarul de insolvență al ELCEN, potrivit lui Adrian Tudora. Dar a fost prea târziu. ELCEN și-a pierdut șansa de a mai primi bonusul de cogenerare pentru lunile aprilie și mai.

„Prin urmare, în mod automat, ANRE - prin decizia 486/30.03.2022 - ne-a transmis noul preț pentru energia termică. Și anume: 481,36 lei/Mwh pentru lunile aprilie și mai.

În acest caz, estimez că ELCEN ar urma să factureze cu circa 80-100 de milione de lei în plus către Termoenergetica SA, pentru lunile aprilie și mai.

În cazul în care ELCEN va ieși din insolvență - avem termen în proces luna mai 2022 - vom avea din nou dreptul la bonusul de cogenerare și vom reveni la prețul din toamnă, de 329,41 lei per MWh”, a precizat Adrian Tudora pentru spotmedia.ro.

Dacă PMB nu plătește, ELCEN ajunge în faliment

Ieșirea din insolvență va atrage, însă, alte provocări legate de plăți pentru ELCEN.

„La acest moment, PMB mai are de plată către Termoenergetica SA circa 15 milioane de lei pentru luna decembrie. La care se adaugă subvenția pentru lunile care urmează.

Către noi, Termoenergetica SA are de achitat o restanță de 731 de milioane de lei. Aceasta este suma ieșită din scadență deja. Și mai avem de încasat 278 de milioane de lei pentru luna martie. Dar această factură e încă în perioada de scadență. În plus, pentru primele 17 zile din aprilie (lună nefacturată încă - n.red.) s-au mai adunat încă 80 de milioane de lei.

Dacă ieșim din insolvență și PMB nu plătește, problemele vor fi majore. Acum, putem plăti gazele către Romgaz la 90 de zile. După ce ieșim din insolvență, va fi nevoie să achităm gazele în avans, ca toate celalalte societăți.

Ba mai mult, potrivit OG 27/2022, vom avea obligația să stocăm 30% din consumul clienților. E un efort pe care îl estimez la circa 600 de milioane de lei. Sunt bani pe care ar trebui să-i dăm în vara acestui an. Folosim gazele la iarnă și - dacă PMB va binevoi să plătească subvenția - ne vom recupera cheltuiala abia vara viitoare.

Practic, dacă PMB nu plătește, riscăm falimentul. E un cuvânt pe care mă feresc să îl pronunț. Dar așa stau lucrurile”, a mai spus Adrian Tudora.

spotmedia.ro a întrebat Termoenergetica SA dacă are cadru legal să achite această diferență de preț. Sau dacă pur și simplu se va alege cu o nouă pierdere uriașă pentru acoperirea căreia PMB, CGMB și Asociația de Dezvoltare Interurbană Termoficare București Ilfov (ADITPBI) vor fi nevoite să găsească soluții.

Vom reveni cu detalii imediat ce primim răspunsul companiei municipale. Oricum, chiar dacă municipalitatea își va crea procedură de plată, tot va avea nevoie și de bani ca să achite.

Reamintim că - fără scumpirile pe care le-a operat ELCEN pentru lunile aprilie și mai - PMB avea nevoie de 2,1 miliarde de lei ca să își achite partea de subvenție, în 2022. În bugetul adoptat la începutul lunii martie este prevăzută, însă, mai puțin de jumătate din sumă.

Faptul că s-a scumpit gigacaloria și pentru bucureșteni va ajuta PMB să achite parte dintre datoriile către Termoenergetica SA. Dar banii tot nu-i ajung, la acest moment.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇