Peste 150.000 de oameni mor anual în lume, din cauza căldurii

Peste 150.000 de oameni mor anual în lume, din cauza căldurii

Peste 150.000 de decese s-au înregistrat în fiecare an în lume, toate asociate cu valurile de căldură, în intervalul 1990 – 2019, reiese dintr-un studiu publicat în Plos Medicine de către echipa de cercetare a lui Yuming Guo de la Universitatea Monash, Australia.

Valurile de căldură, perioade de temperaturi extrem de ridicate care durează mai multe zile, pot provoca un stres termic enorm pentru corpul uman. Studiile au cuantificat anterior efectul valurilor de căldură individuale asupra excesului de decese în zonele locale, dar nu au comparat aceste statistici la nivel mondial pe o perioadă atât de lungă.

ADVERTISING

În noul studiu, cercetătorii au folosit date din rețeaua Multi-Country Multi-City (Mcc), care a inclus decese și temperaturi zilnice din 750 de locații din 43 de țări. Cercetătorii au estimat numărul de decese cauzate de valurile de căldură din lume între 1990 și 2019 și au cartografiat variația acestor decese pe toate continentele, notează La Repubblica.

În timpul anotimpurilor călduroase din 1990 până în 2019, decesele cauzate de valurile de căldură în exces au fost estimate la 153.078 decese pe an, ceea ce reprezintă un total de 236 de decese la 10 milioane de locuitori sau 1% din decesele la nivel mondial.

ADVERTISING

În timp ce Asia a înregistrat cel mai mare număr de decese estimate, Europa a avut cea mai mare rată ajustată în funcție de populație, cu 655 decese la 10 milioane de persoane. Un număr semnificativ de decese estimate a fost observat în Europa de Sud și de Est, precum și în zona dintre Africa de Nord, Peninsula Arabică și Asia de Sud.

Grecia, Malta și Italia au înregistrat cele mai mari rate de mortalitate excesivă. În general, cele mai mari rate de mortalitate în caz de valuri de căldură au fost observate în zonele cu climă uscată și cu venituri mici sau medii.

ADVERTISING

„Valurile de căldură sunt asociate cu un nivel semnificativ de mortalitate variabil spațio-temporal la nivel mondial în ultimii 30 de ani", afirmă autorii.

Potrivit acestora, „în contextul schimbărilor climatice, este esențial să se abordeze impactul inegal al valurilor de căldură asupra sănătății umane. Acest lucru necesită o abordare cuprinzătoare care nu numai că abordează riscurile imediate pentru sănătate în timpul valurilor de căldură, ci și implementează strategii pe termen lung pentru a reduce la minim vulnerabilitatea și inegalitatea.

Strategiile includ: politica de atenuare a schimbărilor climatice, planuri de acțiune în caz de caniculă (de exemplu, un sistem de alertă timpurie), amenajarea urbană și facilități verzi, programe de sprijin social, servicii medicale și de sănătate publică, acțiuni de informare și implicare a comunității".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇