Percheziții ale Parchetului European la Galați - fraudă de 1,7 milioane de euro privind sistemele de irigații

Percheziții ale Parchetului European la Galați - fraudă de 1,7 milioane de euro privind sistemele de irigații

Procurorii Parchetului European au făcut, miercuri, opt percheziţii în judeţul Galaţi, într-un dosar care vizează o fraudă de 1,7 milioane de euro privind sistemele de irigaţii, finanţate de UE.

”În cauză este vorba despre o cooperativă agricolă care a obţinut finanţare pentru două proiecte de modernizare a sistemelor de irigaţii, în valoare de 1,7 milioane de euro (8,6 milioane de lei).

Cu toate acestea, potrivit anchetei, procedura de achiziţie publică pentru selectarea unei societăţi care să execute proiectele a fost manipulată, pentru a avantaja o societate prestabilită, deţinută de mama unuia dintre membrii cooperativei”, a transmis Parchetul european.

ADVERTISING

Reprezentanţii legali ai cooperativei şi ai societăţii selectate au prezentat documente false care atestau că beneficiarul fondurilor nu se afla în conflict de interese cu societatea căreia i-a fost atribuit contractul, inducând astfel în eroare Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din România (AFIR).

”În timpul percheziţiilor de astăzi, o parte dintre persoanele cercetate au fost aduse la sediul EPPO din Iaşi pentru a li se aduce la cunoştinţă calitatea de suspecţi.

Trei dintre suspecţi au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile, cu interdicţia de a lua legătura cu alte părţi în proces, precum şi cu obligativitatea prezentării periodice la secţia de poliţie de la domiciliul lor”, mai arată procurorii europeni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE şi eventualele cheltuieli judiciare, procurorii europeni au confiscat şase terenuri (în valoare de aproximativ 500.000 de euro) şi au îngheţat conturile bancare deţinute de suspecţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇