Paza de coastă italiană a pus sub sechestru o nava care salvează imigranți

Paza de coastă italiană a pus sub sechestru o nava care salvează imigranți

Paza de coastă italiană a anunţat miercuri seara că a pus sub sechestru nava Ocean Viking, implicată în operaţiuni de salvare a migranţilor din Marea Mediterană.

Autorităţile susţin că au găsit ”mai multe nereguli de natură tehnică şi operaţională care pot periclita nu doar siguranţa echipajului, ci şi a celor care au fost sau ar putea fi salvaţi”, informează dpa.

Organizaţia umanitară europeană SOS Mediterrannee, care utilizează nava, a reacţionat în cursul nopţii condamnând ”o manevră de hărţuire administrativă flagrantă cu scopul de a împiedica activitatea noastră de salvare de vieţi”.

ADVERTISING

Conform organizaţiei, principala acuzaţie este că Ocean Viking ”transporta mai multe persoane decât numărul certificat” pentru echipamentele de siguranţă ale navei.

Cei salvați nu sunt pasageri obișnuiți

Problema nu a fost menţionată cu ocazia inspecţiilor anterioare. SOS Mediterrannee susţine că nu trebuie luaţi în calcul ca pasageri obişnuiţi şi cei salvaţi în situaţii de urgenţă.

Autorităţile din Italia afirmă că Ocean Viking va rămâne sub sechestru până la remedierea tuturor neregulilor, dintre care unele necesită intervenţia Norvegiei, ţara sub al cărei pavilion navighează vasul.

ADVERTISING

Paza de coastă italiană a mai luat măsuri similare împotriva altor nave de salvare, de exemplu, chiar luna aceasta, în cazul Sea-Watch 3, utilizată de organizaţia umanitară germană Sea-Watch.

Citește și: Mii de migranți dau în judecată Germania pentru modificarea regulilor pe timpul pandemiei


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇