Parchetul General, somat să-l ancheteze pe Simion pentru schema apartamentelor de 35.000 de euro. AEP face verificări

Parchetul General, somat să-l ancheteze pe Simion pentru schema apartamentelor de 35.000 de euro. AEP face verificări

Preşedintele PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, dar şi partidul REPER solicită Parchetului General să deschidă o anchetă în legătură cu programul electoral lansat de preşedintele AUR, George Simion, care promite că le va da românilor apartamente de 35.000 de euro.

În paralel, AEP face propriile verificări.

Colectarea frauduloasă de date cu caracter personal

Alexandru Muraru a sesizat procurorul general privind faptele de înşelăciune ale partidului AUR şi liderului acestuia, George Simion, cu referire la contractul pe care românii îl semnează şi colectarea frauduloasă de date cu caracter personal.

El susţine că George Simion a indus în eroare românii, promiţându-le beneficii financiare şi locative fictive în schimbul datelor lor personale, care ulterior vor fi folosite pentru strângerea de semnături în vederea candidaturii la alegerile prezidenţiale.

"Preşedintele PNL Iaşi consideră că AUR colectează datele de contact cât şi cele personale ale celor care sunt păcăliţi de aceste promisiuni nerealiste şi le foloseşte ulterior pentru a-şi face campanie electorală. Aceasta reprezintă o încălcare flagrantă a legislaţiei privind protecţia datelor personale şi o manipulare a cetăţenilor prin dezinformare şi înşelăciune'', se arată într-un comunicat.

ADVERTISING

Conform articolului 244 din Codul Penal, înşelăciunea implică inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase, cu scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust.

"Am solicitat astăzi procurorului general să dispună începerea urmăririi penale împotriva lui George Simion pentru infracţiunea de înşelăciune şi să ia toate măsurile legale necesare pentru protejarea cetăţenilor români şi pentru sancţionarea celor care se fac vinovaţi de această înşelăciune.

(...) Ceea ce face AUR reprezintă o inducere în eroare a publicului şi un mod de a obţine date personale prin mijloace frauduloase. Într-o ţară în care instituţiile ar fi funcţionat, oricine ar fi atentat la datele personale ale românilor prin înşelăciune era dus la audieri.

Nu există niciun argument legal care să acopere una dintre cele mai mari escrocherii din ultimul deceniu ale unui individ care vinde iluzii românilor. S-a râs şi s-a glumit pe seama promisiunilor lui Simion, dar gluma se îngroaşă când îţi laşi datele personale pe mâna unui partid care face jocurile Federaţiei Ruse", a spus deputatul Alexandru Muraru.

AUR coada apartamente
Foto: Facebook/AUR

E imposibil economic

Acesta a adus şi o serie de argumente economice care demontează ''escrocheria organizată de AUR şi George Simion''.

ADVERTISING

"Preţul propus pentru locuinţele de 35.000 de euro este mult sub costul real de construcţie, estimat la 1.000 - 1.200 euro pe metru pătrat.

Un apartament de 50-52 mp are un cost minim de 50.000 - 60.000 de euro, fără a include costurile terenului şi infrastructurii.

Dacă adăugăm şi aceste cheltuieli, ajungem la un cost mediu de 70.000 euro.

Această diferenţă, dacă ar fi achitată de la bugetul de stat, pentru cele 1 milion de locuinţe propuse de escrocheria AUR, ar însemna 35 miliarde euro! 35 miliarde euro reprezintă aproximativ 29,56% din veniturile bugetare ale României pentru anul 2024.

35 miliarde euro reprezintă aproximativ 25,74% din cheltuielile bugetare ale României pentru anul 2024'', explică Muraru.

ADVERTISING

Totodată, promisiunea dobânzii zero pentru refinanţarea creditelor ipotecare este imposibilă în contextul actual al pieţei financiare, afirmă el.

''Băncile nu pot împrumuta bani fără dobândă fără a-şi acoperi costurile operaţionale şi de risc. Această escrocherie numită contractul Simion este de fapt o minciună generalizată prin care sunt minţiţi cetăţenii în schimbul accesării datelor personale ale acestora", a mai spus Alexandru Muraru.

Simion să prevadă despăgubiri echivalente cu sumele promise

Ieri şi partidul REPER a solicitat Parchetului General să deschidă o anchetă legată de promisiunile lui Simion.

„Partidul REPER cere Parchetului General demararea unei anchete urgente în cazul ‘contractului’ lui Simion şi explicaţii publice liderului AUR despre modalităţile concrete în care acesta îşi va onora contractul faţă de români. Cer Parchetului General să se sesizeze din oficiu în cazul ‘contractului’ lui Simion.

Este şocant cum autorităţile române, împreună cu o ţară întreagă, asistă impasibile la cea mai mare escrocherie post Caritas, pe care o ridică la rang de artă un extremist cu aspiraţii prezidenţiale.

El invită românii să semneze împreună un contract prin care, din ipotetica funcţie de preşedinte al României, le oferă locuinţe de 35.000 de euro, le refinanţează credite şi le rezolvă multe griji ale vieţii. Simion colectează ilegal datele personale ale românilor, inclusiv codul numeric personal şi alte informaţii sensibile, în numele unei minciuni ordinare”, a declarat Ramona Strugariu, copreşedinte REPER, potrivit unui comunicat de presă.

Strugariu consideră că Simion nu poate semna un contract prin care se angajează în numele unei funcţii publice, pe care presupune că o va ocupa în viitor.

„Dacă este convins că poate onora angajamentul asumat în contract, să prevadă despăgubiri echivalente cu sumele promise, în caz de neîndeplinire a obligaţiilor. Simion, chiar dacă ajunge preşedinte, nu îşi poate îndeplini obligaţiile prevăzute în contract. Cine are minima curiozitate de a citi în Constituţia României care este rolul şi care sunt atribuţiile preşedintelui vede acolo, scris negru pe alb, că preşedinţia nu este firmă de construcţii, nici instituţie financiară, că niciodată un preşedinte, nici măcar Parlamentul sau Guvernul nu pot avea asemenea atribuţii. Poate doar în Coreea de Nord”, transmite Ramona Strugariu.

AEP a primit sesizări şi verifică modul cum sunt cheltuiţi banii

Preşedintele AEP, Toni Greblă, spune că nu putem vorbi de cheltuieli electorale decât în timpul campaniei care încă nu a început. S-au primit sesizări şi la AEP şi instituţia va face o analiză asupra modului cum sunt cheltuite sume de bani de către partid.

”Autoritatea Electorală Permanentă are în acest domeniu, în principal, următoarele argumente: verifică sursa veniturilor fiecărui partid politic şi verifică modul în care acestea sunt cheltuite. Sunt cheltuite într-un anume fel, înainte de campania electorală sunt cheltuite altfel, mai strict reglementat, în timpul campaniei electorale. Nu putem vorbi de cheltuieli electorale decât în timpul campaniei electorale, care nu a început”, a spus Toni Greblă, întrebat despre contractele semnate de liderul AUR George Simion cu cetăţenii în cadrul promovării Planului Simion.

”Acum, probabil fiecare competitor politic îşi promovează imaginea, programul politic. Fiecare, respectând legea, poate să aleagă acea variantă de promovare a partidului, a oamenilor, fără să facă vorbire de un anume tip de alegeri sau de o anume persoană care va candida la o anumită funcţie.

Drept urmare, în această perioadă nu putem vorbi de campanie electorală. Modul în care un partid îşi face imaginea e atributul altor instituţii. Nu aş vrea să intru în disputele politice electorale”, a mai spus Greblă, citat de News.ro.

El a precizat că au primit sesizări.

"Vom face o analiză în funcţie de atribuţiile pe care AEP le are asupra modului cum sunt cheltuite sume de bani de către partid, de către competitorul respectiv şi vom face public imediat rezultate verificării”, a mai spus Toni Greblă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇